DEN NYE GREIA: Wingfoiling er den nye brettsporten og Sebastian Kjellstrøm er blant de første til å mestre kunsten. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter
Omtrent hvert tiår dukker det opp en ny brettsport. Her kommer den aller nyeste: Wingfoil. Om det faktisk kan kalles en brettsport, bør kanskje diskuteres, siden dette faktisk dreier seg om å komme seg opp en hydrofoil (vinge under vann) og ikke et brett.
Om det er enkelt? Tja, ganske enkelt. Dette må du vite for å komme i gang.
Vi prøver oss samtidig på en spådom og melder inn wingfoil som kandidat for 2020-tallets brettsport, som ikke er brettsport. I saken finner du også en film med eieren av brettsportbutikken SrfSnoSk8 Helge Rotnes og surfer Sebastian Kjellstrøm. Begge er bitt av wingfoil-basillen.
HVA ER WINGFOIL?
Wingfoil er en slags krysning mellom kiting, windsurfing, surfing - men på en hydrofoil. Ved hjelp av en håndholdt kite og rett teknikk og nok vind får du nok fart og energi til at du blir løftet opp fra brettet og videre opp på foilen.
Når du først er kommet opp på foilen, er det svært lite krefter som skal til for å holde seg flyvende. Vingen du holder veier lite og kan flyttes relativt fritt i motsetning til en kite eller windsurfing-rigg. Det gir deg en unik frihet som man kanskje ikke har opplevd med noen annen vindsport tidligere.
Lyden forsvinner i det du løftes opp av hydrofoilen og du har begynt å fly. Følelsen er ikke lenger som å stå på et brett som planer på vannet. Masten som kobler brett og foil får deg høyere opp i luften enn det man er vant med, og er et spenningsmoment i seg selv.
Teknikken for å holde balansen og svinge på brettet er annerledes fra brettsportene du kanskje er kjent med. Her handler det i stor grad om å forflytte seg på lag med hydrofoilen i vannet. Det er mye energi som skal temmes. Gjør du feil, tar hydrofoilen overhånd.
Men når teknikken kommer, får du kontroll på et svært finjustert verktøy og med fare for å gjenta oss selv: følelsen er som å fly.
I motsetning til windsurfing, der du trenger et stort brett, bom, seil og mast er wingfoil relativt kompakt. Bor du i nærheten av vannet, får du plass til utstyret i en sykkelvogn. Vingen er oppblåsbar og får stort sett plass i en sekk.
En annen stor fordel med wingfoiling, er hvor stort vindspekter dette håndterer. Hvis vinden er ujevn, er trikset å vente på vindkastet før du jobber deg opp på foilen. Når du først har kommet deg opp, er det lite vind som kreves for at du forblir flyvende.
Friheten med wingfoil er unik for en vindsport. Ok, det er ikke lite utstyr som surfing, men hvis du finner en bølge, så kan du ri den uten hjelp av vingen så lenge bena orker.
Alle seilsporter med foil krysser enormt bra. Wingfoil er ikke noe unntak her. Blir du god, så blir kryssvinkelen omtrent som en seilbåt.
Foreløpig er pris og tilgang til utstyr den største ulempen. En komplett pakke med foil og vinge kommer gjerne på 30.000 - 45.000. Hvis du ikke har våtdrakt, så kommer det på toppen.
HVILKET BRUKSOMRÅDE HAR WINGFOIL?
Flatt vann: Det er åpenbart at de fleste har nok med å seile frem og tilbake. På lik linje med windsurf og kite er det plenty av ting å lære seg. For å snu må du enten jibbe (snu med vinden) eller slå (snu mot vinden – tacke). Ingen av delene er spesielt enkelt, så man må trene.
Bølger: Surfere som begynner med wingfoil har ofte klart mål om å komme seg i bølgene med foilen. Avstanden fra flatt vann til bølger er kort. Løftet fra foilen er ekstremt effektivt. Derfor er det også lite bølger som skal til. Bølgene fra en stor båt, vindbølger eller dønninger på havet vil være nok til å kunne fly.
Race: Ikke per i dag, men det er lett å se for seg at wingfoiling også trekkes mot racing, slik alle andre seilsporter har som tradisjon å gjøre. Med det utstyret som finnes i dag (2020), skal det mye til for å komme langt over 30 knop.
SIKKERHET
Wingfoil er naturligvis ikke helt ufarlig. Meld fra hvor du drar, bruk sikkerhetslinene til brett og vinge og gjerne sikkerhetsutstyr som flytevest og hjelm. Prøv å falle samme vei som brettet, slik at du ikke treffer foilen. Den er ikke så hyggelig å lande på.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.