1-2-3: Lærer du deg stegene på hvordan du kommer opp på brettet, blir alt en god del enklere. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
Som alle nye sporter, kan det være utfordrende å komme i gang med wingfoiling. Har du et litt for lite brett med lite volum, kan det være vanskelig bare å komme seg opp på knærne på brettet. For det er på knærne det begynner.
Første gang du prøver deg, er det smart å begynne på et stort brett med mye volum. Da vil det være litt lettere å fokusere på hvordan vingen (seilet) funker.
Nybegynnere på wingfoiling anbefales å begynne på en SUP eller longboard. Problemet du møter med disse brettene er at de ikke har noen kjøl (finne) midt på brettet, slik at de slipper seg mye med vinden.
Et stalltips er å montere på en kjøl eller noen finner. Det gjør brettet mye mer retningstabilt i tillegg til at du faktisk vil ha mulighet for å krysse opp mot vinden.
AVTAKBARE: Disse finnene fester du enkelt på det brettet du har for å gi det mer retningsstabilitet. F.eks en SUP eller et longboard
BOKSEN SITTER: Finneboksen limes direkte på brettet.
Et stort windsurfingbrett med kjøl og nok volum vil også fungere greit for en nybegynner.
Om du heller vil begynne rett på foilen, er det slett ingen umulig oppgave.
Hovedpoenget er at du bør ha nok volum og stabilitet de første gangene. Alt annet er grobunn for frustrasjon og unødig mye «walk of shames» .
Veier du 70-80 kilo blir opplevelsen betydelig mer positiv med et brett på over 100 liter.
Hvor mye vind bør jeg ha?
De fleste nybegynnere tenker at det er best å begynne i svak vind for å få en rolig introduksjon. Faktumet er det motsatte. Sikt deg inn på en dag det blåser ganske godt.
7 - 10 sekundmeter vil være optimalt de første gangene, om du har en vinge beregnet for (rimelig) lette vindforhold.
Har du en 5-6 kvm meter vinge, bør det blåse 7-8 sekundmeter om du veier 70-80 kilo hvis du har ønsker om å komme deg opp på foilen. (Mer om hvor stor vinge du trenger)
Det er nemlig mye enklere å finne balansen når det blåser mye. Mer vind gjør at vingen stabiliserer seg selv, sik at du kan støtte deg på vinden når du holder i håndtakene på vingen.
Skulle det bli for mye trykk, kan lett slippe ut nesten alle overflødig kraft ved å vinkle ut vingen. Det er også en av de soleklare fordelene med wingfoil contra windsurfing og kite.
Teknikken for å komme seg opp på bena
1. Koble på vinge og brett med leashene (sikkerhetsliner). Rundt henholdsvis håndledd og ankel (evt under kneet) Ja, de er irriterende til å begynne med, men du vil neppe miste dette mens du er på vannet. Visstnok er det nesten umulig å svømme etter noen av delene.
2. Hold brettet med foilen ut til siden, med bunnen av brettet mot vinden. Noen brett har håndtak, andre krever at du holder rundt brettet eller i stammen til foilen.
3.Vingen holder du i den andre hånden på le-siden, altså motsatt side av kroppen i håndtaket som er festet i den største tuben på vingen. Pass på at vingen ikke blåser inn i foilen. Den kan ødelegge duken hvis du er uforsiktig.
4. Gå langt nok ut i vannet til at foilen ikke treffer bunn når du vipper den rundt. Vær litt obs på hvordan du flipper foilen ned, og merk at enkelte foiler flyter. Gjør den det, så må du holde litt på brettet.
Padle deg ut i fri vind. Vingen kan bare henge i leashen på håndleddet.
La oss si at du skal seile ut mot venstre med venstre ben først:
5. Dra deg opp på magen på brettet mens du holder i vingen. Vingen gir deg fin støtte når presser deg opp.
(Hvis vingen ligger opp ned, må den snus. Det kan være greit å gjøre mens du sitter på rumpa. Ta tak i den store blæra (leading edge) og vipp den rundt. Har du en stor vinge, kan det lønne seg å flytte taket lenger ned mot tuppen av vingen få å få den rundt. )
6. Jobb deg opp til knestående. Finn balansen mens du holder på kantene av brettet. Vingen skal være på le-side av brettet og du holder den i håndtaket som befinner seg på den store tuben. Du skal ligge 90 grader på vinden med vind inn i venstre øre.
7. Plasser deg midt på brettet med knærne omtrent på høyde med der mange har fotstroppene og fremre fot.
Løft vingen opp i luften med høyre hånd mens du holder i samme håndtak.
Ta tak i bommen eller første løkke i et kryss-tak med venstre.
8. Flytt høyre hånd etter, videre lenger ut bommen eller de ytterste løkkene. Nå vil du kunne få støtte i vingen og kjenne løftet om du trekker til deg høyre hånd. Kjenn litt på hvordan alt fungerer og pass på at du holder vingen opp, og ut av vannet.
9. Når du har fremdrift kan du bruke kraften fra vingen til å reise deg opp.
10. Fremste ben først. Plasser foten omtrent midt på brettet. Deretter det bakerste. Nå skal du stå sidelengs, men med en viss orientering i fartsretningen.
11. Vingen skal du holde litt over hodet. Trekk til deg høyre hånd for å kjenne at det begynner å dra. Dreier du opp mot vinden, må du flytte vingen lenger frem mot tuppen av brettet, evt flytte føttene lenger frem. Dreier du for mye med vinden må du dra deg mer bakover.
12. En klassisk feil er å rette vingen med tuppene ned mot vannet. Du får da problemer med at den hekter seg i vannet. Løft den opp og vinkle den.
P.S. Ikke dra lenger ut enn du klarer å svømme tilbake.
Film på hvordan du kommer deg opp på brettet og folien
KOMME SEG PÅ FOILEN
For å få en god opplevelse med wingfoiling første gang bør du velge en dag det blåser godt. Heller litt for mye vind enn litt for lite. Det er mye lettere å finne balansen når du kan støtte deg på vinden med vingen.
Hvis nå er ute med du er klar for det store løftet, kan det være til stor hjelp å gi vingen et par pump. Jobb deg gjerne opp fart mens brettet fortsatt er på vannet. Det kan være et tegn på at du ikke er for langt bak på brettet. Til å begynne med må du finne balansepunktet for løftet. Når du skal opp på foilen flytte litt trykk fra fremfot til bakfot.
Vær klar til å presse ned igjen når du kjenner at brettet løfter seg.
Før du vet ordet av det, så vil brettet løfte seg. Lyden forsvinner, og det samme gjør friksjonen mot vannet. Hold bena litt bøyd, slik at du er klar for å justere. Det er svært lite vekt som skiller om brettet presser opp eller dupper ned igjen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.