Nye regler fra FIS krever at freeski-utøvere bruker staver når de konkurrerer. Påbudet har fått mye oppmerksomhet både i og utenfor miljøet. Bendik Øye og Robert Ruud mener å ha en løsning på problemet.
STUTT: Den modererte staven er jibbernes svar på FIS-regelverket.
Lesetid: 3 minutter
Å droppe staver er stadig mer vanlig både i og utenfor konkurranse-scenen i freeski, men nye regler hos FIS gjør at dette ikke lenger vil være et alternativ. Konsekvensen er nemlig kraftig trekk i poengsum, tilsvarende et fall.
Diskusjonene har eskalert. Enkelte utøvere spekulerer i stavlengde og stiller spørsmål til hvor kort stavene trenger å være.
Nå har Bendik Øye og Robert Ruud har snudd seg rundt for å imøtekomme disse utfordringene ved å lage begrenset opplag av 52 cm korte jibbe-staver.
Øye og Ruud lanserte de satiriske stavene på Instagram-kontoen Jibben Lever i går. Begge er profilerte skikjørere.
«Den norske stilen» er et herlig skråblikk på Norge, sett gjennom amerikanske øyne. Moderne skikultur møter blodnorske tradisjoner gjennom førsterekka av jibberne på Geilo og Ål.
– Hvorfor akkurat denne lengden?
– Det er ikke definert noe lengde fra FIS. Guideline er at man må ha noe i hånda. I et gitt scenario, så holder det at man har et håndtak i hånda. Disse er 52 cm, men mulighet for å kutte. De kommer med markør på 42 og 32. Men det er veldig ekstremt. Litt som å ha fram-monterte ski, svarer Øye.
Ruud og Øye var tydelige på at stavene ikke måtte være like lange som rundt 2008, da det var trendy med staver på rundt 80 cm.
– Hvor er de produsert?
– Hjemme hos Robert Ruud på Ål. De vil komme i grønn, gul og oransje - men det anbefales å bruke hvite votter. Da popper fargene bedre. Det kommer også en ny teleskopvariant, som kan brukes som bare håndtak - til bruk på bag.
Se filmen fra da Robert Ruud og Johan Berg forsvarte Norges ære under Scandinavian Team Battle i CopenHill, København.
– Har du prøvd de selv?
– Har ikke prøvd prototypen, men det gleder jeg meg til. Da kommer jeg nok til å bli god i big air. Du kan også ta de med inn i varmestua og spise pommes med de. Synd de ikke var klare til Beijing, så man kunne brukt de som spisepinner.
– Hvordan kom dere på dette?
– Det var for å lage satire og humor på noe som engasjerer voldsomt i vår lille verden. Når Fri Flyt ringer oss dagen etter, så skaper det tydeligvis litt engasjement. Og for å stikke mot de som vil snike seg rundt regelverket. Dette er jo en debatt vi ikke trenger. Det er større problemer å ta tak i for freeski som konkurranseidrett.
– Hva tenker du om timingen på dette regelverket?
– Hadde man gjort dette grepet med forrige generasjon, så hadde det blitt lite føss. Men med denne generasjonen, kjører alle x antall timer på bag, der staver ikke er lov. Stikker du i Tryvann nå, så er det ca ingen som kjører med staver.
Så, forbudet burde kommet på forrige generasjon. Men det var vel ingen som var spesielt fans av FIS da heller.
Verdenscuplederen mener freeski-landslaget får ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med langrenn og alpint.
– Så det er lunken mottakelse?
– Jeg skjønner at noen ønsker dette veldig velkommen, og hadde sikkert ønsket det selv om jeg kjørte verdenscup. Det er stygt å si, men det skiller ikke så mye mellom big air hos en pregløs freeskier og et aerial-triks. Det eneste er at den ene ser kul ut og tar i skiene, mens den andre ser dorky og er strak, sier han.
Øye mener derfor en stavregel kan være bra for å skille de fra hverandre.
– Har dere fått inn noen bestillinger?
– Nor Freeski ville ha 10 par, og det samme med Freeski Sweden som de skulle brenne.
Guider og tips til prepping av alpinski og tilpassing av skiutstyr. Sliping av stålkanter og voksing skiene kan du gjøre selv. Her lærer du også å stille inn både alpinbindinger og toppturbindinger.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.