Livet som profesjonell snowboarder nærmet seg slutten, og Erik Botner begynte å se seg rundt etter nye muligheter. En vakker dag sto han med nøklene til et nedslitt hus i Lofoten.
– Det er en balanse mellom arbeid og lidenskap. En livsstil der vi får konstante påminnelser om hvorfor vi valgte å bosette oss på et av Norges mest magiske steder, sier Erik Botner til Fri Flyt.
Eventyret til den pensjonerte snowboarderen begynte i 2014.
Erik var på Riksgrensen i Sverige og filmet snowboard for den europeiske filmprodusenten Pirates. Sesongen hadde vært lang, og Erik var klar for å gjøre noe annet. Han hadde hørt rykter om at det var bra surf i Lofoten, og satte kursen sørover.
– Da vi kjørte fra Riksgrensen og inn til Lofoten, tenkte jeg: «shit, har Norge virkelig et sånt sted?»
Det året reiste han ekstra mye og hadde nettopp vært på Hawaii. Surfingen krybbe.
– Lofoten ga litt av den samme følelsen. Bare med kaldt vann. Alt var så rått, rent og vakkert.
Det ble en uke med perfekte bølger og grilling på stranda. Det ble også starten på en lengre kjærlighetsaffære med Lofoten.
Antakelig har vi aldri før sett noen surfe større bølger i Norge. En merkedag for de som våget seg ut i havet på Unstad i Lofoten.
Fra besøk til bosetting
Nå som Erik hadde opplevd Lofoten på sitt beste, begynte han å fly opp jevnlig. Moren hans jobbet i SAS, og Erik fikk tilgang på billige standby-billetter, slik at han kunne komme oftere på besøk. Etterhvert som han la brettkarrieren på hylla, bestemte Erik og snowboardkollega Fredrik Evensen seg for å kjøpe eiendom i Lofoten.
– Det var et stort prosjekt, langt over evnene våre, innrømmer Erik. Likevel valgte de å legge inn et bud i 2015, som de tapte.
De prøvde igjen - og vant.
Samme sommer flyttet Erik og Fredrik oppover til Lofoten hvor de jobbet døgnet rundt for å få huset klart til utleie. Livet var langt fra luksuriøst.
– Vi gikk på do ute og dusjet på gymmen i Svolvær et par ganger i uka.
Da de var ferdig med første runde av oppussingen gikk de løs på neste runde, og i 2015 begynte de å leie ut på AirBNB.
Fredrik Evensen (31) ofret mye for å være med i Supervention 2. Det angrer han ikke på.
Den opprinnelige planen den gang var egentlig ikke å flytte opp, men pusse opp og selge disse leilighetene og beholde en av dem til eget bruk.
– Vi var blant de første på AirBNB her oppe, og det gikk veldig bra. Så ballet det bare på seg, sier Erik.
Kundene strømmet på, og forståelsen av snø og vinter gjorde at de to brettprofilene også klarte å holde trykket oppe gjennom vinteren. Mens Erik var ferdig som sponset utøver, holdt fortsatt Evensen trykket oppe.
Finalen i surf NM på Unstad ble avgjort etter en taktisk tabbe mellom to av utøverne i herreklassen.
Senest i 2016 hadde Fredrik Evensen en sentral rolle i Field Productions filmen Supervention 2. Noe som virket positivt inn på businessen i nord.
Etterhvert fant Fredrik seg en kjæreste fra Vesterålen. Hun bodde riktignok i Oslo og Fredrik flyttet etter. Etter mye frem og tilbake ble de enige om at Erik skulle kjøpe ham ut.
Dermed Fredrik ble byttet ut med Fredrikke, som i dag er både kjæreste og forretningspartner med Erik i Lofoten Apartments. I dag har de både hunden Alfred «The Lord» og sønnen på et halvannet år sammen.
Fredrikke kom opp i 2016.
– Jeg ble betatt av å kunne gå på topptur, surfe, være ute, grille, campe og gå i fjellet når det er bart på bakken - det er magisk å kunne gjøre det i hverdagen. Ikke bare spare opp det til helgene når man har tid, men ha muligheten til å gjøre det på en helt vanlig tirsdag, sier Fredrikke.
