10 grunner til at wingfoil blir større enn windsurfing og kite
Wingfoil er fortsatt en ung sport, men vi våger oss med en spådom om at wingfoiling blir den nye, store vannsporten. Vi har tatt en titt i krystallkula, og det ser lovende ut. La oss forklare hvorfor.
MOTVIND I MEDVIND: Christian Juell setter en plettfri tack opp mot vinden mens han fortsatt er oppe og flyt på foilen. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 7 minutter
«Alt er relativt», sa Albert Einstein. Sånn er det også hvis man sammenligner den nye vannsporten wingfoil med kiting og windsurfing.
Men som alle nye sporter, må den settes i perspektiv.
Hva wingfoiling er for noe?
Wingfoil er en vannsport der man står på et relativt lite brett med en påmontert hydrofoil på undersiden. For å få fremdrift, holder man i et seil (vinge) som minner om en kite uten liner, med håndtak festet rett i seilet. Når man får nok vind og kraft fra vingen, blir man løftet ut av vannet og opp på foilen.
Følelsen er omtrent som å fly. Og den store forskjellen mellom å stå på en foil med wingfoil, sammenlignet med kite og windsurfing, er at seilet (vingen) er helt løs. Det betyr også at man er friere til å bevege seg som man vil sammenlignet med noen annen eksisterende seilsport.
Omtrent hvert tiår dukker det opp en ny vannsport som ikke bare blir borte som en bølge mot stranda. Kan wingfoil – der du holder en slags kite i hendene og farer over vannet på et brett med foil – bli den nye greia?
1. Flere dager på vannet
Hvis du har erfaring fra kite eller windsurfing, så er flere dager på vannet som musikk for ørene. En wingfoiler vil raskt oppdage at potensielle dager på vannet øker betraktelig. En øvet wingfoiler, vil kunne komme opp på foilen allerede rundt fem sekundmeter med et normalt utstyrsoppsett, slik at man kan holde på når det såvidt har begynt å gå hvitt på vannet.
Og når man først er oppe, så er disse fem sekundmetrene mer enn nok.
Nå hagler antakelig protestene allerede. For du klarer nok å komme tidligere opp og fly med både windsurfingfoil eller kitefoil, men dette vil være med ekstremt spesifikt, stivt og dyrt racingutstyr. Her kommer nemlig en avgjørende forskjell:
Wingfoileren befinner seg fortsatt innen segmentet for freeride og surf!
En trent wingfoiler klarer seg med to vinger, ett brett og én foil. De fleste som blir ivrige vil nok ha to vinger for å dekke det øvre vindspekteret bedre med en mindre vinge, men da vil man også potensielt kunne være ute fra 5 til 20 sekundmeter.
For vindsportenes del, er dette en ørliten revolusjon. Spesielt windsurfere har behov for en relativt stor garderobe av seil, master, bommer og brett for å kunne tilpasse seg vindstyrke. Så kan man doble denne garderoben om man beveger seg inn i en annen disiplin - for eksempel wave.
Ender du opp med feil utstyr for ditt behov, er du garantert en mislykket opplevelse på vannet og en ugunstig start på karrieren som wingfoiler.
Det er uendelig mye å lære for en wingfoiler, om alt fra utstyr til teknikker om hvordan man kommer seg opp på brettet, tacker, jibber og surfer en bølge.
3. Surf og freeride med det samme utstyret
Hvordan du wingfoiler kan du bestemme akkurat som du vil. Vingen er bare en formidler av energi. Om du bare ønsker å cruise frem og tilbake på fjorden, så gjør du det.
Noe av det mest oppsiktsvekkende med wingfoiling er hvordan det kan tilpasses.
Med vingen som «motor» kan du ha store opplevelser i alle tenkelige bølgeforhold.
Det er også dette surfe-aspektet som har fanget oppmerksomheten fra en hel verden av konvensjonelle surfere. To ganger verdensmester i surf, John John Florence er offisielt hekta på surffoil, som blir en variant av wingfoil der man ikke har vinge, men padler seg inn på bølgene.
Kommer du deg først opp på foilen, så kan du i prinsippet bli stående om vinden forsvinner, ved å pumpe foilen med bena og/eller pumpe vingen med armene gjennom «vindhullet».
Faller du i en vending, så venter du på neste vindkast for å komme deg opp igjen.
5. Litt vann og vind er alt du trenger
Du trenger mindre plass. En øvet wingfoiler trenger ikke stort mer enn 50 meter for å kunne holde på, så lenge det er dypt nok.
Antakelig vil vi se at wingfoiling vil kunne spre seg dypere inn i fjordene og lenger inn i innlandet - med god hjelp fra punktet over.
6. Krysser ekstremt godt
Å kunne «holde høyden», og krysse seg mot vindretningen er ikke bare tilfredsstillende for en som seiler. Det er også avgjørende for å kunne komme tilbake til der man begynte.
«Høyden» man har, er svært verdifull og noen ganger er det en kamp å skaffe seg noen skarve meter. Det er både frustrerende og upraktisk. Alle windsurfere og kitere har kjent på den stressende følelsen av å drive av med vinden og ikke komme seg opp igjen. Dessuten gjør det at du ikke står fritt til å leke fritt som du vil - fordi du må passe på høyden din.
Alle farkoster på hydrofoil krysser ekstremt godt. Med rett teknikk vil vinklene opp mot vinden være helt på høyde med seilbåter. Wingfoil er ikke noe unntak. Det gir en ekstrem frihet til å gjøre akkurat som du vil når du holder på, for å hente inn noen hundre «høydemeter» med en wingfoil er ikke noe stort problem når man får dreisen på det.
7. Alle kan lære det
Wingfoil er akkurat passe vanskelig å lære. Det er lett nok til at du kjenner mestring og utfordring fra første stund, men vanskelig nok til at det alltid vil være noe å strekke seg etter.
Nybegynnere med erfaring fra kite og spesielt windsurfing, ser ut til å lære dette relativt raskt. I gunstige forhold er det ikke nødvendigvis mange gangene som skal til før man får sin første flyvetur.
Uten noen erfaring fra seilsporter, vil det være en del grunnleggende prinsipper som skal på plass før man kommer opp og fly, slik at det nødvendigvis krever litt mer tid å komme i gang.
Vil du begynne på vann, kan du bruke en SUP eller et stort windsurfingbrett i stedet for å gå rett på foilbrettet. Da har du litt mindre å tenke på, og du kan bruke tid på å forstå hvordan vingen fungerer.
Med skateboard og vinge på en åpen parkeringsplass får du relevant erfaring på hvilke linjer du kan trekke som en wingfoiler på vann. Det føles faktisk mer likt foiling med et skateboard sammenliknet med en SUP, fordi skateboardet holder linjen, som når du er oppe på foilen.
Essensen i wingfoiling er å kunne fly på foilen. Men det krever en viss teknikk å få det til. Lær deg trinnene, og ikke minst trikset på hvordan du pumper deg opp når det blåser litt mindre.
8. Sporten er relativt ny, men fungerer allerede
Da windsurfing og kiting ble født som sporter i hvert sitt tiår av 1900-tallet, var utstyret tungt, ubalansert og ineffektivt. Alle vannsporter har egentlig vært prisgitt velfungerende utstyr, og pionerene har måttet holde ut i mange år, før produsentene fant gode løsninger.
Wingfoiling kommer til dekket bord. Kanskje er dette den første vannsporten som funker allerede etter et par år. Alle nødvendige konstruksjonsmetoder er allerede på plass.
Oppblåsbare kiter er blitt produsert i over 20 år og teknologien fra dette er enkel å overføre til vingene som brukes til wingfoil. Sterke og lette brett til windsurfing tilpasses enkelt formene wingfoilerne har trenger.
Det største utviklingspotensialet ligger antakelig i hydrofoilen, selv om også dette er et område man kan og vet mye om allerede.
Det ser kanskje likt ut, men kiteutstyret har hatt en rivende utvikling – Plukker du opp en 10 år gamle kite og tester den mot dagens tilsvarende utstyr får du seg en wow-opplevelse, sier kiteekspert Joachim Wille.
9. Utstyrsprodusentene har trua
Det er tydelig at engasjementet rundt wingfoil er stort. Et tredve- førtitalls produsenter har kastet seg inn i markedet.
Alle de store merkene innen windsurfing og kite tilbyr utstyr til wingfoiling: F-one, Naish, Duotone, Cabrinha og Starboard for å nevne noen. I tillegg er det et utall nye aktører som er spesifikt inne med wingfoilutstyr. Aktører som ikke var spesielt stor før wingfoil-ekslosjonen, som Axxis, Armstrong, Cloud 9 og Go foils
10. Utstyret er relativt lett og tar lite plass
Behold drømmen om å kunne bo i Oslo sentrum uten bil - også som wingfoiler. Du sprenger ikke boden bare fordi du har begynt med dette.
Kiteutstyr tar riktignok enda mindre plass enn wingfoil, men det er håndterlig nok til at du kan hive det inn i en liten bil, eller på en sykkelvogn.
Tips til valg av utstyr, både som nybegynner og viderekommen, teknikktips med filmer og inspirasjon til den fascinerende sporten som often blir sammenliknet med å fly.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.