BÅRD: Toppturekspert Bård Smestad på tur i Øksendalen mot Fløtatind tidligere i september(!).
Lesetid: 3 minutter
Mens Østlandet bader i sol, vises gule farevarsler for andre deler av landet på Yr.no. Ifølge meteorologene skal nemlig snøgrensen gå helt ned mot 200 meter i Nordland og nesten ned til 300 meter i Møre og Romsdal.
– Mest snø ser det ut til å komme i Sunndal. Det kan falle en meter, kanskje mer. Det kommer også med mye vind, noe som fører til enda mer snø i østvendte sider. Det blir selvsagt også skredfarlig, sier topptur- og værekspert Bård Smestad, som er svært optimistisk når det kommer til snømengdene.
– Så det blir skiføre, med andre ord?
– Ja, nå blir det garantert skiføre – i Oppdal, Trøndelag, Vestlandet og Sunndal. Det er meldt mye snø ned til 300 meter over havet, men det er ikke base før du kommer til 1000 meter. Hvis det blir som meldt, er det ganske dårlig vær fra havnivå og opp til snøen. Man må derfor være forberedt på klissvåte hansker og feller før nedbøren blir tørrere i høyden, så dette er nok for de mest ivrige, legger han til.
Merk at skredvarslingstjenesten til varsom.no enda ikke er i gang før 1. desember. Frem til det må alle på tur i skredfarlig terreng ta egne avgjørelser helt på egenhånd.
– Er det noen snøbase?
– I hvert fall mot Vestlandet over 1000 meter.
– Hvor tror du forholdene blir best?
– Jeg ser på fjellene jeg pleier å dra til, men det er dårlig sikt i fjellet mens det snør, så man må finne steder hvor man kan kjøre uten sikt. En mulighet er naturligvis renner, men det er risikabelt. Jeg ser også muligheter for skogskjøring i Storlidalen – dersom man finner et sted med mye mose og lyng.
Bård Smestad
Bård Smestad er aktiv på topptur gjennom hele året, og er kjent for sin dype kunnskap om vær og snøforhold i fjellet.
Har vært aktiv i randomiljøet i mange år, og bidrar med rapporter om værforhold og toppturer på friflyt.no og egne kanaler i some blant annet.
Favorittområdene er Storlidalen, Romsdalen, Sunndal og andre toppturklassikere på Vestlandet og i Trøndelag.
Meldingene tyder på at det stort sett vil være nedbør frem til helgen. Ifølge Smestad blir det likevel alltid noen opphold mellom bygene ved vestavær og nordvestlig vind. Med litt flaks og tålmodighet kan skylaget sprekke opp.
– Klassikeren er vel Åbittind, men man vil gjerne ha sikt, sier han.
Ingen måned i året går ubemerket forbi toppturentusiast Bård Smestads nese for snø, men denne sesongstarten overgikk alle forventninger.
– Når bør man dra ut for å få med seg dette?
– Det blir kalde temperaturer med minusgrader i helga, men deretter vil det bli mildere igjen.
– Har du noen planer før helgen?
– Kanskje jeg prøver noen stunts i Vassfjellet. Der finnes det noen gressmyrer, men da blir det bæring. Det er ikke så spennende skikjøring, men vi får se.
– Jeg tror det kan være lurt å gå opp der man synes det ser fint ut å kjøre ned. Da kan man se farene med stein og lignende. Legg lista lavt. Folk vil kanskje kjøre opp til 400 moh, men vær oppmerksom på at veiene kanskje ikke er brøytet.
Farevarslene fra Yr.no
Kraftig snøfokk i Nordland
Mandag er det ventet snøfokk på grunn av snøvær og kraftig vind fra vest. I løpet av mandagen vil snøgrensen synke og ligge på 200 moh mandag kveld. I løpet av mandagen er det ventet 10 - 20 mm/24t med nedbør.
Snø i deler av Trøndelag
Mandag er det ventet snøfokk på grunn av snøvær og kraftig vind fra vest. I løpet av mandagen vil snøgrensen synke og ligge på 200 moh mandag kveld. I løpet av mandagen er det ventet 10 - 20 mm/24t med nedbør.
Deler av Møre og Romsdal
Fra mandag morgen er det ventet snøbyger over 400-500 m, lokalt kan komme 10-30 cm på 24 timer, i høyfjellet er det ventet enda mer. Snøgrensen er det ventet å synke til ca 300m utover dagen. Bygeaktiviteten avtar tirsdag morgen.
Polart lavtrykk
Et polart lavtrykk ligger søndag ettermiddag utenfor Jan Mayen og Tromsbankeen først sørover til og fra mandag morgen østover. Vinden vil være sterkest sørvest for senteret og ventes full storm på det sterkeste og muligens liten storm i de andre områdene. I tillegg ventes kraftige snøbyger. Det er mulig at lavtrykket påvirker kysten av Vesterålen, Troms og Vest-Finnmark mandag ettermiddag.
Årets første skiturer er ofte de mest risikable. Overtenning og tynt snødekke er en svært dårlig kombo. Slik unngår du en alt for tidlig sesongavslutning.
Breene i Lyngen får stadig større og flere sprekker. – Det har ikke vært særlig med breulykker i vårt område. Jeg frykter de vil oppstå, sier toppturguide Finn Hovem.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.