Lydløst svever et knippe pionérer over vannet på en hydrofoil. Fremdriften får de fra et slags seil de holder i bare nevene.
De kaller det for wingfoiling.
– Følelsen er fantastisk. Det er som å fly! sier Helge Rotnes, mens han entusiastisk, men utålmodig står klar for å gå i vannet på Torkildstranden i Drøbak.
I den ene hånden holder han en vinge som skal gi ham krefter, og i den andre et lite brett påmontert en mast og en hydrofoil.
Selv om sporten bare har vært kommersiell i to-tre år, har han holdt på minst like lenge, og regnes som den første som begynte med wingfoiling i Norge.
– Det kan virke som at wingfoiling appellerer til en annen gruppe mennesker - i tillegg til de som allerede driver med kite og windsurfing. Dette treffer surfere og snowboardere også, sier Rotnes.
Rotnes er eier av brettbutikkken SurfeSjappa i Oslo og hevder av ni av ti pakker de selger er wingfoilutstyr. Og da sammenlikner han med etablerte brettsporter som windsurfing, kite, SUP og surf.
Under fjorårets trøblete korona-sesong var det stor mangel på utstyr, og Rotnes dekket bare brøkdeler av etterspørselen. I år har det altså løsnet, og det vil være flere nybegynnere å se på landets mest populære steder for vindsport med brett.
Rotnes innrømmer at inngangsprisen kan være avskrekkende for mange. En komplett pakke med foil og vinge kommer gjerne på 40.000 - 50.000.
Hvis du ikke har våtdrakt, så kommer det på toppen.
– Skikkelig utstyr til lavere pris som jobbes med, sier Rotnes og forteller at den beste løsningen produsentene varsler om, er å bytte dyrt karbon mot billigere materialer. Vekten går opp, men utformingen vil være det samme. Isåfall vil det være mulig å skaffe seg kvalitetspakker til 30-tallet.
I tillegg er det selvsagt finn.no, som også har fint på lager. Der kan det være mulig å komme i mål for 20.000.
Som alle andre brettsporter, er det nye teknikker som skal læres og mange elementer som skal spille sammen før det klikker. Å komme seg stående opp på brettet kan være en utfordring i seg selv, men mestringskurven er bratt.
– Jeg hadde ingen erfaring med vindsporter, og wingfoiling er den første snakket til meg. Da jeg så vannsportlegenden Kai Lenny surfe bølger med foil og vinge ble jeg overbevist på sekundet. Dette måtte jeg lære meg, sier surf- og snowboardprofil Sebastian Kjellström.
Kjellström har lagt ned den tiden som trengs for å bli god i wingfoil, og vel så det. I dag er han på vannet flere ganger i uke gjennom alle årets måneder.
Når du først er kommet opp på foilen, er det svært lite krefter som skal til for å holde seg flyvende. Vingen du holder veier lite og kan flyttes relativt fritt i motsetning til en kite eller windsurfing-rigg.
Det gir deg en unik frihet som man ikke har opplevd med noen annen vindsport tidligere. Her kan du cruise frem og tilbake på flatt vann, hoppe eller surfe bølger. Slappe bølger som ikke kan surfes med noen annen farkost kan ses på med nye øyne, fordi foilen bruker kreftene inne i bølgen i stedet for oppå.
Det er mer energieffektivt enn tradisjonell surfing, der brettet ligger oppe på vannet.
Her kan du se Sebastian surfe flere hundre meter på en bølge i Drøbaksundet.
Det går en god del krefter inn i armene, men ikke mer enn at de aller fleste gjør dette uten trapes og trapesløkke.
Lyden forsvinner i det du løftes opp av hydrofoilen og du har begynt å fly. Følelsen er ikke lenger som å stå på et brett som planer på vannet. Masten som kobler brett og foil får deg høyere opp i luften enn det man er vant med, og er et spenningsmoment i seg selv.
Å fly over vannet på en hydrofoil er blitt gjort av windsurfere siden 70-tallet.
Surflegenden Laird Hamilton surfet enorme bølger på den fryktinngytende bølgen Jaws med foil og snowboardstøvler i begynnelsen av 2000-tallet, og kitere har konkurrert med foilbrett i nesten ti år.
I dag har dessuten de fleste seilklasser har innført hydrofoiler i skrogene for å redusere friksjonen mot vannet og dermed øke fart og effektivitet.
Vinge + foil = wingfoil - slik fungerer det
Teknikken for å holde balansen og svinge på brettet er annerledes alle andre brettsporter. Her handler det i stor grad om å forflytte seg på lag med hydrofoilen i vannet. Det er mye energi som skal temmes. Gjør du feil, tar hydrofoilen overhånd.
Men når teknikken kommer, får du kontroll på et svært finjustert verktøy med et utrolig potensial. Likheten mellom andre brettsporter kommer snikende og etter hvert blir erfaring fra andre brettsporter mer relevant og logisk.
Les også: Slik velger du utstyr til wingfoiling
Les også: Kom i gang med wingfoil
Vingen man bruker i wingfoil likner en oppblåsbar kite uten liner, med en mer utstrakt profil og et midtparti der man han holder direkte i vingen.
Vingenes patenter er ulike, og de fleste leverer sine varianter med hemper, mens det også finnes løsninger med bom.
Med masse inspirasjon og erfaring fra kiting, windsurfing og surfing med foil blir wingfoil en fusjon av alt dette, i tillegg til at det kommer med en og del nytt DNA.
Men hvordan fungerer så dette i praksis?
Til å være en såpass ny sport er wingfoiling fascinerende velfungerende og balansert.
Mange fordeler med wingfoiling
I motsetning til windsurfing – der du trenger et stort brett, bom, seil og mast –er wingfoil relativt kompakt. Bor du i nærheten av vannet, får du plass til utstyret i en sykkelvogn. Vingen er oppblåsbar selges med en ryggsekk som ikke er alt for stor.
En annen stor fordel med wingfoiling, er hvor stort vindspekter dette håndterer. Hvis vinden er ujevn, er trikset å vente på vindkastet før du jobber deg opp på foilen. Når du først har kommet deg opp, er det lite vind som kreves for at du forblir flyvende. Blir du god, kan det i prinsippet slutte å blåse, så lenge du kompenserer med å pumpe brettet.
Les også: 10 grunner til at wingfoiling kan bli større enn kite og windsurfing
Friheten med wingfoil er unik for en vindsport. Ok, det er ikke lite utstyr som surfing, men hvis du finner en bølge, så kan du ri den uten hjelp av vingen så lenge bena orker.
Alle seilsporter med foil krysser enormt bra. Wingfoil er ikke noe unntak her. Blir du god, så blir kryssvinkelen omtrent som en seilbåt, men toppfarten er ikke like heftig som kiting eller windsurfing med foil.