En våtdrakt som behandles skikkelig kan leve i mange år. Det meste kan repareres eller selges, men på et tidspunkt vil drakten være klar for utskifting. Les hva du skal gjøre med din gamle neoprenvåtdrakt.
GAMMEL OG UBRUKELIG? Før du kvitter deg med våtdrakten, bør du vurdere om den kan selges eller repareres. Bilde: Surfmadame.com
Lesetid: 4 minutter
Hvor slitt du aksepterer at drakten blir før du skaffer deg en ny, vil variere fra bruker til bruker. Spesielt drakter til vinterbruk vil stille relativt store krav til varmekapasitet og tetthet.
Spørsmålet vil derfor på ett eller annet tidspunkt komme opp om: hva gjør du med en utslitt våtdrakt?
De aller fleste våtdrakter lages av oljebasert neopren som ikke er spesielt miljøvennlig, selv om det stadig kommer gode alternativer til det ikke-nedbrytbare-materialer.
Fri Flyt ringte derfor til Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo for råd om anbefalt prosess når våtdrakten verken kan selges videre eller er mulig å reparere.
– Vi anbefaler å sortere det i tekstil, så tas det er vurdering av om drakten eller stoffet kan brukes videre i noen form ved sortering, var svaret vi fikk om hva vi gjør med våtdraktene vi ikke vil ha lenger.
Hvis dere anser den som ubrukelig - blir da neoprenet kvernet opp for gjenbruk?
– Det er ikke all type gummi vi kan lage nye ting av. Det skal være en type blanding i plasten som gjør at vi kan lage nye ting av den. Neopren er ikke lett å skape noe nytt av.
Så hvis det skal bli nytt liv i våtdrakten, så må de som sorterer se nytte i neopren-stoffet? Den sjansen er vel ikke så stor, eller?
– Nei, det avhenger jo av tilstanden og det må gjøres en vurdering fra gang til gang.
Hva om det blir vurdert ubrukelig?
– Da går det til forbrenning.
Er det en prosess vi skal føle oss komfortable med?
– Det skal ikke være noen giftstoffer i forbindelse med brenning av neopren og det klassifiseres ikke som farlig avfall. Men det jobbes med å forbedre merkingen av slike produkter på internasjonalt plan og man resirkulerer forskjellig fra land til land. Vi jobber med å få til et bedre samarbeid. slik at vi kan behandle det bedre. Det er mye å hente her, svarer etaten.
Våtdrakter kan i visse tilfeller være laget av opp mot 15 ulike materialer, og blir av den grunn svært vanskelig å sortere når den tid kommer. Noen produsenter jobber derfor med å jobbe med å begrense dette antallet.
Neopren er dessuten et oljebasert produkt som stadig oftere blir erstattet med andre mer miljøvennlige materialer, som for eksempel kalkstein (limestone). Det finnes også ulike varianter av dette, som japansk yamamoto neopren, biopren og geopren.
Yulex, er en annen variant, 100 % basert på et tre ved navn hevea.
Livstiden til en våtdrakt er helt opp til deg, og før du sender drakten til de evige jaktmarker foreslår vi følgende prosess – hvis mulig:
1. REPARASJON
Årsaken til at de fleste bytter våtdrakt er vanligvis en skade. Rifter kan enkelt limes med neopren-lim. Sømmer som slipper eller større flenger bør sys før de limes.
2. SELGE VÅTDRAKTEN
Hvis våtdrakten fortsatt er brukelig, er det et relativt stort bruktmarked som gjerne vil ha din gamle drakt. Men – er den god nok til å selges, så er deg kanskje fortsatt god nok for deg også?
3. LAG EN SHORTY ELLER KORTERMET VÅTDRAKT
Ofte er slitasjen i ermer eller ben. Hvis dette er en 2, 3 eller 4 millimeter kan du vurdere å klippe den til shorty eller kortermet våtdrakt til vannsporter som SUP, kiting, windsurfing eller surfing på varme dager.
4. GJENBRUK
Sorter våtdrakten til i tekstil. Sørg for at den er tørr og ikke stinker før du leverer den inn, slik at etatene der du bor tar tekstilet seriøst og ikke brenner det i vantro.
På sorter.no er nærmeste kategorisering av våtdrakter lagt under dykkerdrakt. Der står det følgende:
Det er ressurskrevende og miljøbelastende å produsere tekstiler og klær. Uansett hva klærne er laget av, er det beste å levere de til gjenbruk for å spare miljøet for produksjon av enda mer tekstiler. Klær kan enten gå til ombruk, repareres, redesignes eller få nytt liv som noe helt annet. På denne måten tar vi vare på materialene som allerede er produsert.
Alle typer tekstiler kan leveres til mottak for tøy/tekstiler. De må være hele, rene og tørre.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.