/ Topptur

10 smarte forberedelser før skisesongen

Vær litt lur. Ikke start sesongen uten en grundig gjennomgang av kropp, utstyr og sikkerhetsrutiner. Da blir du bare skuffet - eller skadet.

Sist oppdatert: 13. september 2024 kl 12.26
VENTETID? Skal du bare vente apatisk på at vinteren ramler ned, eller vil du heller bruke tiden på å gjøre kropp, sinn og utstyr klart for kamp? (skikjører Magnus Utkilen) Foto: Christian Nerdrum
VENTETID? Skal du bare vente apatisk på at vinteren ramler ned, eller vil du heller bruke tiden på å gjøre kropp, sinn og utstyr klart for kamp? (skikjører Magnus Utkilen) Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter

Vi gir deg de 10 viktigste forberedelsene som sørger for at du er klar til å gripe vinterens utfordringer.

1. Kondisjon og styrketrening

Du kan ikke kjøpe deg god form, så da er det bare å komme i gang med kondisjonstrening og styrketrening for å bygge opp utholdenhet og muskelstyrke. Et godt grunnlag reduserer risikoen for skader og gir deg bedre kontroll i bakken. 

Tips: Fokuser på bein, kjerne og stabilitetstrening. Kombiner med kondisjonstrening som løping, sykling eller fjellturer for å bygge opp utholdenhet.

Les også

2. Mobilitet og fleksibilitet

De fleste sluntrer unna mobilitets- og fleksibilitetstrening, men for mange ville nok denne type trening vært den mest hensiktsmessig av alle treningsformer. Skader som strekkskader og muskelspenninger kan unngås med god bevegelighet i hofter, knær og ankler.

Tips: Sett av tid til regelmessige tøyeøvelser og yoga for å forbedre mobiliteten og balansen.

FOKUSERT: Christopher Frankum er frontfigur i Fri Flyts serie om skirelatert barmarkstrening. Foto: Christian Nerdrum
Les også

3. Forbered det mentale

Skiteknikk er en ferskvare, og det er lurt å starte på sesongen med god teknisk form og ha hodet på rett plass.

Tips: Jaggu har ikke Fri Flyt skrevet om hvilke idretter vi mener er mest relevant for en skikjører! Og vi kan avsløre såpass, at det ikke er så dumt å drive med terrengsykling. 

For selv om du bor helt nord i Europa, så håper vi at du har en og annen sommerhobby du kan drive med utenfor vintersesongen. 

FULL POTT: Vi er usikre på om det finnes noen sport som er mer relevant for skikjøring enn stisykling. Foto: Christian Nerdrum
Les også

4. Sjekk ski- og snowboardutstyret

Du blir ikke den mest populære i gruppa når det viser seg at skiene du kjøpte på finn.no ikke passer med støvlene likevel, eller at stålkantene dine har rustet på grunn av ugunstig oppbevaring. Støvlene kommer nok ikke til å gjøre noe mindre vondt i år enn i fjor, dersom du enda ikke har fått blokket de ut eller fått på plass noen skikkelige såler

Gjennomgå ski, bindinger og støvler. Sjekk for skader, slitasje, og at alt fungerer som det skal.

Hvorfor: Oppdag problemene tidlig nok, så du får tid til å reparere eller erstatte utstyr før sesongen starter. Husk at det kan være fler enn deg som har behov for hjelp på verkstedet, så om du vil unngå ventetid, så fikser du feilene nå. 

LES OGSÅ
GODE KJØP: Å kjøpe ski brukt er bra for både lommeboka og miljøet, og skiene trenger slett ikke være dårligere enn årets nye og flotte modeller - noen ganger kan de gamle utgavene være bedre. Foto: Tore Meirik
GOD SÅLE: Anders Tjeldflåt mener du bør ta deg råd til å oppgradere støvlene til noen som er spesialtilpasset dine sko. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

5. Sliping og voksing av ski

Voksing av ski og brett er egentlig noe du allerede skulle ha gjort før du satte bort utstyret. MEN bedre sent enn aldri: Sliping av kantene og voksing av sålen på skiene.

Hvorfor: Sikrer godt grep og bedre gli, noe som gir en bedre opplevelse i bakken.

Hvilke forberedelser prioriterer du i år
LES OGSÅ
Prepping alpinski

6. Sjekk status på sikkerhetsutstyret

Du kødder ikke med sikkerheten! Sjekk hjelmen for skader, vurder behovet for ny skredsøker, søkestang, skredsekk eller spade hvis du planlegger å kjøre utenfor oppmerket løype. Les: Offpiste.

Hvorfor: Ingen kommentar.

skredsøker sender mottaker
Les også

7. Planlegg sesongen

Selv om vinteren er fin, er den også ganske mørk. Derfor har du godt av å ha noe å se frem til. Legg en skikkelig plan, for denne vinteren kan bli din beste noensinne - enten du baserer deg på korte eller lange turer. 

Tips: Planlegg hvilke destinasjoner du vil besøke, og reserver eventuelt overnatting. De fleste anlegg tilbyr såkalt earlybird, som er nedsatt pris på heiskort. Sett opp et budsjett og oversikt over utgifter.

topptur i norske fjell
Les også

8. Sjekk forsikringen

Skader i fjellet og skibakken kan bli kostbare om du ikke er godt forsikret.

Tips: Gå gjennom forsikringene dine og sjekk at du har en som dekker skader under skiaktiviteter. Vurder også å legge til reiseforsikring hvis du skal på utenlandsturer.

9. Oppfrisking av førstehjelp

Hvis uhellet er ute, kan det være avgjørende å vite hva man skal gjøre i fjellet.

Tips: Ta et kurs i førstehjelp, eller friske opp gamle kunnskaper. Dette kan inkludere kunnskap om hva man gjør ved hypotermi, brudd eller skader i fjellterreng. Sjekk også at sekken din har det nødvendige utstyret som skal til for at du kan hjelpe deg selv, eller andre.

/relat

10. Oppdater deg på skredvurdering

Skredfare er en reell risiko for de som liker offpist og toppturer.

Tips: Ta et kurs i skredvurdering, eller oppdater deg på siste forskning og teknikker for å analysere snøforhold. Lær deg å bruke skredsøkeren og øv på redningsteknikker.

LES OGSÅ
Skredsøker
Førstehjelp topptur sikkerhet
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Christian Nerdrum
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.

Publisert 13. september 2024 kl 11.25
Sist oppdatert 13. september 2024 kl 12.26

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen