Enten du er nybegynner eller viderekommen. Valg av utstyr til brettseiling er ikke lett. Slik finner du frem til rett kategori og størrelse på brett og seil.
FREERIDE: Ole Erik Carlson i full plan. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 10 minutter
Windsurfing har vært en populær vannsport siden det dukket opp en gang på 70-tallet. Siden den gang har det vokst frem et utall ulike disipliner, fra race til freestyle, wave og foil.
De fleste sikter seg nok mest inn mot freeride, der man stort sett har som mål om å seile med relativt lite utstyr i full plan over vannet. En windsurfer ville nok sagt at at denne følelsen er ubeskrivelig tilfredstillende.
I denne artikkelen kan du lese om hvordan du velger rett utstyr til ditt bruk og ditt nivå i windsurfing.
Utstyrsguiden er rettet mot både nybegynnere og mer avanserte brettseilere.
Å finne det optimale oppsettet til windsurfing og riktig seilbrett pakke er ingen enkel affære.
Her skal vi prøve å forenkle behovene til en nybegynner, og kartlegge den naturlige veien videre til deg som skal gå til anskaffelse av ditt andre brett (og rigg).
Når du er klar for ytterligere utfordringer er alternativene såpass mange og varierte at det får bli tema i en annen artikkel. Her kan du lese mer om hvordan du kommer i gang med windsurfing,
Merk at det faktisk finnes brett som du ikke vokser helt ut av, men som får et annet bruksområde når du blir flinkere - også for nybegynnere! Et stort og moderne brett kan nemlig ha svært gode lettvindsegenskaper, som ikke kan matches av brettet du velger å oppgradere med.
Sånn sett kan det hende at det vil være en smart investering å prøve windsurfing gjennom et kurs første gangen. Da er du sikret optimalt nybegynnerutstyr, som gir god balanse med et seil (rigg) som passer nivået ditt.
Når du har fått brettet i plan, er det på tide å få føttene inn i fotstroppene. Slik går du frem.
Nybegynneren
VOLUM PÅ WINDSURF-BRETTET
Det aller viktigste for en fersk windsurfer er volumet i brettet. En tommelfingerregel er at du trenger én liter volum per kilo du veier, pluss 50-100 ekstra.
Veier du 75 kilo, så bør du altså gå for et brett på mellom 125 og 175 liter. Hvis du lærer fort og er klar for en utfordring, så kan du sikte deg nedover på antall liter. Men hvis du ønsker å lære fortest mulig, så vi alltid volumet være din venn.
Mer volum gir bedre stabilitet. I såpass store brett som dette, vil gjerne bredden på brettet også øke med størrelsen, slik at stabiliteten også blir enda bedre.
Det som skiller et moderne brett, er i hovedsak hvor literne er plassert. Utdaterte brett har volum der du ikke trenger det.
Som nybegynner kommer spesielt utfordringene med å holde balansen når du skal trekke riggen. Enda vanskeligere blir det med bølger og sterk vind.
Men litt forståelse og selvtillit, kan det hende at du kan gå for et litt mer avansert oppsett enn om du er helt blodfersk til sporten.
Det grunnleggende med windsurfing er å få brettet i plan. Det er først da mulighetene åpner seg, og det blir skikkelig gøy på vannet.
LENGDE PÅ WINDSURFING-BRETTET
Har du valgt rett antall liter, så følger også en fornuftig lengde i modellen du kjøper. Brettet vil være langt nok. Den avgjørelsen har utstyrsprodusentene tatt for deg.
KJØL PÅ BRETTET
En nybegynner bør alltid se etter et brett med kjøl. Fordelen med å ha en ekstra «finne» på midten av brettet er flere. Skulle du «vokse fra» egenskapene kjølen gir på brettet, kan du enten ta den av eller senke den inn i brettet, slik at du bare bruker finnen bak på brettet.
Kjøl gir bedre stabilitet
Den gjør at du ikke driver like tilfeldig av gårde
Å vende opp mot vinden gjør at du ikke mister høyde. Dessuten er det en utrolig elegant manøver på wingfoil. Se film og les hvordan du tacker.
KONSTRUKSJON
Et windsurfingbrett i epoxy og karbon vil alltid ha de beste egenskapene. Det vil oppleves mer stabilt og presist. Men det finnes alternativer, og du vil kanskje bli overrasket over hvor bra det funker.
Oppblåsbart windsurfingbrett
Utviklingen går fremover, og innen denne kategorien finnes det faktisk produsenter som klarer å lage brett som gir fine opplevelser for en nybegynner. Utfordringen vil likevel alltid være den samme:
Det er mye energi i en windsurfer, og hvis det ikke er skikkelig stivt i finnen og ved mastefoten, så gir det etter der du foretrekker at energien heller ville blitt omgitt til fart.
Kantene (railsen) på et opplåsbart er dessuten ganske upresise og runde, slik at du dermed mister en del presisjon i brettet sammenliknet med et brett som er støpt eller laget med en sandwich-konstruksjon.
Likevel finnes det faktisk oppblåsbare brett som du både kan plane med og jibbe i fullplan!
Fordelen er likevel åpenbar: Brettet tar langt mindre plass. Og du kan bruke det til en SUP når det ikke blåser.
SLIK VELGER DU RETT RIGG TIL BRETTET
Når du omsider har funnet ut av hva slags brett du ønsker deg, må brettet ha en matchende rigg. Riggen består av et seil, mast, bom og mastefot som er leddet mellom brett og seil. Uavhengig av om du handler alt dette i en pakke, er det noen punkter som må sjekkes.
Størrelse på seilet
Type seil
Mast som passer og matcher seilet
Bom som passer seilet
Spesielt for nybegynnere og barn er det mye glede som forsvinner om det er misforhold i disse parametrene. I verste fall får du ikke rigget. I beste fall får du en tung og slitsom opplevelse. Den største utfordringen for en nybegynner er ofte å trekke riggen ut av vannet.
Det kan være tungt når det ligger bøttevis av vann over seilet.
STØRRELSE PÅ SEILET
Som et grunnprinsipp, velger du seil ut fra vindforhold og egenvekt. For en nybegynner er de litt mer å ta hensyn til. En som aldri har prøvd før, vil stort sett ha mye igjen for å stå med en lett og liten rigg på 3-5 kvm.
Barn kan godt begynne med 1-2 kvadrat, avhengig av vind, styrke og egenvekt.
Med fare for å repetere oss selv: Hvis du legger dine første timer i et kurs, eller leier utstyr. Så kan du heller gå litt opp i størrelse når du skal kjøpe et selv.
TYPE SEIL TIL WINDSURFING
Riggens viktigste egenskaper for en nybegynner er at den er lett å håndtere. Det krever at riggen veier lite. Den skal også være lett å rigge.
Race- og slalomseil er derfor seiltyper du må holde deg langt unna. Dette type seil har akkurat de motsatte kvalitetene av hva en nybegynner trenger.
Se etter et tilgivelig og letthåndterlig seil på fra 4-5 kvadratmeter med så lav vekt som mulig. Hold deg unna seil med camber (en profilbyggende plastkile som gjør seilet mer aerodynamisk, men også mer uhåndterlig).
I disse størrelsene kan du se etter seil innen kategoriene freestyle, wave eller freeride (så lenge det er uten camber)
MAST OG BOM
Lett er bra. Prøv å finne noe som er så lett som mulig, men det må passe til seilet. Det tryggeste vil være å kjøpe en komplett rigg der du vet at delene matcher.
Masten kan forlenges med en masteforlenger, slik at den passer til flere seil. Men om masten er for lang, er det lite du kan gjøre - annet enn å kappe masten – og det vil du ikke.
Bommen kan også forlenges, men er den for kort er det heller ikke mulig å få den til å passe seilet. Er den for lang, vil det bli en uheldig glippe mellom enden av seilet (akterliket) og enden av bommen.
RIGGING
Alle seil har gode anvisninger på hvordan det skal rigges, med mål på både bom og mast. Det er her du orienterer deg om hvilke lengder som trengs til bom og mast.
Det beste er å skaffe seg alt i en pakke, slik at du er tryggere på at det matcher. Kjøper du det stykkvis, bør du anskaffe seilet først for å vite hvilke mål mast og bom skal ha.
Viderekommen windsurfer
Neste steg for en windsurfer som har lært seg de grunnleggende tingene, som å trekke rigg, krysse opp mot vinden og plane – et freeride brett.
FREERIDE WINDSURF-BRETT (viderekommen)
Et freeridebrett er laget for å seile på flatt vann og chop – aller helst i plan. De rigges helst med seil på 5.0 - 7.6 kvadratmeter, avhengig av seilerens vekt og vindstyrke.
Dette er brettet for deg som er klar for å komme inn i fotstroppene, lære å jibbe og kanskje prøve på å hoppe.
Tommelfingerregelen på brettvolumet her er:
Din kroppsvekt pluss 20 – 50 liter. Veier du 75 kilo, så går du for et brett på rundt 125 liter. Med denne størrelsen begynner det å bli mye lettere å skjære «railsen» ned i vannet når du skal jibbe.
Pass på så du ikke blir for kjekkas når du går i anskaffelse av brett nummer to etter at du har bestemt deg for å legge nybegynner-stadiet bak deg. Du skal høyst sannsynlig fortsatt trekke rigg på brettet og krysse opp mot vinden.
Har du for lite volum i brettet, så blir det ganske mye vanskeligere enn du er vant til.
Et moderne brett har dessuten volumet der du står, og ikke for langt frem. Det gjør at du maksimerer de literne du har disponert til de områdene der du faktisk står.
SEIL OG RIGG (viderekommen)
Hovedmålet med seilingen din på dette nivået er antakelig å få brettet i plan. Seilet bør seilet velges av hensyn til den generelle vindstyrken der du skal holde på. Er det veldig sterk vind på «din strand», er for eksempel en 5 kvadrat mye, selv for en erfaren windsurfer på 75 kilo. Da er kanskje til og med 3 kvadrat plenty for deg. Blåser det lite (5-7 m/s) bør du sikte deg inn på større seil. Og kanskje er det denne vindstyrken du helst har lyst til å windsurfe i uansett.
Hvis du allerede har en rigg som du ønsker å bruke videre, er det fornuftig å ta et større sprang i størrelse enn om neste rigg skal være din eneste. Dette styres dessuten av hvor stor og sterk du er, samt hvor mye du vil «slite» med et stort seil.
For en person på 75 kilo beveger du deg inn i stort-seil-kategorien på 6-6,5 kvadrat. Veier du 60 kilo, så vil du kjenne at en 5,5 er en del å håndtere. Spesielt når du trekker riggen opp av vannet.
Det er avgjørende å finne en god match mellom alle elementene som et komplett oppsett består av.
Å få rigget dette skikkelig er også viktig, så følg anvisningen på seilet. Der står det anbefalt mastlengde og bomlengde.
Treffer du godt med valgene, får du også flere dager på vannet der du ikke går på kompromis med vindstyrken.
NYTT ELLER BRUKT?
Windsurfing er en relativt etablert sport. Det skjer stadig viktige ting i utviklingen, men ikke så viktig at du er nødt til å kjøpe nytt. Finn.no bugner over at pent og godt brukt utstyr som helt sikkert passer som fot i hose for dine behov.
Å skaffe seg en full utrusting vil koste deg en del penger, men det er også verdt å sjekke hva som vinnes av nye pakker. Da er du dessuten sikret både god service, og at elementene i passer sammen med bom, mast, seil, mastefot, finne, kjøl, seil mast og brett.
Sørg for at det følger med en opphaler-line og en våtdrakt, så er du klar for vannet rett ut av butikken.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.