Kort forklart: Wingfoileren bytter den tradisjonelle sikkerhetslinen (leashen) med en Anchorman, som er festet til et belte rundt magen. Et enkelt patent gjør at du kan løsne leashen fra kroppen ved å trekke i en plasthylse. Når denne løsner, trekker du også ut et vannanker som er stappet inn i en lomme på beltet. Når vingen kastes, legger vannankeret seg i vannet og fyller seg med vann, slik at vingen ikke flyr fritt medvinds.
– Det jeg synes er gøy, er å surfe bølger, og når det er ræva bølger og driver med wingfoil, så blir det veldig bra. De bølgene kan være vindbølger, ferger og skip. Når du vel er kommet ut i bølgen, så trenger du ikke vingen lenger, sier Sebastian Kjellström til Fri Flyt.
Kjellström er en svært rutinert surfer og snowboarder, som de senere årene har blitt hektet på foil og wingfoil. Bølgen Sebastian har funnet seg i dag, er fra et lasteskip på vei inn til Oslo, mens undertegnede tester vannankeret for første gang på småbølger drevet opp av vinden.
Tidligere har Kjellström hatt med seg Fri Flyt på tur for å surfe bak skipstrafikken i Oslofjorden med foil. Den gangen ble han trukket inn av en liten jolle, men med en Anchorman, er han helt uavhengig av hjelp fra andre.
– Endelig kan jeg planlegge surfeturen min, sier Sebastian Kjellström etter å surfet bena potte sure bak cruiseskip og lastebåter inn og ut Oslofjorden.
Men hva skjer så?
Når surfeturen er over, er det bare å vente på at vingen kommer drivende mot deg, eller padle den imøte, som vil være det mest effektive. Har foileren dratt langt ut på skrå fra linjen til «kastet», blir det følgelig også like langt å padle tilbake til denne linjen som vingen driver langs. Hvis ikke vil vingen passere.
– Det er jo ikke helt trygt, dette her. Jeg har kastet vingen rundt 30 ganger uten noen problemer, men du skal tenke deg godt om hvor du slipper den. Båter og andre som seiler er ikke forberedt på at det ligger en vinge i vannet. Dessuten er du også veldig mindre synlig i det mørke vannet, kanskje med mørk drakt og svart brett, sier Kjellström.
VINGEFRI: Så snart du er fri fra vingen, kan du surfe så langt du kan, tør eller vil. Foto: Christian Nerdrum
PADLE, PADLE: Etter surfturen er det mest effektive å padle mot vingen, i vindlinjen der den ligger. Foto: Christian Nerdrum
TILBAKE: Pass på hvor du slipper vingen. Det er ett og annet som kan gå galt, hvis du ikke har en god plan. Foto: Christian Nerdrum
På hjemmelagde brett er Halvard med i en revolusjon som forandrer måten vi surfer bølger.
Risikosport?
Dette innebærer absolutt en god porsjon risiko. Wingfoilere som kaster vingen midtfjords eller midt på havet uten å ha tenkte seg grundig om, kan støte på problemer.
Det finner ingen garanti for at vannankeret tar tak i vannet og bremser vingen. Vannankeret kan henge seg opp eller legge seg feil, slik at vingen flakker avgårde med vinden. Dersom det er veldig mye vind i forhold til størrelsen på vingen, vil det også være vanskeligere for vannankeret å holde igjen kreftene når vingen løfter seg.
Båttrafikk og andre seilere vil ikke kunne se denne vingen like godt som når vingen er aktiv. Å slippe vingen midt i et trafikkert område vil
Drar du for langt, eller for langt ut på siden i forhold til linjen du lå på, så kan det hende du ikke rekker tilbake til vingen før den passerer.
Uten en vinge, har du ikke lenger noen «motor». Den eneste måten å forflytte deg på da er å padle.
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
Tips til valg av utstyr, både som nybegynner og viderekommen, teknikktips med filmer og inspirasjon til den fascinerende sporten som often blir sammenliknet med å fly.
Det var spesielt én ting som gjorde at det løsnet for vannsportprofilen.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.