/ Wake

To komma null

Prosessen mot flere kabelparker er i jevnt driv fremover, og over en iskald innsjø i nærheten på Skarnes satte André Natland og Jørgen Nydahl opp den portable kabelbanen 2.0 denne helgen.

Sist oppdatert: 26. oktober 2009 kl 12.41
KABELGUTTA: Jørgen Nydahl og André Natland er i samarbeid om 2.0 i Norge. Bilde: Christian Nerdrum
KABELGUTTA: Jørgen Nydahl og André Natland er i samarbeid om 2.0 i Norge. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter

– De fleste vi er i kontakt med er helt grønne på hva en kabelbane er for noe, og trenger en skikkelig demonstrasjon. En 2.0 kan settes opp på 5-6 timer stort sett hvor som helst. På to timer har vi rigget den ned igjen, forklarer primus motor André Natland.

Mellom to master i hver sin ende av vannet henger wakeboarderen i et tau festet til en wire, mens en elektromotor drar ham frem og tilbake. Og som på en vanlig kabelbane kan brettkjøreren sette alle tenkelige kabeltriks. I enden av vannet snur retningen på kabelen, wakeboarderen gjør en sving og drar tilbake samme vei. Verdien av virkemiddelet er ikke til å ta feil av. André Natland er for tiden én av mange som jobber får å få flere kabelbaner i Norge. Men konseptet er nytt og ukjent. I sommer arrangerte han vannsportkonkurransen Surf City midt i Tønsberg by, hvor han og Jørgen Nordahl satte opp en portabel kabelbane for anledningen. Media og lokalpolitikere fikk en viktig innblikk i hva en kabelpark egentlig er for noe.

Men er 2.0 et fullblods konsept, eller mest for show?

– Det kommer an på hvem du spør, men det kan være fullblods. I USA er det noen som har begynt å lage parker bare med 2.0. Man kan dessuten ha en 2.0 i tillegg til en vanlig kabelbane. For en nybegynner er det lettere å komme opp på en slik sammenliknet med en normal kabel. På en test i Spania med 300 mennesker klarte absolutt alle oppmøtte deltakere å komme opp på brettet. Man kan, uten konstnader, holde en dags demo med 2.0 ellers er det mulig å leie et slikt, eller kjøpe for å teste. Den koster ikke mer enn 300.000, så for en større bedrift er det ikke nødvendigvis en kjempeinvestering. Og når det taes ned, etterlater det ingen spor i naturen.

Hva var opplegget på Skarnes?

– Skarnes har det eneste vannparkanlegget i Norge. I dag er det bare vannski, og ikke noe wakeboard. Vi hadde en demo for styret i SIAP som driver dette anlegget, samt noen investorer og folk i kommunen. De virket positive, så da får vi håpe på en bane her oppe i neste år. Jens-Martin Johnsrud fra Stereo Skis og Øystein Barhaughogda i Oysteins, som begge kommer fra dette miljøet, jobber dessuten i med oss i rett retning. Nå er det jo mye på gang, og snart får vi se en bane på Norefjell og Larvik. Dessuten jobbes det med baner i Oslo, Asker og Tønsberg. Også her på Skarnes, da. Men jeg vil gjerne rette en apell mot alle som holder på med kabelbaner i Norge om at vi jobber mer sammen, slik at vi får gjort dette i rett rekkefølge med rette argumenter og planer, sier Natland som ikke regner med å få igjennom sine kabelbane-ønsker i Tønsberg og Asker på en god stund.

Se film om 2.0 kabelsystem

Publisert 26. oktober 2009 kl 10.26
Sist oppdatert 26. oktober 2009 kl 12.41

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen