Det mest omdiskuterte temaet på julebordet til toppturentusiastenes eliteforening: Hvor bratt skal det være for at hælløfteren skal tas i bruk, og er den i de hele tatt nødvendig?
Tips til når, hvorfor og hvordan du skal bruke hælløfteren.
Lesetid: 2 minutter
Feil bruk av hælløfter er nemlig blant de mest klassiske nybegynnerfeilene blant aspirerende toppturfolk. Spesielt avslørende er det når du har glemt å slå den tilbake i lav posisjon når terrenget har flater ut, slik at du går i en utpreget knekk i knærne mens du lurer på hvorfor folk ser litt rart på deg.
– Du den hælløfteren. Når anbefaler du å bruke den, spør Tiril Sjåstad Kristiansen som så mange andre toppturentusiaster har gjort før henne utenfor Spiterstulen Fjellstue i Jotunheimen. Flaks for henne at nettopp toppturekspert Stian Hagen står ved siden av for å svare på spørsmålet.
– I utgangspunktet prøver vi å gå så slakt at vi ikke bruker den, men når sporet blir litt bratt nok, så slår vi på hælløfteren, svarer Hagen i filmen som ligger nederst i saken.
Her er en god liste ting du absolutt bør unngå om du vil ha en god opplevelse på topptur.
Hvor mange grader det skal være før hælløfteren taes i bruk, er i stor grad en smakssak. De fleste eksperter er dog enige om at man ikke skal legge sporet noe særlig brattere en 15 grader. Men behovet for en vinkelforandring vil variere med støvlene du bruker og utslaget du klarer å gå komfortabelt med i anklene. Når du ikke lenger klarer å sette helene ned i skiene mens du går oppover er det på tide å slå over en løfter – eller to.
Det kan spare deg for masse krefter, i stedet for at du må holde igjen til et utstrekk som rett og slett ikke er hensiktsmessig.
– Det er for å komme i en bedre posisjon. For å få litt avlasting for hælen. Det kan være bra i forhold til gnagsår også. Du får hælen litt opp, også blir steget litt kortere.
Av hensyn til skiglede og sikkerhet slanker turekspert Stian Hagen sekken alltid så mye som mulig. Selv på en femdagerstur gjennom Jotunheimen veier sekken hans under syv kilo.
– For å slå over hælløfteren, så pleier vi å bruke staven for å slå den over, forklarer eksperten.
Hvis det blir behov for enda mer vinkel, er det stort sett minst to innstillinger.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.