/ Wake

Dette er greia med wakesurfing

Bli med en av landets fremste eksperter på wakesurf, for å se om kortreiste bølger fra en båt kan erstatte ekte vare. Christian Rustberggard forteller hvordan det skal gjøres og hva du trenger for å wakesurfe.

Sist oppdatert: 11. juli 2023 kl 06.00
Lesetid: 6 minutter

– Grunnen til at jeg begynte med dette, bunner vel i at jeg ikke fikk tiden til å gå opp som familiefar og surfer. Jeg vil aller helst surfe, men tiden strekker ikke til, så da er det fint med en sånn båt, sier wakesurf-ekspert Christian Rustberggard.  

Wakesurfing har gitt ham en helt annen fleksibilitet der han ikke lenger dikteres av tilfeldige bølgemeldinger som sammenfaller dårlig med både jobb og familie.

– Som småbarnsfar kan jeg for eksempel stikke ut en sommerdag med venner etter at ungene er lagt. En bonus er jo også at familien kan være med på surfetur, og alle digger det, sier Christian.

Og så lenge båten går, så blir det bølger og surf. Risikoen for bomturer en dermed nesten eliminert.

Wakesurf Rustberggard
TIDSKLEMME-LØSNINGEN: Christian Rustberggard har fått erstattet mye surfesug bak sin Master Craft-doning. Bilde: Christian Nerdrum

– Også kan du stå i flere minutter av gangen, tar du en pause og står i enda flere minutter, eller til du tryner, fortsetter han.  

Fri Flyt er blitt invitert med på wakesurfetur utenfor Fornebu av Rustberggard og Rolf Solvik-Nilssen i en spesiallaget Master Craft fra U.S.A., som de to eier sammen. 

Båten er designet for å lage en størst mulig bølge, som gjør det mulig å surfe bak båten - uten å holde seg fast i et tau.  

Se film av Christian Rustberggard, Rolf Solvik-Nilssen og Sebastian Kjellström surfe øverst i saken.  

Sebastian Kjellström, Glomma
Les også

HVA ER WAKESURFING? 

Wakesurfing er surfing bak hekkbølgen til en båt som skapes ved at fartøyet fortrenger vannet. Kvaliteten på bølgen avhenger båttypen, farten på båten og trimmingen som gjøres ved hjelp av såkalte trim-flaps, ekstra vekt og eventuelt en «wakeshaper».  

Surferen kan da i prinsippet stå så lenge han eller hun vil, uten å holde fast i et tau.  

Wakesurf drone
WAKESURF: Konseptet er enkelt og sosialt, men selvsagt ikke for alle. Bilde: Christian Nerdrum

HVA SLAGS TYPE BÅT BRUKES TIL WAKESURFING? 

For at bølgen skal bli stor nok til at en surfer kan stå i bølgen uten tau, krever det en viss størrelse på bølgen. Den bør også være passe krapp, slik at surferen får benyttet seg av gravitasjonskreftene som oppstår på grunn av høydeforskjellen fra bølgens topp til bunn.  

Vår ekspert Rustberggard anbefaler dedikerte båter til nettopp dette formålet, evt en variant av den han selv bruker (Master Craft).

– For hvis du virkelig vil gå «all inn», så blir bølgen langt bedre med en sånn båt, men så er de også helt ubrukelig i åpen sjø, sier Christian.

Han sier også at båten er håpløs å legge til med, fordi propellen er plassert omtrent midt under båten.   

Ellers kan også Daycruisere lage helt fine bølger til wakesurfing. Vanligvis må man opp mot 19-fots båter som tåler motorer på 90 hk, og aller helst bør det være en innenbordsmotor. Du vil ikke falle inn i propellen, og risikoen for nettopp det, øker en del med utenbordsmotorer.  

HOLDER SEG: Enkelte surfbrett er som en god årgangsvin. De blir bare bedre og bedre. Foto: Christian Nerdrum
Les også
Båt til wakesurfing
BÅTEN: Alle båter som lager store nok bølger kan brukes til wakesurf. Men har du en MAster Craft som dette, blir det ekstra moro. Bilde: Christian Nerdrum

EKSTRA VEKT I BÅTEN 

For at bølgen skal bli så stor som mulig, bør man få inn ekstra vekt i båten. Fortrinnsvis mot hekkpartiet, slik at skroget fortrenger mer vann (som blir til bølger).  

Den smidigste løsningen er såkalte fat-sacks, som fylles med en pumpe etter behov. Sekkene legger man der vekten trengs. Hvis du trenger permanent vekt, kan du for eksempel fylle sekker med sand.

Gode venner funker også bra.  

SALTSTEIN: Ivar Trondsen alene med sin bror Torgeir på surfeplassen Saltstein, like utenfor Larvik. Foto: Torgeir Trondsen
Les også
Ekstra vekt i båten
FAT SACK: Ekstra vekt i båten gjør susen selv om du har en båt som er laget for wakesurfing. Bilde: Christian Nerdrum

BRUK AV TRIMFLAPS 

De fleste store båter har trimflaps, som selvfølgelig ikke er laget for å bygge ekstra store bølger, men for å rette opp en skjevlastet båt, hjelpe den opp i plan og trimme skroget.

Disse flappene ligger helt bak på undersiden av skroget, og med rett vinkling vil de kunne bidra til en bedre form på bølgen.  

