Hvilke metoder kan brukes for flytte på en skadd person når du er på topptur? Vi har ingen fasit, men et godt forslag som holder pasienten både varm og temmelig stabil.
SEKKETRANSPORT: To snøklumper, tau og en vindsekk et alt som trengs for å frakte en person ut i sikkerhet. Bilde: Benjamin Hjort
Lesetid: 3 minutter
På topptur i fjellet er det kameratredning og hjelp i gruppa man må basere seg på, da det ofte kan være dårlig vær og man er langt til fjells.
Dette kan føre til at profesjonell hjelp og redningsmannskap ikke kommer seg frem før det har gått lang tid.
Derfor må utstyret man har med på tur og kompetansen i gruppa være sånn at man kan komme hverandre til unnsetning og gjøre det beste ut av hver situasjon.
Enkelte ganger er det behov for å transportere folk som har skadet seg kanskje ganske kort, som for eksempel fra et skadested og bort til der et helikopter redder oss eller bort fra et skredområde.
Da kan man transportere ved hjelp av en vindsekk. Hvis det er snakk om lengre distanser med behov for mer kraftig utstyr som beskytter mer mot underlaget kan man bygge en skikjelke.
I denne episoden blir det lagt vekk på hvordan du kan bruke vindsekk til å transportere en skadet person.
Ha utstyret i orden
En vindsekk er en stor sekk som er laget av et lett og sterkt materiale som kan brukes til å søke ly under pauser, eller en overnatting i fjellet dersom man blir overrasket av dårlig vær.
Det er et godt tips å ha med seg vindsekk i topptursekken sin.
I tillegg til vindsekk burde man alltid ha med seg taustumper på rundt fem-syv millimeter som kan brukes til å bygge ulike transportmidler.
Hvordan går det med den skadde?
Etter at man har sikret frie luftveier og sjekket kroppen for blødninger og skader, kan man begynne å forberede transport av den skadde.
Behold sekken til den skadde på for å hindre varmetap til omgivelsene.
Tre på en sekk godt under baken på den skadde og fest hoftebeltet rundt kroppen. Her kan man også feste armene for å holde de stabile under transporten.
Det neste steget er å tre pasienten inni vindsekken og snurpe den godt sammen i toppen.
For å feste tau til sekken kan man legge inn en snøklump på hver side av vindsekken og knyte tau med dobbelt halvstikk rundt snøklumpen og vindsekken.
Når dette er gjort har man sikret at pasienten er beskyttet mot underlaget og ligger stabilt, og man kan begynne å trekke pasienten av gårde i tauene.
Det finnes ingen fasit for hvordan man skal transportere en skadet person. Det viktigste i tilfeller som dette er å hindre varmetap og ta så godt vare på pasienten som mulig.
TOPPTURSKOLEN 1/15: Sender/mottaker, eller skredsøker, er en del av standardutrustningen på topptur. I den første episoden av Toppturskolen lærer du hvordan du utfører gruppetest som avdekker eventuelle feil på skredsøkeren.
TOPPTURSKOLEN (12/15): Hva er forskjellen på ramme- og techbinding? Hvor brede ski skal jeg velge? Vi tar en tur i sportsbutikken og ser på ulike typer ski som kan passe til topptur.
TOPPTURSKOLEN (10/15): Terrenget og snødekket kan gi oss masse nyttig informasjon dersom vi er oppmerksomme nok. I denne episoden av Toppturskolen ser vi på ulike tegn i snødekket og terrenget som er avgjørende for veien videre.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.