Brettseiler Yngve Sundsfjord (31) er på vei til Lista fra Oslo. Samtidig melder NRK om engasjerte fuglekikkere på vei i samme retning for å få med seg en fugleart aldri tidligere observert i Norge. En feilnavigert rødbrystspurv som normalt holder til sør for Det kaspiske hav i Midtøsten
– Jeg er klar over minefeltet på Lista og forhørte meg derfor med lokalfolk, fulgte skilting for trygg parkering, forteller Yngve Sundsfjord som sjøsatte brettet i Havika - innenfor lovens rammer.
Hundrevis av grønnkledde ligger tett i lyngen med telelinser og kikkerter søndag 14. august, mens Yngve seiler for seg selv i havgapet. Plutselig får han se en mann gå amok på stranda.
– Jeg går rolig i dialog med den sinte mannen. Han hveser som en gås og mener jeg burde skamme meg. Jeg rigger ned seilet, og plutselig river han utstyret ut av hendene på meg. Jeg kan ikke annet enn le, da han i ren gestapostil krever personalia, forteller Yngve oppgitt.
Yngve er Norgesmester i friidrett og gjenerobrer seilet uten store problemer. Men mastefoten klarer fugletitteren å lure unna.
– Det var en bra dag på sjøen som endte i en absurd opplevelse. Jeg forholder meg rolig, selv om det er fort gjort å miste hodet etter en sånn overhøvling, fortsetter den sjokkerte brettseileren.
Stridens kjerne er en bølge som bryter noen få dager i året på det surferne selv kaller for «Bua». Her passerer motoriserte kjøretøy daglig både til lands og til vanns, men en brettseiler, surfer eller kiter anses derimot som miljøkriminell. Problematikken er den samme på Jæren, Mølen og Saltstein, og kan sammenliknes med utfordringene syklistene har i Rondane og kiterne på Hardangervidda.
Som miljøpolitisk talsmann for Høyre har Peter Gitmark tidligere engasjert seg i begrensningen. Gitmark tok opp saken med Miljøvernminister Erik Solheim som sier han har forståelse, men henviser til revidering av forvaltningsplanen.
Og etter et fersk intervju Fri Flyt har gjort med Solheim ser det ikke ut som at han er spesielt interessert i å imøtekomme brettseilerne, kiterne og surfernes interesser. (Intervjuet kan du lese i sin helhet i Fri Flyt 83)
– Forskriften skal verne et område med nasjonale og internasjonale naturverdier. Den skal beskytte naturverdiene mot trusler som kan svekke eller bidra til å svekke fuglenes evne til overlevelse og reproduksjon. Dette området er et av de aller viktigste fugleområdene i Norge. Truslene mot fuglelivet er sammensatte og vil variere over tid. Ofte vil det være ulik oppfatning av hvilke aktiviteter som kan virke negativt inn på fuglenes overlevelse, sier Solheim.
Den tidligere brettseileren Gitmark parerer samtidig, og rekker en hånd til surferne i valgkampoppstarten.
– Her må det politisk vilje til som verken Solheim eller de rød-grønne har. Jeg er bombesikker på at en Miljøvernminister fra Høyre ville forandret dette umiddelbart.
Det er av generell oppfating blant surferne at de vil innrette seg etter slike forbud dersom det legges troverdig forskning til grunn. Per i dag finnes ikke dette, men et såkalt føre var-prinsipp som innebærer at man ved usikkerhet om virkningene tar sikte på å unngå skade på naturmangfoldet.
Det er ingen hemmelighet at surferne dermed får problemer med å rette seg etter dette. Episoder med bøter, politi og rettsaker er knyttet til forbudene, og surfemiljøet stiller seg spørrende til om miljøengasjementet fra politisk hold bruker ressurser på rett plass.
Artikkelen er skrevet av Terje Tuft og Christian Nerdrum