Hvordan blir en norsk eliteseriehåndballspiller til en profesjonell windsurfer? Her er ti punkter om fenomenet Oda Johanne Stokstad Brødholt, og hennes ti år som vannsportutøver.
DEDIKERT: Etter at Oda Johanne Stokstad Brødholdt knakk koden på windsurfing, var det ingen vei tilbake. Selv om veien var ryddet for en karriere som håndballspiller, appellerte livet i vannet enda mer.
Lesetid: 8 minutter
Oda Johanne Stokstad Brødholt har de siste ti årene vært en av verdens fremste vannsportutøvere, og har blitt viseverdensmester to ganger, i tillegg til en rekke pallplasser i verdenscupen i windsurfing.
Men hvordan ble det slik? Og hvordan har veien til verdensmester-tittelen vært? Her er ti punkter om Stokstad Brødholt fra håndballtalent til windsurfer.
Windsurfing er en teknisk sport. Her får du hjelp til valg av utstyr, steder å seile, teknikktips og innsikt i miljøet.
Farvel håndball
– Jeg spilte håndball i eliteserien og satset egentlig fullt på det. Helt tilfeldig gikk jeg ut på verandaen et sted jeg var på besøk. Og så kom naboen der ut og spurte om jeg ville prøve windsurfing. Hadde jeg ikke vært der da, så hadde dette ikke skjedd. Jeg visste ikke hva windsurf var. Hele mitt liv var håndball, håndball, håndball.
Jeg slo til på tilbudet, men fikk det ikke til. Men så fikk jeg en følelse når jeg så de andre på vannet cruise: Dette har jeg lyst til å klare. Så da jobbet jeg den sommeren, sparte penger og kjøpte et windsurfbrett. Etterhvert så knakk jeg koden, og det var første gang jeg følte på en ekstrem frihetsfølelse, sier Oda.
Hvordan ett år blir til 10
– Håndballregimet er veldig strengt. Du må være der til den og den tiden. Du skal trene, spise, sove, hvile, restituere – mens i windsurfing trener man når det blåser. Så du må være litt mer spontan. Jeg tror kanskje at inni sjela er jeg litt mer den typen.
Det gikk to år til før jeg sluttet med håndball. Jeg gjorde ferdig studiene mine på idrettshøyskolen, og så tenkte jeg, nå skal jeg gjøre et «gap year» hvor jeg jobber og reiser for å windsurfe. Planen var ett år. Nå er det fort blitt 10 år, sier Oda.
Å drømme triks
– Jeg tror nok jeg er en nerd. Det er derfor jeg lærte veldig mange triks andre året jeg holdt på. Jeg skjønte hvordan man kan gå frem og gikk metodisk til verks. Man lærer ting raskere om man analyserer, ser på andre hvordan det gjøres, og spørre andre utøvere.
Ikke bare gå ut på vannet og prøve. Jeg har en plan hvordan man faktisk skal klare å lande de triksene. Det er først teoretisk, så må du bare få hjernen til å forstå det, og så må du trene muskelminnet.
Lær deg å hoppe, rigge utstyr og bli en god windsurfer her. Windsurfer Oda Johanne Stokstad Brødholt kommer med flere tips i serien Tatt av vinden.
Det er mye visualisering. Jeg pleier ofte å se på filmer av folk som gjør trikset perfekt. Og så lukker jeg øynene og ser for meg hvordan jeg skal gjøre det. Egentlig drømmer jeg om trikset. Og så prøver jeg det, og hvis det ikke går så filmer jeg det, setter på filmen av deg selv ved siden av en som gjør det perfekt.
Da ser du: OK, kanskje armen må være litt høyere. Det viktigste er jo at du tror du kan lære det. Det er nok mange som prøver på triks uten at de selv har troen på at de kan det, så det viktigste er å overbevise seg selv om at: dette kommer jeg til å fikse, hvis jeg bare følger oppskriften.
Prøve prøve prøve
– Det tok tre år med trening før jeg ble med på World Cup. Da fikk jeg en femteplass og tenkte: hvis jeg kan trene like mye som de jentene her, som er to-tre plasser foran meg, så kan jeg være på linje med dem neste sesongen.
Så da jobbet jeg kjempehardt i Norge i to måneder, og så reiste jeg to måneder og trente flere timer hver dag. Og det ga resultater. Jeg elsker å trene, men hater å ikke få det til, så jeg prøver og prøver og prøver. Hvis jeg prøver noe som ikke funker, så må jeg finne ut hvorfor det ikke funker og endre det.
Hvis du trener og terper med dårlige vaner, så automatiserer du det. Jeg har fått til alt jeg har lyst til å lære hittil.
– Jeg har 330 reisedager i året. Jeg skyr vinteren og liker sol, varme, varmt vann, sterk vind og er stort sett på reise hele vinterhalvåret. Basen er enten i Brasil eller Karibia.
Jeg føler meg hjemme der også. (Journ. anm. Oda har kjøpt leilighet på Aruba i Karibien) Og så prøver jeg å være hjemme på våren og høsten når det blåser litt her. Det eneste som er kjipt med dette livet, er at jeg er lenge borte fra familie og venner.
