ROBCAM: Robert Robertsen peker skituppene rett ned Mørkgonga.
Lesetid: 4 minutter
Det sentrale Østland er ikke bortskjemt med renneformasjoner og alpine karstykker*. Men om én plass likevel skulle havne i kategorien heftig, så måtte det være lavasprekken i Krokskogen. Ringerikes kanskje aller største landemerke - Mørkgonga.
Se filmen lengst ned i saken!
– Jeg var her på sommeren og tenkte at det måtte være kjørbart. Men det er flatt i bunnen, så man trenger ikke så veldig mye snø. Litt mer snø enn det vi hadde ville ikke gjort noe.
Robert Robertsen har flyttet fra storslåtte fjell og bratte renner i Lofoten til et mer urbant liv i Oslo. Tiltrekningen mot utfordrende skiterreng er fortsatt langt fremme i pannebrasken på den rutinerte frikjøreren. Etter en sommertur til Mørkgonga, har Robert ventet på de rette forholdene for å forsøke seg på ski med juvet mellom Gyrihaugen og Steinsfjorden.
Planene for helgen var egentlig noe helt annet, men da reisefølget ble syk, viste det seg at løsningen lå en time hjemmefra.
Fra tanke til handling
– Hvor mye snø var det?
– Veldig varierende, men noen plasser stakk jeg staven 120 cm ned, så det fyller seg jo som det gjør i slike formasjoner. Utfordringen var at noen hadde tråkket opp renna med truger, så det ødela litt og gjorde kjørefeltet enda smalere enn det kunne ha vært.
En annerledes tur
For å komme seg til renna, parkerte Robert, Steinar Thorstad, Brage Steen (godt valg av turfølgenavn) på Mørkgonga parkering, hvor de klistret på fellene. Herfra går man inn på en traktorvei. Når du kommer opp i skogen, er det skiltet.
– Men da havner du på oversiden av renna. Vi gikk rett gjennom skogen, og rett inn i renna, kommenterer Robertsen, som forøvrig jobber som salgssjef i Fri Flyt.
Selv om Mørkgonga er en velkjent turistmål, er det ikke hverdagskost å se noen kjøre ski her. Renna er sikret med wire for turister om sommeren, og terrenget er krevende – selv for erfarne skikjørere. Robert var klar over utfordringene på forhånd.
Toppturski med mellom 85 og 100 millimeter midtbredde er nok til å flyte bra i pudder og myk snø, samtidig som vekten er lav. Her er 12 nye tester og guide til valg av riktig toppturski.
– Jeg var litt spent på hvordan man skulle løse det med lite snø og at halve linja var tråkket opp. Det var nok snø til å legge på kant hele veien. Jeg tok det veldig rolig på toppen, for det er en stor stein midt i, så jeg satte skiene rett ned og satset på at jeg kom til å stoppe opp.
Han legger til at det var tynt med snø hele veien.
– I bunnen måtte jeg bare legge den over og satse på at det gikk bra, men på en god dag kan man kanskje komme seg lenger.
Karstykke
Ordet «karstykke» er et gammelt uttrykk som brukt i betegnelse for en bragd, en imponerende eller bemerkelsesverdig prestasjon.
Det kan referere til noe som krever mot, dyktighet eller utholdenhet, som å gjennomføre en krevende ekspedisjon, bestige en vanskelig fjelltopp, eller utføre en betydelig oppgave.
Kvinner kan også utføre karstykker. Prestasjonen er isåfall ikke mindre bemerkelsesverdig.
Nettopp av den grunn medgir også Fri Flyt at uttrykket muligens er litt utdatert.
Vis mer
Å, de skia…
– Hvordan gikk det med skiene?
– De har fått flere nye minnesmerker, men ingen stygge sår. Det var egentlig skogen etterpå som tok mest på.
– Er det nok snø til å holde på sånn rundtomkring, tenker du?
– Nei, nå har jeg vært her og i Østmarka – og det var tynt der også.
For Robert handlet turen om mer enn store skiopplevelser. Det var også en mulighet til å finne noe alpint og utfordrende nær der han bor i Oslo.
– Jeg hadde sett på det lenge og dette er det mest alpine jeg har sett i området. Også liker jeg å dra hjem etter å ha vært på ski, i stedet for å stikke på hyttetur og være borte en hel helg. Men det var ikke helt tilfredsstillende, så jeg må tilbake og gjøre det skikkelig en gang.
Det er fler som har prøvd seg på ski gjennom i Mørkgonga før Robert, Steinar og Steen. I 2018 hoppet til og med de profilerte frikjørerne Vetle Gangeskar, Gabel Andresen og Sole August Andresen over juvet.
Selv om Mørkgonga ikke er Lofoten, tyder mye på at Robert Robertsen har funnet sitt eget alpine pusterom – kun en kort biltur fra hovedstaden.
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
Junior-frikjørerne Vetle Gangeskar, Gabel Andresen og Sole August Andresen ble de første skikjørerne som hoppet over det temmelig dramatiske landemerket Mørkgonga.
Krokskogen ligger vest for Nordmarka. Med hvitkledde myrer, furuskog og lange historie er området som en hellig gral for alle som legger sine skispor her.
Et halvt år tok det, etter flytting fra hovedstaden, før jeg innså potensialet for snølek i den bratte gata utenfor mitt nye hjem.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.