DRØYT: – En stor drøm som gikk i oppfyllelse for meg og Kilian Jornet, skriver David Lindgren på sin Instagram-konto
Lesetid: 3 minutter
– Den er blitt klatret før, men om noen har kjørt den på ski, vet jeg ikke, sier David Lindgren på telefon til Fri Flyt.
Tindevegleder Björn Kruse bor og jobber i Romsdalen. Han kjenner godt til både bragden og gutta som har gjennomført den - ikke minst kjenner har kulturen for å ikke overselge prestasjoner i klatre- og brattkjøringsmiljøet. I motsetning til David, så er han ganske sikker på at ingen har kjørt østveggen av Breitind tidligere.
– Haha! Det stemmer nok rimelig bra, at det ikke har vært folk med ski på beina her oppe. Men det er farlig å claime noe, vettu! kommenterer han.
Turen ble gjort under gode skiforhold med slush i bunn og puddersnø i toppen. Fjellveggen er 1700 meter, og de to både gikk opp og ned samme ruta. Nedkjøringen krevde bruk av tau og to rapelleringer over fjellpartier der de ikke kunne stå på ski.
– En stor drøm som gikk i oppfyllelse for meg og Kilian Jornet, skriver David Lindgren på sin Instagram-konto.
David jobber daglig som tindevegleder og skiinstruktør for Romsdalen Lodge. Bragden i Breitind gjorde han sammen med Kilian Jornet - en av verdens fremste innen randonee og skyrunning - også omtalt som verden sprekeste mann.
I 2018 fikk Jornet mye oppmerksomhet da han kjørte ned Fivaruta ved Trollveggen. Den gangen ble bragden beskrevet som Norges drøyeste nedkjøring gjennom tidene.
– Han er veldig rask. Jeg er langt fra så rask som han. Men da er det i hvert fall ikke noen som er langsommere enn meg. Men da kan han tråkke spor, siden han er så sterk, kommenterer David Lindgren.
– Mange assosierer rennekjøring med La Grave og Chamonix, men det er mye her også. Boka er laget for de som kan stå i svart bakke, brattere enn 30 grader. Det er mye kjennskap innen mulighetene til fjellklatring, men ikke denne type aktivitet, sier Lindgren.
Björn Kruse er blitt godt kjent med både Kilian og David fra fire år med bokskriving, og er mektig imponert over nedkjøringen på østsiden av Breitind.
– Prestasjonene er på et høyt internasjonalt nivå. Vi har sett og diskutert den linja underveis med skriving av boka. Og som alle andre store prosjekter, kreves det perfekte forhold, sier Kruse.
Kruse mener nedkjøringen i østveggen av Breitind er noe av det råeste som er gjort av brattkjøring i Norge.
Sist mandag var han var på tur i 50 graders skiterreng med David Lindgren (øst Nonstind), og erfarte at det var gode forhold til denne type prosjekter.
– Jeg stakk heldigvis på jobb tirsdagen, men forstod at det var noe stort på gang. Bare å gratulere de to med en stor linje! sier Kruse som i tillegg til å være Tindevegleder, også driver Romsdalen Lodge.
– Nå er det blitt kaldt igjen, så vi venter på nedbøren som skal komme inn i ettermiddag. Det kan bli fint i kveld eller i morgen, kommenterer David om forholdene i Romdsdalen akkurat nå.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.