Høgruta i Jotunheimen, eller Jotunheimen Haute Route som den het tidligere, er en av Norges fineste langturer for topptur og randonee. Her får du guide fra start til slutt.
HØGRUTA: Høgruta i Jotunheimen er i ferd med å bli en populær tur. Her fra Stian Hagens tur i 2014. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter
Høgruta i Jotunheimen har siden oppstarten i 2014 allerede vokst seg stor til å bli en de mest populære flerdagersturene på våren. Femdagersturen blir gått av flere hundre hver vinter, og byr på noen av de vakreste toppene i hele landet.
Fri Flyt har ved flere anledninger gått turen, som normalt tar fem eller seks dager for godt trente mosjonister.
Du er nødt til å forberede seg på en tung, lang og strevsom tur med noen fantastiske premier ved hvert stopp. Den tyngste delen av turen er dag 4, hvor du skal opp Norges høyeste fjell.
Det stiger rolig opp mellom fjellbjørkene mot Bessvatnet, der du får langet ut, før det stiger bratt opp mot Besshø (2258 moh.). Så er det rennekjøring ned mot Besseggen og vårsløsj i bekkedalene ned mot Memurubu.
Her går du opp fra Memurubu med vakre Gjende i bakgrunnen. Bratt nedkjøring fra toppen av Surtningssue (2368 moh.). Kryssing av et vann og den siste motbakken opp mot Glitterheim gjør at det smaker ekstra godt med en øl i solveggen på Glitterheim.
Skal du gå Høgruta må du være obs på værvarselet. Her kan været skifte fort. På denne dagen bildet nedenfor ble tatt ble vinden for sterk til å gå over Surtningssue (2368 moh), så gruppen valgte å ta veien over Russvatnet til Glitterheim.
Dag 3
Turens snilleste og mest direkte oppstiging, det går strake veien rett opp til toppen som snøen sørger for at Glittertind er høyere enn Galdhøpiggen (2465 moh.). Her kan du få panoramautsikt til neste dags rute før du kjører ned til Spiterstulen, fjellhotellet med svømmebasseng.
Dagen starter med en jevn, in oppgang mot Norges nest høyeste fjell, Glittertinden (2460 moh.).
En av variantene på dag 4 går over Tverråbrean, Bukkeholsbandet, Søre Illåbrean og Leirløyfte. Kjenner du likevel at kreftene orker en ordentlig langtur går du over Norges høyeste fjell - Galdhøpiggen. Se rutevalgene her:
Her venter Storebjørn - et av det flotteste skifjellene i landet. Etter å ha forsert den bratte topp flanken, kan du juble over å ha nådd alle de fem toppene som var målet for turen. Her har du utsikt mot Hurrungane, der turen kunne ha fortsatt. Går du Høgruta må du derimot nøye seg med å kjøre ned til Sognefjellsveien og Krossbu.
Når en langtur, slik som Høgruta i Jotunheimen, har så mange alternativer, kan det være vanskelig å vite hva som er gjeldende for å gå for rekord. Likevel har spørsmålet en fasit. For at rekorden skal være gjeldene må du følge denne malen:
Start: Inngangsdøren på Bessheim.
Du skal innom høyeste punktet på alle toppene: Surtningssue, Glittertind, Galdhøpiggen og Storebjørn.
Mellom toppene må du ta på hytteveggene på alle hyttene: Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen, Leirvassbu.
Klokken stoppes når du står på asfalten på Sognefjellsveien.
GPS-spor legges fram for å vise rute og tid.
Det er lov å ta imot mat og drikke på hyttene underveis.
Hva tar du med deg?
Du trenger faktisk relativt lite på denne turen. Så lenge du har med de sikkerhetsdeltaljene som trengs vil en lett sekk være med på å øke sikkerheten. Å bære lett vil gi deg større marginer. Dessuten har du det det mer gøy og du vil ha krefter til å ha gøy på vei ned også.
Kanskje er det greit hvis sekken er relativt tung de første dagene, men etterhvert begynner det å tære på. Når du skal gå mange mil over mange dager er det viktig å få ned vekta. Du tror du trenger mer enn du gjør. To-tre kilo ekstra vil utgjøre betydelig i energiforbruk.
Hva gjelder skistørrelse, vil det ideelle være rundt 90 mm under fot og normale randostøvler.
Slik pakket han sekken da han gikk den i 2019:
Boken Høgruta i Jotunheimen
Utgitt av Fri Flyt AS i 2015.
Skrevet av Stian Hagen, som også etablerte Høgruta sammen med Johan Wildhagen.
Gir detaljerte turbeskrivelser, utstyrstips og gjør deg generelt godt forberedt på femdagersturen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.