BRETTSEILING: Tips til hvordan du kommer i gang med windsurfing. Foto: Neil Pryde
Lesetid: 5 minutter
Skal du starte med windsurfinger det flere ting du må tenke på, og du bør vurdere om du skal lære deg det selv, eller gå på kurs.
Her får du flere nyttige tips om hva du bør gjøre hvis du er nybegynner i windsurfing og hvordan du kommer i gang med din nye hobby.
Helt fersk nybegynner
Som helt fersk nybegynner har du egentlig to valg: Enten kjøper du seg utstyr og setter i gang sporenstreks, eller så melder du deg på et nybegynnerkurs.
Learn2.no holder til på Lysaker, og det samme gjør Lysakerfjorden Bretteilerklubb. KNS kjører kurs på Bygdøy, Asker Seilforening holder kurs i Asker og Drøbak Seilforening sender sine aspiranter ut i Vindfangerbukta nord i Drøbak.
I Kristiansand kan du lære kunsten med Windsurfingkurs Kristiansand.
Stort sett de fleste seilforeninger i landet har et tilbud om nybegynnerkurs. Det kan være en bra plass å starte. Sola Brettseilerklubb tar de fleste nybegynnerne i Stavangerområdet under vingene, liksom at Tromsø Brettseilerklubb tar hånd om sine rekrutter.
Enten du er nybegynner eller viderekommen. Valg av utstyr til brettseiling er ikke lett. Slik finner du frem til rett kategori og størrelse på brett og seil.
Hvordan kan barn og unge uten bil og førerkort komme i gang med windsurfing?
Er du ung og vil komme i gang, så ta kontakt med den lokale seilforeningen, eventuelt det lokale windsurfingmiljøet og de vil guide deg i riktig retning.
Mange av de lokale klubbene har oppbevaringsmuligheter til utstyret i containere rett ved spotten, slik at man ikke trenger bil for å frakte utstyret.
Sykkel med henger fungerer også hvis man ikke bor så langt unna vannet. Ungdommer i Fredrikstad er observert på bussen ut til Hvaler, med tre brett og fem seil i midtgangen. Alt er mulig. Bare husk å smile til sjåføren.
Lær deg å hoppe, rigge utstyr og bli en god windsurfer her. Windsurfer Oda Johanne Stokstad Brødholt kommer med flere tips i serien Tatt av vinden.
Hva trenger man av utstyr til å begynne med?
Det er flere måter å komme seg i gang på. Den mest vanlige er å gå i anskaffelse av et større, stabilt, freeridebrett av den moderne typen med fullt innfellbar kjøl og med riktig rigg tilpasset fysisk størrelse på utøveren.
Kjølen er viktig for å holde høyde opp mot vinden i ikke-planende forhold. Etterhvert som du behersker å seile i mer vind og å få brettet opp i plan, så feller du kjølen inn i brettet og seiler på kun finna.
Du kan godt styre unna de største og enkleste variantene av nybegynnerbrett.
Disse er tiltenkt skolebruk, og vil gi deg lite utfordring etter bare noen få dager på vannet. Å lære windsurfing i dag er forholdsvis enkelt man kommer godt i gang allerede etter et par gode økter på vannet - helst med instruksjon.
Det er viktig å ta høyde for dette når du handler utstyr. En kan fint kjøpe utstyr i dag som kan seiles på i lang tid uten å måtte slenge det ut på Finn.no allerede etter et par uker.
Du får en ny og komplett pakke for 15.000 kroner. For litt mer avansert utstyr, så havner de fleste et sted mellom 20.000 - 30.000 kroner
– Hva med bruktmarkedet?
– Det er et bra bruktmarked. Men for en fersking vil det nok fremtone som en jungel. Vær varsom. Nybegynnere går nesten alltid i fellen, og kjøper alt for avansert utstyr. Da får de ofte et dårlig førsteinntrykk av windsurfing.
En vakker dag lover Odd at det også kommer en låt om seil og vind.
Har alle samme behov som nybegynner?
Kommer fra ski, snowboard, kite, sykling og andre mestringsporter vil du være bedre rustet til å lære windsurfing raskere. Mye av livsstilen og rutiner krysser over og man har mye av et samme «dra på tur»-konseptet i disse sportene som gjør at man får mer tid på vannet.
Til denne gruppen anbefales ofte noe mer avansert utstyr, fordi læringskurven vil være raskere. Litt utifra fysikk og størrelse, så går disse utøverne nesten utelukket for noe mindre freerideutstyr, og gjerne et par rigger og flere seil.
Ta kontakt med seriøse fagbutikker som vil guide deg til riktig utstyr i forhold til ambisjoner.
Det hevder brettseilernes talsmann Olav Bleivik, som siden år 2000 har jobbet for aksept om at windsurfing på Saltstein aldri har vært ulovlig.
Hvor er det fint å legge ferien for å komme i gang med windsurfing i Europa?
Windsurfing på kontinenter er veldig utbredt med utleie og kursing. Google vil nok hjelpe deg til å finne de største og mest erfarne aktørene som har bra omløp på utstyr. Dessuten vil du gjerne til et sted der det blåser hver dag.
Men det gjør det også mange steder på de greske øyer, i Middelhavet
Rene Egli-senteret på Fuerteventura er et meget bra sted. Vind hver dag, topp utleieutstyr fra JP, Starboard og Neil Pryde. Her har de erfarne, pedagogiske trenere og ikke minst flatt vann.
Hva med Sverige og Danmark?
Surfers Paradise i Varberg, Sverige kjører kurs og er veldig rutinerte. De kan varmt anbefales. West Wind-sentrene rundt Ringkjøbingfjorden i Danmark har også bra opplegg.
Den 107 kilometer lange Oslofjorden gjemmer mange hemmeligheter for kitere og brettseilere helt fra Huk i Oslo til Tønsberg, Hvasser og Fredrikstad. Fri Flyt gir deg oversikten over de beste kitespots og windsurfingspots.
Her er guiden til våren og sommerens deiligste ferie: Den med kite, seilbrett, surfbrett eller foil i bilen. Jylland i Danmark har en rekke fine steder, som Klitmøller, «Lille Mallorca» og Hvide Sande, for deg som vil tilbringe ferien i vannet.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.