HYDROFOIL I STEDET FOR FINNE: Oda Johanne Stokstad Brødholt knuser myter om windsurfing med foil. Bilde: Privat
Lesetid: 4 minutter
Selv om bruk av hydrofoil ikke er noe nytt, er det først i senere tid at bruken av (hydro)foils er blitt tilgjengelig og brukervennlig nok for «mannen i gata». I dette tilfellet kvinnen på fjorden.
Oda Johanne Stokstad Brødholt har logget noen nautiske mil på foil under brettet og høstet nok erfaring til å kunne rapportere om denne trenden er et blaff eller ei. For hennes del er det noe hun gjør i tillegg til konvensjonell windsurfing.
Foilen erstatter du med finnen på brettet og fungerer som en vinge under vann som løfter brettet opp i luften. Opplevelsen og teknikken er helt uten sidestykke, og de fleste som prøver dette første gangen beskriver det som en følelse av å fly.
Siden emnet foreløpig er lite omtalt, er det verdt å nevne at foilen kan brukes i alle former for brettsport på vann.
Du kan surfe, padle SUP, kite eller få fart på foilen med en oppblåsbar vinge - også kalt wingfoil (les mer om wingfoiling her)
1. Windsurfing med foil er bedre enn windsurfing med finne
– Det kommer an på. Personlig foretrekker jeg windsurfing med finne(r) når det blåser mer enn 9 m/s. Jeg liker følelsen av å kjenne vannet under brettet og seile på finna og gjøre triks. Men tenk deg alle dager med mindre vind enn 9 m/s.
Hva om du nesten kan ha samme fart i vind ned til 2-3 sekundmeter og fly over vannet på en foil i stedet for å seile på en windsurfer og såvidt ha fremdrift?
Så nei, det er ikke bedre enn windsurfing, men ja det slår windsurfing på lettvindsdager.
Så alt i alt - flere dager på vannet!
2. Foiling er dyrt
– Det stemmer. Et nytt sett er en god investering, etterhvert som foiling blir populært er det flere som selger brukt utstyr, så muligheter for å kjøpe brukt utstyr gjør det rimeligere.
I tillegg er det mange produsenter som lager karbon-versjon som koster mer. Men rimeligere versjoner lages også, som ofte er bra nok.
3. Foiling er farlig
– Mange foiler er skarpe og du kan skade deg. Hvis du holder deg til en grunnregel:
«Hold fast i bommen når du faller» så er det mindre risiko. Den største faren er at man faller eller hopper av brettet, så kommer brett og seil og foil i retur rett mot deg.
Dette skjer ikke dersom du holder fast i bommen. Foilen kan virke som er «trampoline» noen ganger, så tenk på det at om du hopper av brettet og slipper bommen kan utstyret treffe deg.
Husk også at når du skal vannstarte, så stikker foilen ut på siden (noe en vanlige finner ikke gjør) så vær forsiktig med å sprelle for mye med beina under brettet generelt og spesielt når du skal vannstarte.
4. Foiling er vanskelig å lære og for spesielt interesserte
Kan du windsurfes, så kan du lære foiling. Start med en enkel foil og riktig set-up for å mestre det.
Start rolig med å seile rett frem, deretter kan du trykke ned på bakfoten som du plasserer over foilen, da vil du føle at brettet løftes over vannet. Dersom du føler deg overrigget (for mye kraft i seilet), ta et mindre seil, eller foil mer opp mot vinden, eller åpne opp seilet for å slippe ut kraft. Første gang du kommer opp på foilen kan føles ut som du er «Alladin på det flyvende teppet». Det er den ultimate følelsen av å «fly». Og følelsen er endra bedre med mindre vinden er, for da føles det enda mer ut som magi!
Et dedikert foil-brett er stort sett bedre enn et brett som også kan brukes til vanlig vindsurfing. Det tar litt tid, men å tilpasse utstyret slik at det føles «effortless» er et mål i seg selv.
Dersom du føler at du ikke kan slappe av eller stå i balanse kan det ofte skyldes at utstyret ikke er optimalt. Bomhøyde, mastefot posisjon, foil størrelse, riktig bredde på brett osv spiller en STOR rolle for din opplevelse av foiling.
5. Foilutstyr er vanskelig å bære
Det stemmer! Å bære seil og brett med foil sammensatt ned til stranden kan være krevende.
Tips: Bær brett med foil ned til vannet først. Plasser tuppen av brettet rett mot vinden og foilen opp. Det er viktig for at brettet ikke skal fly av avsted. Så henter du seilet tilslutt. Foil racing-utstyr er vanskeligere å bære enn mindre freeride-utstyr.
Men når du kommer deg ut på vannet og finner ut at du flyr i 2-7 m/s, så er det alltid verdt det lille ekstra strevet!
Ta det som styrketrening =)
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.