LANGE TURER: Fri Flyts Christian Nerdrum fikk seg en sterk opplevelse på Ørekroken, da bølgene brøt flere hundre meter innover bukta.
Lesetid: 4 minutter
Mens yr pøste ut gule varseltrekanter med advarsel om sterk vind, gned de ivrigste vindsurferne seg i hendene og pakket sakene sine i jakten på bølger og vind.
Brettprofil Sebastian Kjellström og undertegnede hadde heller ikke gått glipp av værmeldingen. Vi bestemte oss for å ta steget videre i våre relativt ferske karrierer innen wingfoil, og dro avgårde for å møte dønningene i havgapet på Hvaler.
Nå har vi holdt på med wingfoil i litt over ett år. Stort sett har alle økter vært i svært varierende forhold i Drøbaksundet. Det er ikke alltid verdens mest tilgivende sted å holde på. Til tider er det med mye strøm og rotete sjø. Andre ganger er det flatt og fint. Når alt klaffer med tidevann og vind er det til og med ganske artige bølger å surfe med foil.
I anledning det heftige lavtrykket følte vi oss klare for å ta steget videre.
– Når man begynner å wingfoile, så føles det likevel ikke som noe man har prøvd tidligere. Ikke som noen annen brettsport. Det er bare absurd og du føler at noen tar deg med på en flyvetur over vannet. Men etterhvert så kobler man opp wingfoil med det man kanskje kan fra før av, og relevansen blir veldig overlappende, forklarer Kjellström som tidlig var visste at det var surfing av bølger han lot seg appellere av med wingfoiling i utgangspunktet.
Ørekroken på Hvaler er et velkjent sted for windsurfere og kitere. Når vinden blåser fra sør og sørvest, sniker den seg gjennom den smale åpningen til bukten innenfor og hvis lavtrykkene er kraftige nok, presses også dønningen inn gjennom åpningen.
Vi visste at det kunne bli bølger her, men likevel spente på hvor store, og med hvor mye kraft de hadde. Ørekroken er jo ikke et sted folk surfer med småbrett, så da kunne de ikke bryte med veldig mye kraft, i hvert fall. Men det er jo heller ikke det vi ønsker med wingfoil i bølger.
Til vår store begeistring viste det seg at forholdene på Ørekroken på slike dager er tilnærmet perfekte.
I filmen kan du selv se hvordan dette fungerer. Med vinger på 2,5 og 3,5 kvadrat legger vi oss på dønningene som fortsetter å rulle innover bukta. Til tider fikk vi turer på flere hundre meter der vingen (seilet) ikke blir brukt i det hele tatt.
En stor fordel med wingfoil og foiling generelt, er at man krysser ekstremt hardt, slik at man etter å ha tatt en lang bølge, er ute igjen etter et par kryss ut av bukta - klar for en ny tur.
Så snart det er nok løft i foilen fra bølgen, kan du flagge ut vingen (seilet). Det er her wingfoil skiller seg fra alle andre vindsporter i bølger. Siden du ikke sitter fast i vingen, som du jo gjør med windsurf og kite, kan holde vingen i et håndtak, slik at den henger som et håndkle i vinden, og fokusere på å surfe.
Følelsen er vanvittig deilig. Wingfoil er en revolusjon for surfing, fordi du kan surfe bølger lenge før de begynner å bryte. Du kan surfe bølger på sønnavinden i Indre Oslofjord. Vi har til og med fått perfekte bølger på nordavind i Bunnefjorden.
Men det er nok ikke fullt så enkelt som det ser ut. Når man først har balansen, så er det jo lite hopp og sprett som med konvensjonell vannsport. Selv når du står i full fart, oppleves det som en jevn flyvetur over vannet.
Gjør du en liten feiljustering på foilen, så kommer straffen momentant, og som alle nybegynnere opplever, er det ekstremt lite som skal til før man ikke er i balanse lenger. «Dessverre» er det sånn at utstyret avgjørende også her, i likhet med alle andre vindsporter.
Det kan ta litt tid å finne ut av hva som funker for deg, og i de ulike forholdene du vil foile i.
Prøver du deg på en stor og tykk foil i slike type forhold, vil det ikke ta mange sekunder før du føler at du er på tur med en utemmet okse.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.