Utfordringen som var utlyst denne gangen var å finne frem det eldste seilbare brettet. På stranden dukket det opp fem antikviteter i seilbar forfatning. Dommer var Thor Føyen fra Asker Seilforening, som har vært en pioner og ledende skikkelse i miljøet, siden sporten ankom landet via Solingyachts AS tidlig på 70-tallet. Det var gjengen i SrfSnoSk8, avdeling SeaSport som inviterte til kakefest og konkurranse.
Kanditatene var:
Windsurfer orginal produsert av Ten Cate fra ca. 1970 – 1973, komplett med teakbom, seil, finne og kjøl.
Deltaker: Fredrik Bergseth
Brettet stammer fra den aller første produksjonen av Windsurfer. Den nederlandske tekstil bedriften Ten Cate fikk lisens på å produsere den pattenterte ”Windsurfer” for Europa. Dette gjorde de først som en ”gimmick”, men det tok ikke lang tid før de solgte flere brett enn USA. I løpet av de neste 5 årene ble det solgt 150.000 brett i Europa. Denne aller første produksjonen av Windsurfer i Europa, som helgens kandidat var fra, bar preg av at det ikke var en seilprodusent som lagde seilene. De var mest og sammenligne med laken, og ikke av en kvalitet man burde forvente selv i sportens spede barndom.
Ten Cate-brettet til Fredrik Bergseth ble vinner av konkurransen. Klenodiet har ligget på et loft i et båthus i Kragerø de siste 25 årene. Brettets første eier var Jørgen Aaby, som er fetter til
Fredrik Bergseth. Brettet ble så solgt til svigerfaren til Fredrik. I forbindelse med et hyttesalg kom brettet i fjor tilbake til Asker og henger nå som pynt i taket inne i en låve.
Solar Star fra ca. 1974
Deltaker: Tom Engh
Under brettboomen på 80-tallet drev Tom blant annet windsurfingskole på Bogstadvannet. Solar Star brettet hadde innstøpt kjøl.
Windsurfer nummerert 92687 fra slutt 70-tallet.
Deltaker: Jacob Preus Kvernberg
Helt komplett brett med rigg. Windsurfer var den største klassen i
mange år og Norge hadde flere seilere i toppen her i lang tid.
Windsurfer nummerert fra ca. 1980.
Deltaker: Lars Øystein Halden
Brettet til Lars har vært i aktiv bruk helt siden det var nytt. Fortsatt legges det på taket for å brukes til klassiske freestyle triksing på stille dager.
Sailboard fra tidlig 80-tallet.
Deltaker: Sivert og Karl-Magnus Kalvik
Dette brettet ble kjøpt av far Sivert og var i bruk på 80-tallet. I
dag har begge sønnene tatt opp sporten og er i full sving med å sikre sportens fremtid.
Vinneren fikk med seg et helt nytt 2007 Mistral Explosion brett.
Dessverre var vinden for sterkt til at det gamle utstyret kunne sette på sjøen, men sesongens første Freak of Speed ble gjennomført på Torkildstranda. Sigurd Skaug seilte i 34 knop og topper listen.
Torkildstranda var også stedet for Norges Cup i Formula Windsurfing og med alle de freeride, freestyle og slalomseilerne som hadde møtt frem for å kose seg i vinden, ble dette en skikkelig windsurfingens dag.
Foto: Rolv Gregersen