Hun fortsetter:
– Grunnen til at vi har blitt her er jo den samme som tok oss gangen.
Lurer du på hvilke toppturfjell som er aktuelle i Lofoten? Og skivennlige overnattingssteder? Eller hvor du kan spise uten at det koster skjorta? Denne guiden er laget av og for skifolk.
Lofoten Apartments utviklet seg til å bli et sted for alle slags reisende, fra surfere til toppturentusiaster.
– Det er et sted for folk som vil være sentralt, men for seg selv, forklarer Fredrikke.
Med beliggenhet mellom Henningsvær og Svolvær, er plassen litt utenfor allfarvei og et sted besøkende har en tendens til å finne ro.
– Det kommer folk i alle aldre fra hele verden. Single eller venner som kommer for å lage god mat og kose seg.
Gjennom året, og spesielt høsten, arrangerer Fredrikke og Erik ulike events i Lofoten med ulik fokus som spenner seg fra fotturer til toppturer, yoga, meditasjon og kajakkutflukter.
– På høsten har vi også en del surfere på besøk, men på sommeren kommer det mye vanlige turister. Gjennom vinteren er det mer toppturfolk. Det kan komme grupper på 8 til 16 personer som gjerne har med guider og kokker, så det blir mer eventbaserte opplevelser, sier Erik, og Fredrikke legger til at mai, desember og januar er månedene med minst besøk.
Lofoten er et svært populært reisemål med alpine fjell og fantastisk utsikt. Her finner du våre guider til det fantastiske toppturområdet i Nordland.
Hverdagen i Lofoten
Hverdagen for Erik og teamet i Lofoten Apartments er variert og styrt av værforholdene.
– Vi har jo den luksusen av at vi kan styre dagen vår selv. Vi prøver å prioritere surfing og fjellturer når forholdene er gode, sier Fredrikke.
Er det gode bølger i en periode, styres dagene rundt surfingen, men også hverdagen styres av det svingende været. Å drive en virksomhet i Lofoten har åpenbart sine utfordringer.
– Været er en konstant faktor som påvirker alt fra surfing til oppussing. Det er alltid noe å gjøre på huset, fiksing og mekking. Vi har nettopp malt huset, og det var hundre prosent væravhengig. I Lofoten skifter været hvert 10. minutt, så det er vanskelig å time maling med et vær som må være stabilt nok over flere dager, sier Fredrikke.
Hit flytter folk på grunn av bølgene, og stadig flere lever av surfekulturen. Jæren er den ubestridte kongen av surf i Norge.
Men de har funnet måter å balansere arbeid og fritid.
– Vi tar sommerferie i desember og januar når det er lavsesong. Det er fint å komme seg bort herfra iblant, for det blir smått og lite. Vi trenger noen andre impulser til tider. Det er kanskje ikke noe vi merket i starten, men nå tar vi noen pusterom nå og da og reiser vekk fra Lofoten på sommeren, forteller Erik.
Han forteller at de får et helt annet forhold til naboer enn det de er vant med.
– En tur med bikkja kan ta en hel dag, for du stopper og skravler med folk. I Oslo prater du nesten ikke med naboen din.
Og det er ikke nødvendigvis noe Erik har tid til.
I høysesongen er det tidvis såpass med trykk at Fredrikke og Erik må leie hus i nabolaget for å få plass til alle gjestene, men nylig fikk de rammetillatelse til å bygge ut flere boliger på den åtte mål store tomta, slik at det på sikt vil kunne tilby flere varme senger på Lofoten Apartments.
Erik gjør seg klar...
... for en ny surfesession i de fantastiske bølgene på Unstad.
Rom for frihet
Fredrikke og Erik har brutt med en norm og våget å gjøre noe helt annet. De har flyttet fra venner og familie, men likevel klart å skape et liv som gir dem frihet til å gjøre det de elsker.
– Vi har muligheten til å sitte på en molo og drikke morgenkaffe og ta et morgenbad hvis vi vil, og så sette oss bak tastaturet og jobbe. Det er luksus, sier Erik.
Freddie Meadows ventet i ti år på den rette dagen for å surfe den desidert største bølgen i Norge.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.