WAKESHAPER GIR BEDRE BØLGE 

Wakeshaper er en relativt billig og god investering for å gjøre bølgen renere. Den festes med vakuum på siden av skroget under vann, helt i bakkant av båten.   

Wake shaper til wakesurf
WAKE SHAPER: En såkalt wake shaper til wakesurf gjør bølgene renere og bedre. Bilde: Christian Nerdrum

HVA SLAGS BRETT FUNKER TIL WAKESURF? 

Det finnes egne brett beregnet for wakesurfing. Siden surferen hopper over steget der du ligger på brettet og padler deg inn på bølgen, så er ikke volumet viktig hvis du sammenlikner med bølgesurfing.  

Det er bæreflaten som avgjør fart, flyt og akselerasjon.  

Et wakesurfbrett er følgelig kortere, slik at det skal passe bedre i de korte og krappe bølgen båtene ofte lager.  

De har også mye flatere bunn enn et vanlig surfbrett, slik at en får klemt all potensiell energi ut av bølgen. De fleste wakesurfbrett har veldig små finner, som gir brettet en uvant og glatt følelse, som et skimbord (for de som tar den referansen).

Men et raskt brett gjør opplevelsen morsommere, og det er bra å ha overskudd av kraft og fart, også hvis du etterhvert ønsker å legge inn noen triks.  

Brett til wakesurf
WAKESURF-BRETT: Brettene til wakesurfing er korte, flate og oppsatt med små finner. Bilde: Christian Nerdrum

KAN JEG BRUKE ET VANLIG SURFBRETT TIL WAKESURFING? 

Du kan godt bruke et vanlig surfbrett. Det er ikke like raskt som et dedikert wakesurf-brett, så hvis ikke bølgen er stor nok, vil det ofte oppleves som tregt.

Konsekvensen er at du ikke klarer å holde deg på bølgen. 

BRETTJUNGEL:  Pass på å velge riktig surfbrett for å få mest mulig ut av bølgene med det nivået du har som surfer.
Les også

HVORDAN KOMMER JEG OPP PÅ BRETTET? 

Hold tauet i den fremste hånden og få fremfoten på brettet. Den andre hånden holder du på kanten av brettet, midt på. Kapteinen setter båten i gir, slik at det er litt fremdrift, og spenn i tauet.  

Ikke tenk på å presse brettet under vann, men hold det 90 grader mot båten. 

Det siste du gjør er å sette bakfoten på brettet, før du gir signal om at du er klar.

Hold beina godt bøyd og sett begge armene på tau-pinnen. Prøv være litt smidig. Tenk at et lite barn skal hjelpe deg opp fra gulvet - du må hjelpe til selv også  

JOBBER FOR EN I NORGE: – En wavepool er og vil være såpass eksklusivt at det vil sørge for turisme fra hele Norge. Vi kan også regne med oppmerksomhet fra resten av verden, og mye besøk fra Sverige og Danmark, mener Sondre Hylland fra Brettforbundet. Foto: Wave Garden / Christian Nerdrum 
Les også

Brettet drar seg inn sidelengs i riktig retning.  

Etterhvert som bølgen former seg, kan du begynne å kjenne hvor kreftene ligger, og hvor du bør stå. Juster litt på balansen mellom frem og bakfot. Det kan ha mye å si hvis du vil prøve å stå uten tau eller ikke.  

Hvis du ikke har funnet rett taulengde, er det lett å måle opp når du står i bølgen. 

Teknikken på å komme opp på wakesurf
OPP OG STÅ: Ikke prøv å holde igjen båten. Vær smidig, bøy bena og la deg bli dratt opp. Bilde: Christian Nerdrum

HVOR FORT SKAL BÅTEN KJØRE NÅR DU WAKESURFER? 

Alle båter er forskjellige og bølgen varierer litt med farten. Det er vanlig at denne sweetspoten er rundt 10 knop. Båten skal opp i den farten, slik at bølgene ikke lenger skummer, men gir en blank og bratt vegg.  

Gutt med surfbrett under armen
Les også

HVA SKAL DU GJØRE NÅR DU STÅR DER? 

Det første en wakesurfer må mestre, er å kunne surfe bølgen uten tau. Det er ofte et lagarbeid, for hemmeligheten er like mye en god bølge som rett teknikk.  

Trikset er gjerne å stå med tauet lenge uten å slippe. På den måten kan du prøve deg litt frem uten at du nødvendigvis faller eller sakker akterut.  

Øv gjerne på å stå helt stille, men også pumpe brettet i bølgeveggen for å bygge fart. Etterhvert som du slipper tauet, kan du øve på det samme.

Pumpe prettet i bølgen, og prøv å «stå stille».

Les også
Spray wakesurf
BOOM: Etterhvert som du får dreisen, kan du spraye ned kameramannen, som Christian Rustberger synes var artig. Kameramann: Christian Nerdrum

Når du får til alt dette, kan du jobbe med svingene og legge «sprays».

De avanserte, som Christian Rustberggard, kan jobbe med airs og 360. Triksene og prinsippene er mye av det samme som surfing. 

Overføringsverdien er med andre ord relevant for en surfer. Tidligere har Fri Flyt også laget en sak om wakeskate, der teknikken for å få brettet till å svinge er så godt som identisk med surfing. 

Publisert 18. juli 2021 kl 09.53
Sist oppdatert 11. juli 2023 kl 06.00

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen