FJELLET DER DET STARTET: Ola Hovdenak i en hytte på vei opp til Skåla - det første fjellet i samlingen til den rutinerte fjellmannen fra Nesja. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter
Ola Hovdenak (51) omtales ikke som romsdalsekspressen uten grunn. Da han tidligere denne uken toppet ut på Midtkollen (1328 moh), fullførte han også samlingen av samtlige 1133 fjell i Møre og Romsdal høyere enn 1000 meter, med en primærfaktor* på 100 meter.
– Det må advares om at det er veldig avhengighetsskapende. Det kan bli litt oppslukende, så jeg anbefaler egentlig ingen å gjøre det, sier den svært rutinerte fjellmannen til Fri Flyt.
Fjelltoppsamlere finnes det mange av der ute, og Jotunheimens 250 topper over 2000 meter er blant de mest populære trofeene. I Molde-området, der Hovdenak kommer fra, samler et knippe entusiaster på de 222 toppene som definerer Moldepanoramaet.
Det var sånn det begynte for Hovdenak også:
– Den målretta samlingen startet i 1991, da det kom ut en bok om dette. Da jeg gjorde Moldepanoramaet ferdig i ´96 bare fortsatte jeg videre.
– Men 1133 er ikke overkommelig hvis du skal ha et vanlig liv, ler Hovdenak og legger til at det er tre andre fjellfolk som har alle de 1133 fjellene i Møre og Romsdal i samlingen sin.
Fra år til år har Hovdenak plukket topp etter topp. Som et viktig ledd i opptreningen mot randosesongen før snøen, har han brukt høsten flittig. Gjerne i sjauer der han fikk tatt flere fjell av gangen.
– Det er lærerikt med mye kartlesing om vurdering av terreng. Jeg kunne sette sammen ruter og finne runder, sier sykepleieren fra Nesje.
*Primærfaktor
Primærfaktor brukes for å kunne definere fjelltopper fra hverandre og angir hvor mye en forhøyning i terrenget må rage opp over omkringliggende terreng for å bli regnet som en selvstendig topp.
Hvilken primærfaktor, eller terskelverdi som bør benyttes, varierer. Vanlige fjellvandrere vil ofte kreve en terskelverdi på 100 meter eller mer, mens tindebestigere gjerne foretrekker en terskel på rundt 30 meter.
TOPPTURFEBER (EP3): Det er vanskelig å si nei når Ola Hovdenak inviterer til lokalguiding i Romsdalen – selv på en ukedag.
Vinterturene
På vinteren er det enda mer spennende, mener han:
– Da går man gjerne på turer som ikke er beskrevet. Man må ta alle vurderinger selv med skredvurderinger og det som følger med.
Rutine er det ikke manko på for randoneekongen Hovdenak. Karrieren begynte i 2004, og i 2006 kom han inn på landslaget. De kommende årene sikret han seg et utall norgescuper og norgesmestertitler, samt gode plasseringer i internasjonale konkurranser. I dag jobber han delvis som trener for det norske landslaget i randonee.
– Hvorfor bestemte du deg for å gjøre dette prosjektet?
– Det er en livsstilsgreie. Du får sett mye, opplevd nye topper og gjort mye treningsarbeid.
Selv om jakten ikke var i gang den gangen, kom den første trofeen på topptur med mor og far på Skåla i 1979, da Ola var seks år gammel. Det var først da han ble 16 år, at han satte seg målet om alle disse toppene i Møre og Romsdal.
Ola Hovdenak og Bodil Ryste hadde begge god margin på sine norgesmestertitler i skibestigning. Konkurransen var en del av X2 i Ørsta.
Stakkars sko og støvler
– Du må ha slitt ut en del sko på dette prosjektet?
– Ja, det må jeg ha gjort, innrømmer han.
Han forteller at skotøyet på 80-tallet var skistøvler i lær, før han byttet til stivere fjellstøvler på 90-tallet. De siste årene har det gått i terrengløpesko, og gjennom alle vinterturene er det randoskoene som har måttet bøte med livet.
– Har du bare gått raskeste vei opp? – Det mest naturlige er å gå den letteste veien, men det er mange fine ruter, spesielt på vinteren. Du går ikke tom for inspirasjon, sier Hovdenak.
