En skikjelke kan hjelpe oss dersom vi tenger å transportere en skadet over lengre distanser i fjellet.
Det finnes flere ulike måter å lage en skikjelke. I denne episoden av Toppturskolen viser tindevegleder Jørgen Aamot oss sin foretrukne metode:
Spaden som vises i episoden har skadeskaft som kan deles i to, og inni hører det med vingmuttere slik at man kan feste delene av skaftet i hver sin ende av skiene.
Deretter fester man stavene i kryss over skiene og fester spadebladet slik at det dekker nedre del av ryggen og baken til pasienten.
Fest forsiden av sekken i stavene og spenn pasienten fast i sekken for å skape stabilitet og beskyttelse mot underlaget.
For å kunne lettere frakte pasienten kan man feste tau slik at man kan dra skikjelka fremover, og i nedoverbakker kan man holde i tau bak pasienten for å kunne bremse.
Er man flere i turfølget kan man også feste tau på sidene av skikjelka for å frakte den skadde sammen.
K2-skiene har, i likhet med flere andre toppturski på markedet, hull på begge endene, noe som gjør det lettere å feste tau og utstyr for å lage denne typen kjelke. Har man ikke ski med hull, så kan man ordne dette selv ved å bore hull og lime rundt det så utstyret er forberedt til dette formålet.