Enten du er nybegynner eller viderekommen. Valg av utstyr til brettseiling er ikke lett. Slik finner du frem til rett kategori og størrelse på brett og seil.
Brettet først!
– Gjør brettet klart først, for når du er ferdig med å rigge seilet, så har du alltid et sted å sette på riggen, sånn at det ligger sikkert og ikke blåser vekk og kan treffe andre på stranden, sier windsurfingproffen Oda Johanne Stokstad Brødholt.
Sett på finna som passer brettet. Forskjellige brett har forskjellige finnebokser inn innfestingsløsninger. Sørg for at det er et mykt underlag, så ikke finna blir ødelagt.
Skru den godt fast, så du ikke mister finna når du er ute på sjøen.
Sjekk også at skruene på fotskroppen er stramme. Du vil ikke at de skal vri seg når du er ute og seiler. Deretter setter du på mastfoten. Er du i tvil på hvor den skal stå, så sett den i modten.
– Jeg liker å bruke en beskyttelses-pad som legges over mastefoten. Det er ofte at man slår tærne når man tacker.
Mastefoten skal sitte godt, sånn at riggen ikke sklir mens du seiler.
Det grunnleggende med windsurfing er å få brettet i plan. Det er først da mulighetene åpner seg, og det blir skikkelig gøy på vannet.
Riggen og seilet - tallene som hjelper deg
På alle seil skal det stå hvor lang mast, bom og masteforlenger du skal ha.
Hvis det står 423 på seilet, og du har en 400-mast, så setter du forlengeren på 23.
– Jeg starter med å rulle ut seilet. Spesielt hvis du skal rigge på strender hvor det blåser mye, så er det viktig at du ruller ut sånn at du kan tre masten på tvers av vinden.
Det grunnleggende med windsurfing er å få brettet i plan. Det er først da mulighetene åpner seg, og det blir skikkelig gøy på vannet.
Tjuvtriks for en bedre kurve på seilet
Oda tipser også sette mastene sammen på samme punkt. Hun har to klistremerker på hver av de to mastedelene som viser hvor de skal stå mot hverandre.
– Etterhvert som man bruker masten, så kommer den til å bøye seg, og da får du en bøykurve. Den har jeg lyst til å beholde så lenge masten lever. Hvis du har en bøyd mast, og du vrir den, så blir seilet helt rart.
Deretter trer du masten inn i mastelomma nesten helt opp til toppen av seilet og legger seiler rolig ned, så masten ikke vrir seg.
– Så gjør jeg klar forlengeren. Den skal stå på 23 cm. Det kan variere litt hvor godt dette passer, og noen forlengere går f.eks fra 22 til 24. Da må du velge, og jeg vet at på dette seilet er det bedre å ta en centimeter mer. Så da setter jeg den på 24.
Deretter går du frem til midten av masta igjen og holder på skjøten.
Lær deg teknikken for å vende opp mot vinden med et windsurfingbrett.
Sørg for at du får seilet ganske langt ned. Hvor langt du trekker nedhalet, avhenger av hvordan du vil vil «tune» seilet.
Mye vind - mye nedhal. Lite vind - mindre nedhal.
To-tre centimeter avstand kan være helt greit. Overskuddstauet gjemmer du vekk. I noen seil finnes det en taulomme der du kan gjemme seilet.
Sette på bommen
– Det står at den skal være 160 centimeter lang. Min bom går fra 150 til 200 centimeter, så sa legger jeg til 10 centimeter fra 150. Så klipser du den på.
Sørg for å sette bommen riktig vei. Det er kjedelig å rigge den motsatt vei, så du får trapeselinene pekende oppover. De skal peke nedover. Sørg for at du kan lese logoen riktig vei, så blir det rett.
Tre nedenfra og opp, åpne, tre tauet over, stram tauet og sørg for at det blir stramt.
Prøv å sørge for at tauene ikke krysser hverandre, og stram til med håndkraft, alt fra 1 til 4 centimeter.
Også avhengig av hvor mye det blåser.
Mye vind - mye uthal. Lite vind - lite uthal.
Her er sjekklisten på alt som må med hver eneste gang
Seil
Mast
Masteforlenger
Mastefot (med mutter)
Brett
Trapes
Finne (med skruer)
Brett
Våtdrakt
Vis mer
Fest riggen til brettet
Nå som riggen er klar, fester du den til mastefoten på brettet ved å tykke på en knapp på mastoverforlengen. Du skal høre et klikk.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.