Men når jeg er hjemme er vi også mye sammen. Ellers er jeg flink til å opprettholde kontakten, så jeg føler ikke at jeg har mistet noen vennskap. Nå lever jeg akkurat det livet jeg vil leve. Jeg har frihet.
Resultater v. mestring
– Jeg kommer fra håndball. Der handler det bare om resultater. Vant dere kampen? Tapte dere kampen? Folk spør meg om det i windsurfing også. Men i windsurfing fant jeg gleden av å mestre hvert triks, og det er egentlig som gjorde at jeg klarte å komme meg opp på pallen ganske raskt. I mitt andre år fikk jeg andreplassen sammenlagt.
«Jeg assosierer surfeboms med de som ikke liker å dusje og går rundt med samme bukse hele tiden. Jeg elsker å dusje.»
Innsjekk med Oda
– Det eneste som er negativt, er å drasse syv bager på 40 kilo hver – alene på en flyplass. På flyplassen når jeg skulle hjem nå fra Aruba, så kommer jeg med syv bager, og de bare: ja, det blir 12 000 kroner. Jeg hadde kanskje regnet med 7000.
Og så tok jeg ut et lite brett og bytta over i en annen bag og endte opp med 7000. Det har jeg blitt litt god på. Hvis jeg har lyst til å reise med bare ett sett utstyr, så kan jeg gjøre det billigere. Men hvis jeg er et sted hvor det blåser hver dag, så har jeg lyst å ta med meg alt: wingfoil, kite, freestyle windsurfing og slalåmrigg.
Så da tar jeg den utgiften på egen kappe. Det er så mange forskjellige typer vind. Freestyle windsurfing er nærmest hjertet, men du ha litt ordentlig med vind, og det er mange dager det akkurat ikke er nok. Da kommer for eksempel wingfoiling inn i bildet. Jeg er liker å være allsidig.
Hva du bør ha som windsurfer
– Du bør ha en skikkelig stor bil for å få plass til alt sammen, eller ha det på taket. Jeg tror jeg er en helt normal halvorganisert person.
Selv om det ikke ser ut som det er i system i bilen, vet jeg alltid hvor ting ligger. Hvis man lever surfelivet rundt i Europa, er det beste du kan gjøre å skaffe en van hvor du har kjøkken, dusj og seng og der alt utstyret ligger i bilen. Den jeg har, er spesiallaget til alle brettene som skal passe inn, i tillegg til at jeg kan bo komfortabelt.
Tips til valg av utstyr, både som nybegynner og viderekommen, teknikktips med filmer og inspirasjon til den fascinerende sporten som often blir sammenliknet med å fly.
Også har jeg varme, sånn at jeg kan ha 30 varmegrader i bilen uten at motoren går. Når jeg kommer tilbake fra en kald session, kan jeg sitte her inne og varme opp til neste økt. Så van-en er helt konge. Jeg hadde den fire ganger nedover i Europa i fjor.
Bomsliv – ikke boms
– Jeg assosierer surfeboms med de som ikke liker å dusje og går rundt med samme bukse hele tiden. Jeg elsker å dusje. Elsker å føle meg ren, men samtidig så elsker jeg å være fri. Med van-en kan jeg føle meg hygienisk, og likevel leve surfebomslivet.
Det beste med de ulike vannsportgrenene
Freestyle: – Fordi det er det beste. Det beste jeg vet i hele verden er å lande nye triks. Det er som å vinne millioner i lotto hver gang.
Slalåm: – Fordi det går fort. Du kan konkurrere med andre, og du kan virkelig få den der jagefølelsen.
Wingfoiling: – Fordi det er noe av det kuleste man kan gjøre når det er bølger som ikke bryter ordentlig til bølgesurfing. Bare stå på en dønning i to minutter og gli.
Pumpfoiling: – Det er det nye nå. Løper av en brygge og prøve å pumpe så lenge som mulig. Du får makspuls hver gang. Det er bra trening, og det er gøy å lære noe nytt.
Kiting: – Det blir mest «strapless freestyle». Altså triks med et brett uten fotstropper . Det er litt det samme som freestyle windsurfing, hvor du øver på ny triks hele tiden. Skal du få med deg brettet, så da må du bruke tærne til å pushe brettet mot vinden.
Oda Johanne Stokstad Brødholt
Født: 1989
Utdanning: Idrettshøyskolen
Yrke: Windsurfer / vannsportutøver
Gren: Freestyle windsurf ++
Resultater: En serie med pallplasser fra PWA Freestyle + to andre plasser sammenlagt
Jobb: Driver onlinekurs i windsurf + jobber for sponsorer
Mer: Sjekk webserien hennes, «Lovely Holiday» på youtube
Det finnes et hav av ulike SUP-brett, og prisene varierer enormt. Her kan du lese om hvilket Stand Up Paddle board som passer best til deg og ditt bruk. Les også hvilke oppblåsbare SUP-brett som er best i test.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.