/ Vær

Nødsignal fra Europas smeltende isbreer

The SOS Project bruker lyskunst for å sende et kraftig miljøpolitisk signal fra Mer de Glace. Vegard Aasen og Calum MacIntyre tar et oppgjør med fossilindustrien.

Sist oppdatert: 5. desember 2024 kl 09.09
Lesetid: 3 minutter

Den prisvinnende fotografen Vegard Aasen har i dag lansert sitt nyeste prosjekt, The SOS Project, i samarbeid med skotske Calum MacIntyre.

Med Mer de Glace, den ikoniske isbreen i Chamonix, som bakteppe, sender prosjektet et kraftig visuelt og miljøpolitisk signal om klimakrisen og behovet for handling.

Kortversjon - The SOS project

Kunstprosjekt av fotograf Vegard Aasen og snowboarder Calum MacIntyre som bruker lyskunst og fotografi for å sende et «nødsignal» om klimakrisen fra en smeltende isbre.

Isbreen Mer de Glace smelter raskt, noe som kan ha store konsekvenser for Europas vannforsyning og natur. Prosjektet vil vekke oppmerksomhet og inspirere til handling mot klimaendringene.

Hva er Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty? En internasjonal avtale som jobber for å slutte med fossilt brensel og hjelpe samfunn og arbeidere som er avhengige av denne industrien til å finne nye måter å leve på.

Hvordan kan du bidra? Ved å besøke prosjektets nettside kan du lære mer om klimakrisen og finne ut hvordan du kan hjelpe til med å gjøre en forskjell.

Hvorfor bør du bry deg? Klimaendringene vil påvirke fremtiden til alle, inkludert unge mennesker. Ved å engasjere seg nå, kan de være med på å forme en mer bærekraftig verden.

Vis mer

Kunst møter klimakamp

Ved hjelp av et team på 12 personer har Aasen og MacIntyre brukt lyskunst og fotografering til å skape et visuelt «nødsignal» fra en isbre som står på randen av kollaps. Mer de Glace har trukket seg tilbake én kilometer og mistet 160 meter av tykkelsen de siste 35 årene. Hvis utviklingen fortsetter, kan breen forsvinne innen 2100 – med katastrofale konsekvenser for Europas vannforsyning, transport og jordbruk.

Som fotograf vil jeg ikke bare dokumentere planetens tilstand, men også inspirere til handling. Jeg bor i et land som er en stor produsent av fossilt brensel, og jeg har sett hvordan denne industrien påvirker politikk og samfunn, skriver Aasen i en pressemelding.  

Dette prosjektet er et direkte svar til COP29-konferansen, der fossilindustrien fortsatt har en sterk tilstedeværelse. 

FOKUS: Fotograf Vegard Aasen og teamet hans dokumenterer Europas mest kjente isbre, som kjemper mot global oppvarming. Foto: Florian Pivot
FOKUS: Fotograf Vegard Aasen og teamet hans dokumenterer Europas mest kjente isbre, som kjemper mot global oppvarming. Foto: Florian Pivot
LYS I MØRKET: Alt måtte klaffe for at fotoprosjektet av Store Ringstind skulle la seg gjennomføre. Foto: Vegard Aasen
Les også

En traktat for fremtiden

The SOS Project støtter Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty, en internasjonal traktat som søker å fase ut fossilt brensel og fremme rettferdige overganger for arbeidere og samfunn som er avhengige av industrien. Traktaten har allerede fått støtte fra et bredt spekter av forskere, kunstnere og klimaaktivister.

 

Callum MacIntyre, som også er snowboarder og klimaaktivist, understreker viktigheten av at friluftssamfunnet engasjerer seg:

Vi ser isbreene smelte rett foran øynene våre. Dette er et tydelig tegn på at tiden for å handle er nå. Friluftssamfunnet må bruke sin stemme for å støtte juridisk bindende avtaler som Fossil Fuel Treaty. Vi trenger en global plan for å fase ut fossilt brensel, og det er opp til oss å presse på for dette.

førjulspudder
Les også

Lyskunst med budskap

Prosjektet bygger videre på Aasen og MacIntyres tidligere arbeid, Light Lines, hvor lyskunst ble brukt til å fremheve naturens skjønnhet. Denne gangen har duoen kombinert den estetiske teknikken med et sterkt miljøpolitisk budskap. Fotografiene fra Mer de Glace viser ikke bare en truet natur, men fungerer også som en kunstnerisk appell om handling.

Et nødsignal til verden

Gjennom prosjektets nettside, www.thesosproject.no, inviteres folk til å lære mer om klimakrisen og hvordan de kan bidra. Aasen håper at bildene vil inspirere til handling på tvers av grenser:

Vi kan ikke fortsette å la fossilt brensel definere fremtiden vår. Det er på tide å høre på vitenskapen, sette en stopper for fossilindustrien, og redde det som fortsatt kan reddes.

For friluftsfolk, kunstinteresserte og miljøforkjempere er The SOS Project både en tankevekkende påminnelse om hva som står på spill – og en inspirerende oppfordring til å kjempe for en bærekraftig fremtid.

Aasen forteller til Fri Flyt at The SOS project vil slippe nye bilder med miljøpolitiske budskap fra naturen senere.

Kan dette kunstprosjektet påvirke klimapolitikken?
Hva synes du om denne saken?

Publisert 5. desember 2024 kl 08.59
Sist oppdatert 5. desember 2024 kl 09.09
 

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen