– Statistikk er som kjent hva man gjør det til, men en vellykket bølgejakt handler mest av alt om å være tilstede på riktig strand til rett tid, med riktig utstyr, sier den svært erfarne brettseileren Terje Tuft.
DER DET SKJER: Det er ikke første gang Robert Torkildsen befinner seg på rett plass til rett tid. Men det krever hard prioritering der jobb og familie ofte kommer i annen rekke. En Lista-surfer må ta raske valg som kun kan dikteres av naturkreftene. Foto: Nils-Erik Bjørholt
Lesetid: 5 minutter
Denne saken er republisert, men utfordringene med vær og vind forblir de samme.
Et unisont fokus rettes en uke fremover i tid. Meteorologene varsler om et tungt lavtrykk på stø kurs mot norskekysten i syd. Hvis prognosene treffer, er det håp om to meter bølger på Lista.
Det rasles i utstyrsboder, og den lille klikken som møtes her nede gang etter gang vet hvilke trekk som må gjøres. Bølgeentusiast Terje Tuft ringer og spør om jeg har fått med meg den lovende meldinga.
– Ja! Det kan vel skje noe på torsdag, svarer jeg.
– Med eller mot, spør Terje
– Med, tror jeg.
Dagene går. Værsidene frekventeres flere ganger i timen. Kuling blir til bris, så til kuling igjen. To meter blir til tre, så nesten én og én halv og tilbake til to. Dessuten fremskyves torsdagens melding til onsdag. Sms-er tikker inn og teoriene utveksles. Vakter skiftes, koner masseres og tynne løgner fabrikkeres ovenfor arbeidsgivere som ikke alltid har forståelse for impulsivt fravær.
Men sånn er det bare. I dette gamet er det vær og vind som bestemmer. Nå har værgudene lagt opp til lavtrykksaktivitet i Sør-Norge, og den som ikke heiser seil må kanskje vente uker og måneder i uforutsigbarhet. Med så store ytre krav og såpass snevre parameterne har individet minimalt med styring.
En må innfinne seg når villmarken kaller.
Jeg plukker opp Terje tirsdag kveld i Nydalen i Oslo og Fri Flyt-Forden fylles til randen med master, bommer, seil, kiter og brett, samt surfbrett i tilfelle vinden forsvinner. Så ruller vi avgårde langs den bløde kyst og oppdateres av vær-app-er underveis. Fritter ́n (Frithjof Opsal, red. anm.) har strandet en dag tidligere og kan melde om hissig vind fra vest og bølger som stadig bygger.
Foreløpig går alt etter planen. Dreier vinden videre mot nord over natten, kan vi våkne til klassiske forhold med sidevind og rene linjer på den sagnomsuste Pisserenna. Den som har truffet blink her tidligere vil så gjerne gjerne gjenoppleve den sjeldne gleden.
Vi forbinder vanligvis bølger på Lista med bobledress, lue og tjukk gummi, så kanskje er meldinga for god til å være sann. At vi forventer vind, massive bølger og 18 grader i skyggen er mot normalt. Og vi innser at det er et par elementer som rett og slett ikke stemmer. Nordvesten har ikke opprettholdt trykket gjennom natten.
Det blåser riktignok fortsatt, og en og annen bølge ruller innom. Dagens økt blir neppe nedskrevet i krønikeren. Til det kreves mer enn 1,5 meter og syv sekunders bølgeperioder (bølgens potens, red. anm). Men bevares, gøy er det det likevel. Ikke minst eksotisk å kunne ikle seg
Hjemturen gir god tid til videre grubling og diskusjon over hva som eventuelt må justeres til neste utflukt. Turen rett ferdiggjøres alltid med fokus på det positive. For det krever en god dose lidenskap og positiv legning for å holde det gående med ustabile variabler. Kanskje er det også krav til erfaring og utstyr til et bredt spekter av forhold som gjør at mange utøvere på dette nivået er voksne karer. Terje, Per Christian Brodschöll og Fritter ́n har seilt bølger på Lista i 25 år og lukter lunta når bombene ruller inn. Det gir gode tilslag og lav feilmargin.
– Statistikk er som kjent hva man gjør det til, men en vellykket bølgejakt handler mest av alt om å være tilstede på riktig strand til rett tid, med riktig utstyr. Et surfbrett i bagasjen er en god helgardering dersom vinden uteblir. Noen grader på bølgeretningen eller små vindskift utgjør forskjellen mellom fiasko og nirvana, forklarer Terje innsiktsfullt.
En standhaftig gambler vil før eller siden vinne, og genuin tilstedeværelse kan rettferdiggjøre investeringen. For til syvende og sist dreier dette seg om store øyeblikk som fortrenger bom- og nedturer. Historier om den ene dagen eller den ene bølgen holder liv i drømmen og lokker stadig en lengtende sjømann til havs.
Denne gangen må Fritter ́n bytte sjukehusvakta - igjen. Det går som regel aldri bra i siste sekund. Glenn Aspen lar hammeren hvile et par dager. Endre Espeland må ta middagen kommende uke for å sette kone og barn i stikken. Terje er sin egen sjef. Thomas (Wessel) gjør uansett som han vil og undertegnede dokumenterer turen. Andre unner seg rett og slett en fridag.
– Statistikk og tilslag er viktig, men det totale regnestykket vil vi nødig sette opp. Lidenskap koster både tid og penger, og investeringen bør gi en rimelig avkastning over tid. Og med tid som det nye gullet spør man alltid om tid og penger heller burde investeres på en annen arena. Selv om tilstedeværelse er nøkkelen, er det lov å være etterpåklok. Det er jo sånn man lærer og bedrer statistikken. Vi har store forventninger, men er egentlig ikke så kravstore når det kommer til stykket. Noen bølgeritt varer i underkant av et minutt og opphever tid og rom. To av tre er målet i år, fortsetter Terje.
Det finnes ingen entusiast som alltid treffer blink. Det går bare ikke. Når det kommer til Lista, så ender de fleste på under 50 prosent tilslag på de virkelig gode dagene. Uforutsigbarhet med usikre prognoser gjør at oddsen for de fleste blir for høy.
Selv om mange etterhvert har lært basis meteorologi og fått god oversikt, er det alltid uforutsette variasjoner som inntreffer med positivt eller negativt fortegn. Men mye av sjarmen blir borte med forutsigbarhet. Du må oppleve variasjon for å kunne glede seg over de virkelig gode dagene. Ydmykt og lærevillig putter vi stadig ny kunnskap i baggen.
Antall bomturer reduseres proporsjonalt med erfaring og realisme. Til syvende og sist hand- ler det om å ha en positiv innstilling.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.