Øystein Bråten flyttet til Troms: – Det er en fin plass
OL-vinneren fra Torpo falt pladask for fjellene i Nord-Norge. I går var han på tur med fjellguide Finn Hovem for å suge til seg årets siste solstråler.
«Hallo Lyngen!» ropes det høyt og tydelig fra Finn Hovem på toppen av Lillegalten i fjellmekkaet i Troms.
Hovem har nettopp tilbakelagt omlag 800 høydemeter sammen med tidligere OL-vinner Øystein Bråten, som er på besøk hos fjellguiden Hovem.
Sesongen er godt i gang her oppe, og de to har siktet seg inn på Lillegalten (833 moh) til fordel for den mer kjente Storgalten (1219 moh).
Den fristet mer og hadde bedre lys. Om noen få dager forsvinner solen under horisonten i flere uker, så da er det godt å få med seg de siste strålene på en stund. Både Hovem og Bråten har fire skiturer på samvittigheten allerede, og dette var blant de bedre.
Skisesongen er i gang, men ikke skredvarslingen. Så da er det enda mer opp til deg. Har du nok kunnskap og verktøy i verktøykassa for å kunne bevege deg ut i skredterreng?
– Det var veldig bra snø, men det er litt tynt enkelte plasser, sier Bråten.
– Vi vet hvor alle steinene ligger, legger Hovem til tørt.
– Det er en fin plass. Mye fett å finne på, sier han.
Det var på en tur i Jotunheimen med Stian Hagen og Tiril Sjåstad Christiansen for seks år siden, at Torpo-gutten fikk øynene opp for denne typen skiturer for første gang. Øystein lever fortsatt livet som profesjonell skikjører og blidgjør sponsorene sine ved å lage filmer og bidra med produktutvikling.
Railkongen Øystein Bråten er en av verdens største skistjerner. Her er intervjuer, portretter og resultater fra Bråtens karriere så langt.
– Hva er ambisjonsnivået ditt på dette, Øystein. Blir det comeback topptur-OL i Cortina?
– Ja, det blir satsing til 2026 på det, spøker han tilbake. I 2018 tok Bråten OL-gull sørkoreanske Pyeongchang - i slopestyle.
Finn føler seg ganske sikker på at det ikke vil være veien å gå for 28-åringen fra Torpo.
– Jeg har vært en del på tur med sånne randofolk, og kan si at treningspreget må være litt annerledes enn det vi har hatt med denne helgen, spøker han tilbake.
Øystein nekter ikke for at tempoet blir noe lavt, men bryr seg ikke nevneverdig om det. Han ser likevel for seg at denne type frikjøring vil bli en mer naturlig del av satsingen hans i fremtiden.
Skituppene til Finn Hovem er nok blant de skituppene i verden som er mest bortskjemt med utsikten.
Øystein Bråten inn i mørketiden.
– Jeg lærer mer om dette for hvert år, og jeg tenker jo det går litt hånd i hånd. Det morsomme er jo progresjon, og kjenne at man blir bedre. Det gir selvtillit. Det kommer en edit som jeg har filmet sammen med en kompis. Der er det litt kjøring og litt triksing. Noe i den duren blir det nok mer av fremover også, forteller han.
Både Bråten og Hovem er altså godt i gang med vinteren, og kan skrive under på av skisesongen har startet uvanlig bra.
– Jeg har vært på skredobservasjon for Varsom.no i slutten av november tidligere med brodder på bena, sier Hovem.
I dag er situasjonen en helt annen. Skredvarslingen har ikke engang startet, og snølagene er allerede komplekse.
– Vi har snølag som vi ofte har i februar, sier han.
Eksperten forklarer at det er en uoversiktlig periode i Lyngen med tanke på skred.
– Det en fin blanding av folk som driver med privat skredvarsling. Vi har en cocktail med vedvarende svake lag og flere kantkornlag og nedsnødd overflaterim, og litt fokksnø. Men det er ganske stor variasjon i Lyngen og Tromsø. Noen plasser er det veldig potent, og andre plasser er det ikke til stede. Så det krever gode vurderinger for å finne fin skikjøringen, forklarer Hovem.
Toppturski med mellom 85 og 100 millimeter midtbredde er nok til å flyte bra i pudder og myk snø, samtidig som vekten er lav. Her er 12 nye tester og guide til valg av riktig toppturski.
Brettkjører Krister Kopala og filmskaper Vetle Sevild har laget en spektakulær film fra Lyngen der vi følger Kristers store prosjekt på å ta seg ned noen av de bratteste linjene som er kjørt i Norge.
Her finner du guider, kart og turbeskrivelser til toppturer i Tromsø.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.