Da Fri Flyt var hjemme hos Hovdenak på Nesje en snørik dag i 2016, fikk undertegnede øye på et kart over Møre og Romsdal pepret med røde knappenåler som markerte alle toppene Ola hadde vært på. Kartet var en god begynnelse på det Olas ambisiøse mål om de 1133 toppene.
I dag er kartet altså enda mer pepret.
– Hvor mange ganger har du vært ute for å kjøpe knappenåler?
– Det er kanskje en av de vanskelige tingene med dette - å kjøpe store nok serier med knappenåler. Kommer jeg i butikken ti år senere, så har de forandret produksjonen og fargen er litt annerledes. Kanskje jeg skulle gjort en storopprydding og kjøpt én stor serie, så alt blir likt?
TOPPTURFEBER (EP3): Det er vanskelig å si nei når Ola Hovdenak inviterer til lokalguiding i Romsdalen – selv på en ukedag.
Turenes utfordringer: Lange avstander og krevende terreng
– Er det noen av disse turene som skiller seg ut som utfordrende?
– Ja, de lange turene, som inn i Sunndalsøra, inn mot Dovre. De lange turene der inne er krevende. Du er ute av dekning og det kan være høyt til fjells. Skjer det noe der inne, så blir det der. Men det er jo noe av det som er fint. At du er helt uten dekning. Og da må du være 100 prosent skjerpet. Det er ikke alle som har mulighet for det. Jeg setter pris på det. Du må være selvberget.
– Har du fått deg et favorittfjell blant alle disse 1133?
– Det er jo Venjetind som er favorittfjellet. Den er tilgjengelig og ikke så langt unna, men likevel krevende og fin, med bra utsikt.
Fri Flyt lanserer en helt ny serie med skiproff Asbjørn Eggebø Næss som hovedprofil. Her får du teaseren til 222 muligheter
– Noen du ikke klarte på første forsøk?
– Ja, det er det absolutt. Jeg har snudd på grunn av vær på litt lengre turer. Og topper der jeg finner ut at du må ha tau, og trenger folk i taulaget. Heldigvis finnes det topper som er såpass krevende i Møre og Romsdal.
– Noen kjedelige?
– Det er mange topper som går i skogen, og det er jo litt trist når det regner, men da gjelder det å tenke at det er god trening og holde pulsen. Glede seg til å komme seg ned i stedet.
– Er det noen av fjellene har du vel gått flere ganger?
– Ja, jeg har ikke full telling på det. Heldigvis er det mange topper det er verdt å dra til mange ganger. Det er fint å ha med seg kunnskap fra tidligere turer.
– Det er såpass mange turer at du kanskje har glemt noen av toppene?
– Når folk legger ut bilder på Peakbook, har det hendt at jeg lurer på om jeg har vært der før, ja.
– Det trenger du ikke lure på lenger.
– Nei, det stemmer.
Ola Hovdenak
Født: 1977
Bosted: Nesje, Norge
Idrett: Randonee (fjellskibestigning)
Klubb: Romsdal Randoneeklubb
Meritter:
Norsk Mester: Flere ganger norsk mester i randonee.
Internasjonale Konkurranser: Har deltatt i flere internasjonale mesterskap, inkludert EM og VM, med gode resultater.
Seier i Prestisjetunge Ritt: Har vunnet flere prestisjetunge renn, blant annet i den krevende konkurransen “Stranda Fjord Trail Race”.
Lang karriere: Aktivt konkurrert på høyt nivå i over to tiår, kjent for sin utholdenhet og tekniske ferdigheter.
Annet:
Ola Hovdenak er kjent for sin dype tilknytning til Romsdalsalpene, hvor han ofte trener og konkurrerer. Hans kjærlighet til fjellet og randonee har gjort ham til en profil i det norske fjellsportmiljøet. Han jobber til daglig som sykepleier og trener for det norske landslaget i randonee
Romsdalen er et av Norges mest populære områder for topptur og randonee. Med Rauma kommune og Åndalsnes finnes det uendelig med toppturfjell. I Romsdalen er det mange bratte og krevende turer, men også enklere skiturer som Tarløysa og Storhesten som egner seg godt for ferske toppturentusiaster.
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.