/ Surf

Svenska vågor

Kun en 50-minutters kjøretur fra Stureplan driver Stockholms ungdom dank i det baltiske hav.

Sist oppdatert: 22. oktober 2013 kl 16.26
Lesetid: 2 minutter

For et par år siden skrev Fri Flyt en artikkel om svenske bølger og den bitre sannhet om at søta bror antakelig har surfbare bølger oftere enn de aller fleste plasser her i landet. Det vi ikke avslørte den gangen, er at til og med stockholmerne har bølgeforhold som gir grunnlagt for misunnelse. Les intervjuet av filmskaper Linus Eliasson fra Fikapojkarna Productions og se filmen med det lokale forbildet Tim Latte og australske Chris Friend. 

 

– Hva kan du si om surfscenen i Stockholm? 

– Den er nok ganske unik. Hyggelig å være i stand til å stå opp om morgenen i en storby, spise frokost i sin egen leilighet og deretter ta bilen 50 minutter for å surfe med gode venner. Omgivelsene er fete. Når du parkerer, går du gjennom skogen til en steinete strand. Utenfor ligger det mange små øyer i skjærgården. Når du kommer hjem fra surf, kan du ta en kopp kaffe eller et par aftersurf-pils i byen. 

– Det ser da unektelig ganske bra ut. Var dette en spesielt god dag, eller er det sånn det er. 

– Dette er en vanlig dag i Stockholm. Folk var litt skeptiske til å hoppe uti, fordi de trodde det var litt lite, men det viste seg å være helt fint.  

– Finnes det flere spotter, eller et det bare her på Torö?

– Det er en håndfull av spots. Noen hemmelige og noen mer kjente, som Torö. Surfing er ganske populært i Stockholm, så det kan være 60-100 personer i vannet på en god dag.

– Han er veldig god til å være stockholmare, han Tim Latte. Antar han ikke er 100 % local? 

– Haha! Tim er en «localboy» og kjenner alle plassene. Han utmerker han i vannet og folk vet hvem han er. Grunnen til at han er så god, er kan han vel takke alle reisene. Det har vel gitt ham et lite forsprang, ja. Tim er virkelig stabil i surfingen og er fokusert på fremtiden. Det er morsomt å se. 

– Hvem er Chris Friend? Tydeligvis ikke svensk?

– Chris Friend er en 22 år gammel prosurfer fra Queensland Australia. Han var rangert på 100. plass i fjor, men studerer nå et semester ved Stockholm School of Economics. Første gang han surfet i Sverige er faktisk i denne filmen. 

Publisert 22. oktober 2013 kl 16.26
Sist oppdatert 22. oktober 2013 kl 16.26
annonse

Relaterte artikler

annonse
Tamayo Perry utenfor en surfbutikk
Tamayo Perry - 1975 - 2024

Profilert surfer (49) drept av hai

HOLDER SEG: Enkelte surfbrett er som en god årgangsvin. De blir bare bedre og bedre. Foto: Christian Nerdrum
Komplett guide til en vellykket brukthandel

Unngå disse tabbene når du skal kjøpe brukt surfutstyr

TILBAKE: Etter sitt første besøk på Maui i 1984 er Elling Balhald tilbake på den vindfulle øya 40 år senere. Ikke som windsurfer, men som wingfoiler. Foto: Privat
Elling Balhald sine favoritt surfesteder

Hit vil forfatteren (ikke) tilbake

SALTSTEIN: Ivar Trondsen alene med sin bror Torgeir på surfeplassen Saltstein, like utenfor Larvik. Foto: Torgeir Trondsen
Da surfing ble en miljøkriminalitet

Historien om surfeparadiset Saltstein

KAN RIPPES: De avanserte softboardene er laget i epoxy, en stivere EPS-kjerne og forsterkende stringers (2-3 langsgående spiler av treverk), samt et bunndekke av HDPE. Som alle softboards er det også dekket med myk overdel i skumplast av EVA. Foto: Franzen & Ljung
Surfekspert: – Jeg drar aldri uten

Ett softboard redder sommeren

RÁN: Etter ti år med planlegging og forberedelser var omsider Freddie Meadows klar for å surfe Rán sitt fulle potensial. Foto: Magnus Nordmo
– I ti år har jeg hatt mareritt

– I ti år har jeg hatt mareritt

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen