Saken om at Lista åpner opp for brettbasert vannsport er en sannhet med store modifikasjoner, mener nestleder i Lista Bølgerytterforening Per Christian Brodschöll. Han mener Norges Ornitologisk Forening manipulerer fakta om de nye vernegrensene.
LANG HISTORIE: Terje Tuft blir å finne på Lista når det smeller. Det er like sikkert som at kampen om retten til bruk av strendene vil vare noen år til. Bilde: Otto Moetzke
Lesetid: 2 minutter
Forrige uke skrev Fri Flyt en artikkel om at Lista åpner opp for brettbasert vannsport på Lista etter 34 år med nedstenging. Artikkelen var basert på en nyhetssak fra Norges Ornitologisk Forening (NOF). Mens Fri Flyt understrekte gleden i et opphevet forbud, var ordlyden en litt annen hos NOF:
«Inntil nylig har brettseiling vært forbudt i tre fuglefredningsområder på Lista. Nå har Statsforvalteren i en ny forvaltningsplan for Listastrendene bestemt at deler av disse tre områdene skal åpnes opp for brettsport. NOF mener dette belaster fuglebestandene, og melder saken til Ramsarkonvensjonen*»
– Det NOF skriver i klagen er feil. Det er snakk om to mindre justeringer av vernegrenser på noen få meter i Østhassel og Kviljo. Og det er snakk om at det er åpnet opp for surfing og SUP en annen plass, nemlig i Lille Havika, sier Brodschöll.
Denne justeringen ble resultatet da verneplanen for Listastrendene ble revidert for 5-6 år siden. Planen ble offisielt godkjent av av Miljødirektoratet i sommer.
«Den nye forvaltningsplanen spesifiserer at brettsport er tillatt i deler av dyre- og fuglefredningsområdene Fuglevika, Kviljoodden og Havika» står det i saken fra NOF.
I følge Brodschöll er dette steder det tidligere har vært lov å holde på. Men grensene er altså bare flyttet noen meter. – Også NOF var involvert i denne revisjonsprosessen, og burde være godt kjent med resultatet, sier Brodschöll.
Det er altså fortsatt forbud på Lista, og det NOF skriver stemmer ikke. Jeg forstår ikke hva NOF ønsker å oppnå ved å gi slike feilaktige fremstillinger, sier Brodschöll som ikke er overrasket.
– NOF har etter mitt syn, i alle fall i denne saken, utmerket seg på en negativ måte ved å ikke være konstruktive eller løsningsorientert. Og nå har de altså levert inn en klage tilRamsar-konvensjonens sekretariat i Sveits på feilaktig grunnlag, fortsetter Brodschöll som mener det må være større trusler for økosystemet enn surfere og windsurfere.
– NOF har brukte mye tid og ressurser på å forhindre brettsport i Norge og på Lista siden 1980-tallet, og de har dessverre hatt altfor stor gjennomslagskraft ovenfor vernemyndighetene, sier Brodschöll som mener NOK ikke tar inn over seg at også surfere, windsurfere og kitere er glad i naturen.
Fri Flyt har forsøkt å få kontakt med Norges Ornitologisk Forening gjentatte ganger uten å få svar.
Ramsarkonvensjonen ble undertegnet i byen Ramsar i Iran i 1971, og Norge var senere et av de første landene som ratifiserte den. Opprinnelig konsentrerte konvensjonen seg om å ivareta våtmarker som leveområde, spesielt for vannfugler. I dag favner konvensjonen langt videre. Den omfatter ivaretakelse av våtmarker i bred forstand; både som leveområde for flora og fauna, og som viktig naturressurs for mange mennesker.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.