Essensen i wingfoiling er å kunne fly på foilen. Men det krever en viss teknikk å få det til. Lær deg trinnene, og ikke minst trikset på hvordan du pumper deg opp når det blåser litt mindre.
Wingfoiling er en svært energieffektiv måte å forflytte seg på. Med rett teknikk (og utstyr dessverre) er det ikke mye mer enn 4-5 sekundmeter som trengs for å komme opp på foilen.
En fersk wingfoiler vil trenge mer. Derfor er det smart å velge seg de første øktene på dager det blåser 7 - 10 sekundmeter.
For å kunne foile i lite vind, er det riktignok helt avgjørende å kunne pumpe seg opp. Du vil ha behov for 20-50 prosent mer vind om du ikke pumper.
Hvis du har nok vind til å komme opp på foilen uten å pumpe, vil du faktisk være i grenseland til overrigget med en middels stor foil. Det er greit nok, men som wingfoiler vil du oppleve mange av disse dagene – der vinden er marginal - og du trenger å pumpe for å komme opp i flymodus.
Lettvindsopplevelsen med wingfoil rett og slett noe du ikke vil være foruten.
Er det en cruisetur på vannet du vil ha, så må du stort sett hjelpe til med noen pump for å komme opp. Men nærmest umiddelbart etter take-off, vil du kjenne den ekstreme effektiviteten i utstyret.
1. Før du pumper kan det lønne seg å få litt fart på brettet. Du kan godt småpumpe litt med vingen for å kjenne på effekten.
2. Den mest effektive vinkelen på brettet for å komme opp er litt medvinds.
3. Sett fremste ben i fotstropp, eller der den skulle ha vært hvis du ikke har. Bakre ben skal stort sett rett over stammen til foilen, eller litt foran der du vil ha den når du er oppe.
4. Ta en bredt tak på vingen og begynn på pumpe. Litt rolig til å begynne med, for å kjenne på hvor energien går og at du ikke dypper vingetuppen i vannet. (Det er sykt irriterende)
5. Når du har fått litt fart på brettet (fortsatt ikke oppe) kan du gå for det. Bevegelsen er ikke rett inn og ut med armene. Bevegelsen er ikke helt simultan. Dra først litt med fremste arm og følg på med bakre arm, slik at vingen går i en bølge. Se for det hvordan en fugl ville gjort det. (Fugler er de beste wingfoilerne).
Synes du detter er vanskelig å få til, så hold det til å bare pumpe med bakerste arm. Det hjelper også masse.
6. Både store og små bevegelser kan være effektive. Her gjelder det å finne den løsningen som passer deg mest. Prøv deg først på små bevegelser, da de store bevegelsene lett kan sette deg ut av balanse.
7. Vingen må litt opp og over hodet, slik at du unngår å dyppe vingetuppen i vannet. Dessuten gir det litt mer løft enn om du holder den rett foran deg.
8. Enda mer effekt får du om du jobber med bena. Press fra i det du pumper inn. Det er tross alt foilen som skal ha alle kreftene du genererer. Får du den til å gynge litt, så løfter den tidligere.
9. Balansen mellom for- og bakfot kan være avhengig av oppsettet. Men ofte må du presse litt ekstra bak til å begynne med, til foilen løfter seg, da gjelder det å følge med, så den ikke fortsetter for langt opp og ut av vannet.
10. Klarer du å pumpe foilen så snart den er oppe fra vannet, så kommer du raskere opp i cruise-mode. Hvis det blir for avansert, så må du fokusere på å få lagt den flatt.
11. Hold gjerne retningen en liten stund før du legger deg mer over på skjær for å krysse. Det kan ta litt tid før du finner balansen. Men når du kjenner hvor vektfordelingen skal være mellom fram- og bakben, kan du sakte men rolig klemme litt på bakfoten samtidig som du trekker i bakarmen og legger brettet mer opp mot vinden for å krysse.
P.S. Det kan oppleves som litt hektisk når du står der å og pumper, men prøv i ikke sløse for mye med kreftene. Kjenn på bevegelsene at de faktisk har effekt. Øv gjerne litt på land og kjenn på hva som skjer når du gir vingen en bølgende bevegelse: først fremre arm, så bakre arm.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.