– Vet du hva? Jeg tror at jeg er en nørd. Nettopp den egenskapen mener vannsportfenomenet fra Hobøl også er hemmeligheten til hvordan hun seilte seg inn i verdenseliten på rekordtid, sier windsurfing-fenomenet Oda Johanne Stokstad Brødholt.
DEDIKERT: – Det tok tre år med trening før jeg ble med på World Cup. Da fikk jeg en femteplass og tenkte: hvis jeg kan trene like mye som de jentene her, som er to-tre plasser foran meg, så kan jeg være på linje med dem neste sesongen, sier Oda Johanne Stokstad Brødholt. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter
I 2009 sto Oda Johanne Stokstad Brødholt (33) ved et veivalg i livet. Hun var bitt av windsurfing-basillen, men spilte fortsatt håndball i eliteserien, og satset fullt på det.
– Hele mitt liv var egentlig håndball, håndball, håndball, sier Brødholt.
Da interessen for windsurfing kom inn i livet hennes, matchet kravene fra Nordstrand IL dårlig med værmeldinger om vind - spesielt om vindkastene skulle treffe midt i treningstiden.
– Håndball er veldig strengt. Du må være der til den og den tiden, det er da du skal trene, spise, sove, hvile, restituere. I windsurfing trener du når det blåser og du må være mere spontan. Inne i sjela mi, så er jeg mer den typen. Så det passet meg bedre, sier Oda som bestemte seg for å slutte med håndball som 21-åring.
Uten rett motivasjon vil barn og ungdom slutte med idrett, mener førsteamanuensis Hedda Berntsen.
Oda gjorde ferdig studiene på Idrettshøyskolen, og bestemte seg for å ta et «gap-år», der hun jobbet, reiste og windsurfet. Nå er ett år blitt mer enn ti, og Oda kan se tilbake på en oppsiktsvekkende utvikling innen den tekniske grenen freestyle windsurfing.
I dag er hun i den aller ypperste verdenseliten, kun matchet av Sara-Quita Offringa, som til gjengjeld er 19 x verdensmester i windsurfing.
I stedet for å ta avstand fra Sara-Quita, som mange kanskje ville gjort, har Oda og verdensmesteren fra Aruba blitt bestevenner. De trener sammen stor sett hver dag.
Oda har til og med kjøpt seg hus på Aruba, der Sara-Quita kommer fra. Alt dette har gjort underverker for windsurfingen til Oda.
– Jeg har fått til alt jeg har lyst til å lære til nå. Det er bare å følge en metode fra step 1 til 10, så må det funke, sier Oda og fortsetter:
– Hvis jeg prøver noe og det ikke funker, så må jeg finne ut hvorfor ikke funker - og endre det. Hvis du prøver og prøver med dårlige vaner, så memoriserer du det. Og så blir det vanskeligere å lære. Du må være kritisk deg selv og si: OK, hvis jeg gjør sånn, så er det mulig, forteller jenta fra Hobøl.
Hvordan blir en norsk eliteseriehåndballspiller til en profesjonell windsurfer? Her er ti punkter om fenomenet Oda Johanne Stokstad Brødholt, og hennes ti år som vannsportutøver.
– Det har slått meg at du er blitt veldig fort god!? Har det slått deg og?
– Det er rart å si det, da. Men det har slått meg. Haha!
– Vet du hva? Jeg tror at jeg er en nørd. Det er derfor jeg lærte veldig mange triks det andre året jeg reiste. Da skjønte jeg hvordan man kan gå raskere frem. Lære ting ved å videoanalysere, se på andre, spørre folk. Ikke bare gå på vannet, men ha en hel plan på hvordan man faktisk skal lære og lande de triksene, forklarer hun.
Oda mener hemmeligheten er å få hjernen til å forstå bevegelsene og trene muskelminnet for at kroppen etterhvert skal klare å utføre triksene.
– Er det metode og visualisering? Hvordan får du det til?
– Ja, mye visualisering. Så pleier jeg å se på filmer av folk som gjør trikset perfekt. Så lukker jeg øynene, ser for meg hvordan jeg skal gjøre det. Du drømmer litt om trikset. Så prøver du det og hvis det ikke går, så filmer du det. Så setter du den filmen ved siden av en som gjør det perfekt. Så ser du kanskje: Ok, den armen er ikke høy nok, for eksempel. Så går du ut og prøver det med armen høyere.
– Hvor lang tid tok det før du var med i store konkurranser? – Det tok tre år med trening før jeg ble med på world cup, og da fikk jeg femteplass. Da tenkte sånn: hvis jeg kan trene like mye som jentene her som er to, tre plasser over meg, så kan jeg være på linje med dem neste sesong. Så da jobbet jeg kjempehardt i Norge i to måneder og trente flere timer hver dag.
Windsurfing er en teknisk sport. Her får du hjelp til valg av utstyr, steder å seile, teknikktips og innsikt i miljøet.
Det ga veldige resultater, egentlig. Den innsatsen. Og når du vil noe så mye, så tror jeg du får enda mere fremgang. For det er det eneste du har lyst til å gjøre der og da.
I windsurfing fant jeg den gleden av å mestre hvert triks. Det var det som gjorde at jeg klarte å komme på pallen ganske raskt. Så plutselig året etter fikk jeg andreplassen sammenlagt. Det var mere at jeg lærte de triksene. Jeg tenkte aldri at jeg ville slå den personen.
– Du kan ikke begynne med alpint som 17-åring, var den klare meldingen til Hedda Berntsen. Syv år senere tok hun bronsemedalje i slalåm under VM i St. Anton.
Jeg tenkte at de triksene ville være nok til å få pallplass, så hovedmotivasjonen min var de triksene, fordi det var det eneste jeg kan kontrollere, sier Oda Johanne Stokstad Brødholt.
DEDIKERT: – Det tok tre år med trening før jeg ble med på World Cup. Da fikk jeg en femteplass og tenkte: hvis jeg kan trene like mye som de jentene her, som er to-tre plasser foran meg, så kan jeg være på linje med dem neste sesongen, sier Oda Johanne Stokstad Brødholt. Foto: Christian Nerdrum
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.