PLAN A: Den ultimate følelsen av å plane som windsurfer. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter
Et windsurfingbrett begynner å plane når hastigheten over vannflaten blir høy nok.
For å få denne farten kreves det nok vind i forhold til utstyret du bruker - stort nok seil og nok volum i brettet.
Men det aller viktigste er naturligvis teknikken.
Her forklarer windsurfingproffen Oda Johanne Stokstad Brødholt deg hvordan - trinn for trinn.
– Det kuleste med vindsurfing er første gang du planer. For resten av karrieren din, så har du lyst til å plane hele tiden. Når du ikke er i plan så er ikke windsurfing like gøy, sier Oda som har dedikert livet sitt til vannsport og windsurfing.
Hekt deg inn i trapesen. For å få riktig balanse og fordele trykk ned i brettet er dette helt avgjørende. Når du får hekter deg inn i kroken, kan du legge trykk gjennom bom, mast og mastefot og presse brettet flatere enn om du bare står lengst bak på brettet.
For å kunne komme i plan, må brettet legges relativt flatt. Et flatt brett kommer raskere opp i plan enn om det har en skrå (for) vinkel mot vannet.
Sørg for fremdrift
Gi litt gass med bakarmen hvor du beveger litt på seilet ved å pumpe det inn og ut.
Kjenn etter hvor mye trykk det er i seilet. I det du merker du får litt mer fart, kan du falle litt ned med vinden for å få enda mer fart.
Skal du starte med windsurfing? Her får du tips til hvordan du best kommer i gang med brettseiling.
Inn i fotstroppene
Samtidig som du ser rett fremover, går du inn i fremstroppen. Og hvis du fortsetter å ha masse fart, så kan du også gå inn i bakstroppen.
Ved å komme seg inn i fotstroppene, så er du også sikker på at du står riktig på brettet i forhold til hvordan det er laget når du ligger i plan. Du får bedre kontroll på brettet og du tåler bedre ujevn sjø uten at du mister balanse.
Å stå i fotstroppene åpner også opp for videre utvikling og andre manøvre, som jibbingog etterhvert hopping.
Lær deg å hoppe, rigge utstyr og bli en god windsurfer her. Windsurfer Oda Johanne Stokstad Brødholt kommer med flere tips i serien Tatt av vinden.
Innstilling på stroppene
Før du går i vannet må du forsikre deg om at fotstroppene er stilt inn riktig. Oda anbefaler å ha store, vide innganger, som gjør det lett å komme seg inn - uten at du må se så mye ned.
Et lite tjuvtriks for at stroppene ikke skal klappe sammen og miste formen når du lagrer eller transporterer brettet, er å stappe en halvliterflaske inn i fotstroppene!
FORBEREDT: Test ut størrelsen på stroppene før du går i vannet. Foto: Christian Nerdrum
NOK PLASS: Oda Johanne anbefaler store stropper som det er lett å tråkke seg inn i. Foto: Christian Nerdrum
Blikket frem
Det er viktig at du ser fremover for å holde farten. Med en gang du ser ned, er det stor sjanse for at du mister farten og stopper opp.
Prøv heller å øve på land og bli kjent med fotstropp-posisjonen og brettets kanter, så treffer du også bedre når du er på vannet.
Enten du er nybegynner eller viderekommen. Valg av utstyr til brettseiling er ikke lett. Slik finner du frem til rett kategori og størrelse på brett og seil.
Stå som et sju-tall
Se for deg at du skal stå som en slags sju-tall med hofta inn mot seilet. Det betyr at du skal ha en rett kropp og lene overkroppen ut fra seilet, mens du strekker armene ut ganske mye. Det gjør at du får optimalisert kreftene fra seilet, og ikke minst en herlig cruisefølelse.
Legg brettet flatt
Se for deg at brettet skal ligge ganske flatt oppå vannet. Det gjør du ved å henge i trapesen. All kraften skjer egentlig via trapeselinene. Du kan se for deg en båt som går sakte, ploger i vannet og akkurat ikke kommer seg opp og i plan. Går du foran i båten, så kommer den seg lettere opp og fltt i vannet - akkurat som et windsurfingbrett
Hvordan blir en norsk eliteseriehåndballspiller til en profesjonell windsurfer? Her er ti punkter om fenomenet Oda Johanne Stokstad Brødholt, og hennes ti år som vannsportutøver.
Press på finna
Jo mer finne du har, jo mer press kan du ta på bakfoten. Jo mindre finne du har, jo mer lener du deg litt mer fremover.
Slalåm-finne kan du seile mye mer på finnene, freestyle-finner er ganske små, så du må seile litt mer på railen.
Og så er det viktig å prøve å holde så mye høyde som mulig,
Flere fordeler med trapesen
Trapesen er helt avgjørende for at du lettere skal komme i plan. Da legges vekten inn i trapesen og videre ned i midten av brettet, og presser nesen av brettet ned.
Det vil også være mye lettere å snike føttene inn i fotstroppene, fordi det er mindre vekt på bena.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.