/ Surf

Unstadtilstand

Forventningene var like høye som bølgemeldingene i forkant av Lofoten Masters, og surfere fra nær og fjern dukket opp for å prøve seg mot havets krefter. Les mer, se film som forsvant og bilder her på friflyt.no.

Sist oppdatert: 5. oktober 2009 kl 12.54
MESTER: Stavangerbosatte Shannon Ainslie dominerte Lofoten Masters i år. Bilde: Jørn Nyseth Ranum
MESTER: Stavangerbosatte Shannon Ainslie dominerte Lofoten Masters i år. Bilde: Jørn Nyseth Ranum
Lesetid: 4 minutter

For tredje år på rad arrangerte Lofoten Board Union surfekonkurransen Lofoten Masters. Konkurransen består hvert år av en hyggelig samling på sommeren, og en hardere konkurranse på høsten. Da har stormene begynt å herje, og Unstadbukta fylles opp med flere meter høye bølger.

Se Inge Wegge og WeggeBros sin film fra Lofoten Masters

De siste dagene har bølgevarselet vist bølger fra 5 til 9 meter og det lå an til at vi ville få nesten samme forholdene som i fjor. Da var det 7-8 meter høye bølger som rullet inn på Unstad. Spenningen var derfor stor fredag kveld, surfere fra Norge, Brasil, Sør-Afrika og Sverige kom inn i stua på Unstad Camping for å få seg litt fiskesuppe og god stemning. På grunn av stormen som herjet var det mange som ble forsinket, Hurtigruta var i tvil om de kunne klare å komme seg i havn, og det blinket varsellys ved bruene i Lofoten. Det gjaldt å holde et godt tak om rattet når man kjørte. Lørdag morgen hadde arrangør Ole Kristian Larsen vært ute og sjekket forholdene, og kunne oppsummere følgende:

"Unstad har enorme dønninger på over 6 meter, men mye rot og sterk pålandsvind fra vest som skal øke utover dagen".

Derfor flyttet konkurransen til Flakstad, 40 minutter lenger vest i Lofoten. Vi hoppa i bilene og kjørte utover, været lå an til å bli greit, noe sol og noe regn. Parkeringsplassen ble raskt fylt opp, og én etter én sortkledd surfer hoppet i havet. Bølgene var varierende, noen opp mot 2-3 meter, noen på meteren, men de kom jevnt inn og hadde fine linjer tross vinden som rusket litt i dem av og til. Totalt var det 22 surfere i konkurransen, delt inn i 5 innledende heat og to semifinaler. Shannon Ainslie fra Sør-Afrika og Gill Ferreira fra Brasil kjørte hardt gjennom hele konkurransen, aggressive svinger, cutbacks, farten og små airs gjorde det til en hard kamp på havet. Gill hadde allerede sikret seg finaleplass etter sommerens konkurranse, men deltok i heatene og viste hvordan bølgene skulle temmes. Han imponerte med hissig og leken stil, pop shuvits og et stort antall bølger. Shannon surfet også hissig, men mer vertikalt enn Gill, han kom seg på noen av de større bølgene og kjørte dem for det de var godt for. Med kraftige topturns og spray høyt opp i lufta som føyk av gårde med vinden viste han oss stilen man surfer i Jeffreys bay. Det lå godt an til at det var disse to som knivet om førsteplassen, men fra nord kjempet også Mattias Hörnquist og Rune Westre om en plass på pallen. Disse har bosatt seg i Lofoten og kjenner forholdene, og viste at nivået på nordnorsk surfing er svært høyt. De klarte i midlertidig ikke å hamle opp med Shannon og Gill, hvor Shannon tok førsteplassen og mottok 6000 NOK sponset av Missing Link. Mattias og Rune hadde kjørt veldig likt, og kun to poeng skilte dem. Mattias har surfet i Lofoten i 9 år, og det var kanskje derfor han slo Rune og fikk tredjeplassen. Jannicke Aasen fikk også noen gode bølger, og som eneste jente fikk hun en soleklar førsteplass. I Junior deltok William og Henrik Hellem Brusso, Nord-Norges unge surfehåp, som delte førsteplassen. I tillegg til Open ble det også arrangert en liten longboardkonkurranse på tampen, hvor til og med noen av dommerne tok turen ut i havet. Da hadde det blåst opp ganske kraftig, og det var vanskelig å holde de store brettene i ro. Gill tok en klar førsteplass, etter å ha blant annet stått på hodet på brettet i bølgen.

Nivået på surfinga i denne konkurransen var det høyeste de fleste hadde opplevd i Norge, hele 35 bølger ridd i finalen og inspirerte alle de som sto og så på fra land. Tilbake på Unstad fikk vi servert nok et klassisk måltid og en liten filmvisning fra dagen, før det var fest i god bygdestil i ungdomshuset nede ved stranda. Svolværbandet "Surfers Lingo" spilte, og stemningen sto helt opp til taket da alle ble beordret opp på dansegulvet, -og ble der.

Den uhøytidelige stemningen, bølgene og den utsøkte maten gjorde Missing Link Lofoten Masters til nok en fantastisk opplevelse.

RESULTATER

Open:

1. Shannon Ainslie

2. Gill Ferreira

3. Mattias Hörnquist

4. Rune Westre

5. Julius Vegas Messel

Damer:

Jannicke Aasen

Junior:

William og Henrik Hellem Brusso

Publisert 28. september 2009 kl 11.07
Sist oppdatert 5. oktober 2009 kl 12.54
annonse

Relaterte artikler

annonse
Tamayo Perry utenfor en surfbutikk
Tamayo Perry - 1975 - 2024

Profilert surfer (49) drept av hai

HOLDER SEG: Enkelte surfbrett er som en god årgangsvin. De blir bare bedre og bedre. Foto: Christian Nerdrum
Komplett guide til en vellykket brukthandel

Unngå disse tabbene når du skal kjøpe brukt surfutstyr

TILBAKE: Etter sitt første besøk på Maui i 1984 er Elling Balhald tilbake på den vindfulle øya 40 år senere. Ikke som windsurfer, men som wingfoiler. Foto: Privat
Elling Balhald sine favoritt surfesteder

Hit vil forfatteren (ikke) tilbake

SALTSTEIN: Ivar Trondsen alene med sin bror Torgeir på surfeplassen Saltstein, like utenfor Larvik. Foto: Torgeir Trondsen
Da surfing ble en miljøkriminalitet

Historien om surfeparadiset Saltstein

KAN RIPPES: De avanserte softboardene er laget i epoxy, en stivere EPS-kjerne og forsterkende stringers (2-3 langsgående spiler av treverk), samt et bunndekke av HDPE. Som alle softboards er det også dekket med myk overdel i skumplast av EVA. Foto: Franzen & Ljung
Surfekspert: – Jeg drar aldri uten

Ett softboard redder sommeren

RÁN: Etter ti år med planlegging og forberedelser var omsider Freddie Meadows klar for å surfe Rán sitt fulle potensial. Foto: Magnus Nordmo
– I ti år har jeg hatt mareritt

– I ti år har jeg hatt mareritt

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen