/ Surf

Jeffreys Bay - det sørafrikanske surfemekka

Bli med til Jeffreys Bay - det sørafrikanske surfemekka og les hvorfor Kristian Breivik (fra Lofoten) er blitt så glad i stedet.

Sist oppdatert: 1. juli 2010 kl 13.17
Lesetid: 6 minutter

Fri Flyt reiste til Jeffreys Bay i Sør Afrika og fikk en surfeopplevelse uten like. Se slideshowet og finn ut hvorfor du fortsatt kan forvente å finne mengder med kvalitetsbølger uten for mye konkurranse på en av verdens beste bølger.

Vi tok også en prat med den nordmannen som kanskje har mer kunnskap om surfing i J-Bay enn noen andre, Kristian Breivik fra Lofoten. Les Kristian sine tips og få generelle reisetips til Jeffreys Bay under filmen.

ORD OG BILDER: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN, INNLESING OG REDIGERING: CHRISTIAN NERDRUM

J-Bay-eksperten

Han liker å si han kommer fra Lofoten-Hawaii, men Kristian Breivik solgte likevel alt jordlig gods, pakket sammen kone og barn og flyttet til Jeffreys Bay i fire år. Nylig har mannen bak Frost Surfboards igjen blitt å se på stranden i Unstad, men han deler gledelig sine tips om Jeffreys Bay med leserne i Fri Flyt.

Hvorfor skal man reise til J-Bay på surfeferie?

– I J-Bay er det bølger for alle nivåer, fra helt grønn til Kelly Slater. Det er bølger så og si hele året, og mest av alt får du en enorm progresjon som surfer på grunn av lengden på bølgene. Det blir mange meter på brettet sammenlignet med andre steder.

Når reiser du?

– Hele året unntatt desember. Da er det veldig folksomt og alt er dyrere på grunn av sommerferie og skoleferie. Det er heller ikke så bra surf på denne tiden. Hovedsesongen er fra april/mai til august/september.

Hva tar du med deg?

 

– Fra mai er det vinter, men en 4/3 våtdrakt holder i massevis. Revsko er greit å ha med, men våtdrakter er ikke spesielt billig i Sør-Afrika.

Hva kjøper du der nede?

– Alt av surfeklær er veldig billig. Brett får du fra 2500 til 3000 kroner. Utvalget er utrolig stort. Best hos Billabong Shop, Country Feeling og Glen d'Arcy.

Hvor fyller du på med energi for god tunneltid?

– Ai, ai, ai… fyll opp med kjøttmat! Sykt bra kjøtt, fyr opp grillen og lag en braai (sørafrikansk for grill). Går du ut for å spise, finnes det mange bra restauranter. Kitchen Windows er kanskje aller best, men også 3 Fat Fish, Ocean Basket (sushi) og en hel del gode lunsjrestauranter. In foods sashimi-Steve er også en djevel på sushi. For mange surfere er det likevel Mexican som gjelder. Store porsjoner tex-mex og frossen tequila i baren. De er også byens beste partyplass.

Hvilke andre bølger burte man sjekke ut rundt J-Bay?

– Kitchen Windows rundt hjørnet av byen er totalt undervurdert og kalles lokalt for "faggot wave", men det er en dødsartig bølge som er ganske lang, nesten alltid funker og er enkel å surfe. Seal Point på Cape St. Francis må prøves, ellers er det bare å se på kartet og spørre en lokal. Kanskje de tar deg med på surfesafari. Det finnes tusenvis av bølger langs kysten mot Cape Town.

Hva gjør du på flate dager?

– Her er det endeløst med muligheter, men du kan ikke forlate Sør-Afrika uten å ha vært på safari! Familievennlig løveklapping i Kraggakamma-parken er kun 45 minutters kjøring fra J-Bay. Du bør også få med deg Addo Elephant Park. Den ligger ca. 1,5 times kjøring fra J-Bay. Her finnes det mer enn 400 elefanter, ville løver og en hel den andre dyr. Verdens høyeste strikkhopp med 214 meter fritt fall ligger ca. 10 mil kjøring fra Jeffreys. Storbyliv og shopping finner du en time unna i Port Elisabeth.

Hva er ditt beste innsidertips?

– De lokale heltene er helt vanvittig kresne på bølgene, og ikke glem at de fleste jobber og sliter så de må velge nøye når de surfer. Jeg har selv surfet Supertubes i perfekte forhold med ingen av de lokale og to til tre surfere på vannet, men da har det vært etter gode svellperioder. Mange som kommer til J-Bay stresser for å komme ut når sola står opp - glem det! De fleste går på jobb rundt 8-9-tiden, så hopper du i vannet da, kan du score høyt på bølgene uten problemer. På ettermiddagen kan det bli litt pes når folk er ferdig på jobb. Da er det best å nyte utsikten med ei kald pils. Ikke forvent å få de beste bølgene på en god dag. Poenget er at det finnes så mange andre bra bølger du kan reise til når Supers blir for folksomt.

Hva burte du være redd for? Localism? Hvithai? Krim? Noe i det hele tatt? Vi er fortsatt i Sør-Afrika…

– Kriminalitet finnes, dessverre, men er ikke noe stort problem i Jeffreys. Normal forsiktighet gjelder. Ja, det finnes hai, men den er stort sett stappmett. Respekter de lokale, men pass heller på i trafikken. Her er det 19 000 dødsfall i året. Jeg personlig ville vært mest redd for hangover etter en kveld på Mexican!

JEFFREYS BAY

Stedet: Jeffreys Bay er en voksende kystby i provinsen Eastern Cape i Sør-Afrika. Veksten skyldes i all hovedsak surfeindustrien og ikke minst den årlige Billabong Pro på ASP World Tour som tar sted i juli hvert år.

Reisen: Fly til Port Elizabeth er enklest. Leiebil anbefales (venstrekjøring!). Du kan også finne kanontilbud til Cape Town og kjøre selv opp kysten. 70 mil totalt, men fantastiske veier gjør at det ikke tar mer enn 7 timer i effektiv kjøring. Da kan du også stoppe på turen oppover steder som Mossel Bay, Victoria Bay og Plettensberg. Alle steder med gode bølger. Store flyselskaper som KLM flyr fra rundt 5000 kroner og oppover til Cape Town. De fleste billetter fra Stavanger og Oslo til Port Elisabeth ligger på ca. 8000 kroner.

Bosted: I området Point opp til Boneyards finner du alt fra backpackere til 70 kroner natten og opp til luksus i African Perfection Guesthouse for 1500 kroner lakenet. Planer du å være lengre enn to uker kan det lønne seg å leie hus fra ca. 4000-5000 kroner pr. måned. Vi bodde på Beach House og var veldig fornøyd med det; www.jbayaccommodation.co.za.

Sjekk www.infojeffreysbay.com for flere tilbud og muligheter.

Surfeguide: Etienne Venter tar deg med og surfer på de beste bølgene i og rundt Jeffreys. Instruerer også på alle nivåer. En bra mann med nummer: +27 (0)82 324 7284 eller epsurfing@xsinet.co.za

Publisert 1. juli 2010 kl 13.09
Sist oppdatert 1. juli 2010 kl 13.17
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen