Fransk surf byr på bølger i verdensklassen, og et paradis for de som liker beachbreaks. Men enorme tidevannsforskjeller og strøm skal taes med i beregningene for valg av surfspot. La oss hjelpe deg.
EPISK BEACHBREAK: Klassisk beachbreak i Hossegor. Bølger i verdensklassen for verdens beste surfere under verdenscupen i Hossegor 2017. Foto: Laurent Masurel / WSL
Lesetid: 5 minutter
Kysten fra Capbreton til Bordeaux er rett som en linjal og en eneste stor, uavbrutt sandstrand på 160 kilometer. Det gjør surfingen utfordrende, da det knapt finnes viker eller moloer til å bremse strømmene.
Fra Bayonne og sørover endrer det seg med lange moloer, rev og point breaks. Herfra blir det enklere, og ikke minst tydeligere hvorfor verdenscupen i surf har et stopp i Frankrike hvert eneste år.
– Jeg drar aller helst til La Piste i Capbreton (Les Landes). Her er det mindre strøm, færre folk og god stemning i vannet. Sanbankene er gode om sommeren. Terje Håkonsen og fotograf Frode Sandbech elsker en spot lenger sør som heter Lafitenia, forteller klimaflykning og surfentusiast Jan Prokes.
Han hevder at dette er blant det beste og lengste høyrepointbreak-ene i hele det franske Baskerland. Men siden den ligger like over veien fra surfgiganten Quiksilvers hovedkvarter, sier det seg vel selv at det blir kamp om bølgene.
– Hvilke anbefalinger har du til en nordmann som skal på surfeferie til Frankrike?
– Ikke kom i august. Da er det fransk fellesferie og ni av ti franskmenn ferierer i eget land. Vær forberedt på kjipe butikkåpningstider og at det ikke finnes Seven-Elevens eller 24 timers bensinstasjoner som selger mat og andre praktiske ting, sier Prokes.
Ellers er det slett ikke dumt med bobil i langstrakte Frankrike for å dekke flest mulig spots. Ta med en 4/3 mm våtdrakt på vinteren, 3/2 ellers. Shorts og topp på sommeren.
The Channel (Kanalen mellom Frankrike og England)
Er du kun på jakt etter bølger, er det andre plasser som gjelder i Frankrike. Dog er The Channel verdt å nevne på grunn av det vakre kystområdert som ikke alt for lang unna Paris.
Området som mottar mest bølger fra vest er i nordre del av Cotentin Peninsula, mens Normandie tar imot mer fra sørvest. Den mest populære spoten heter Etratat som ligger ved den vakre klippeformasjonen
l´Aiguille Creuse. Cap Gris-Nez er også en bra spot for de kravstore. Siouville i Cherborg kan være verdt et besøk for de som søker et tryggere beachbreak. Bølgene her bryter både til høyre og venstre. Vinteren er dog tiden for surf her oppe.
Brittany
Her gjelder det å følge ekstra godt med på tidevannstabellen, da forskjellene fra høyvann til lavvann varierer med 14 meter.
Den røffe kystlinjen reflekterer muligens også forholdene i plasser som Bay of the Dead og Channel of Great Fear.
Hvis du ikke du ikke biter på den fryktinngytende navngivingen, kan belønningen være stor med god plass på «ensomme» spotter.
Prøv deg på Locquirec, Pointe De Dinan eller La Palue for den beste surfen i nord. Quiberon anses av mange å ha de beste bølgene i hele regionen.
Den beskyttede bukta Baie de Douarnenez og La Torche er begge fine plasser med tilgivelige beachbreak.
Vendée og Charantes
Côte de Lumière ha fått navnet sitt etter alle soltimene dette området får i året. (Lumiere - lys på norsk)
En mengde undervurderte bølger bryter på gode sandbanker mot fine strender og høykvalitets-rev. Kystlinjen er riktignok ikke er like utsatt for dønninger som de sørvestlige delene av landet, men det er mange perfekte surfedager her også.
Sauveterre har spots som funker på alle døgnets tidevannsnivå, og det beste swellet kommer fra vest-sørvest. Vinden skal helst være nordøst.
Vil du ha tubes i Vendèe, så tar du turen til La Sauzaie «Sauze». I Charentesregionen kan du f.eks prøve Longevilles; Les Choches, Bud-Bud eller La Terrière.
Søker du eventyr, så dra på øya Ile de Ré og surf La Couarde/Mer eller den andre øya Ile dÓleron og Les Alassins.
Aquitaine
Aquitaine er blant de mest populære områdene for surfing i Frankrike. Omfatter også områdene Gironde og Landes, som forøvrig får noen av de beste bølgene i hele Frankrike.
På Le Marcaret de la Dorogne kan du nye 200-300 meter lange bølger på longboardet. Tett til den vakre byen Bordeaux ligger Lacanau-Ocean som har vært et stoppested for WSL-verdenscupen i mange år.
Vil du unna folkemassene her, kan du flytte deg til Carcans-Plage. I Landes kan du tar turen til Moliets Plage som byr på noen av regionens beste bølger.
Hossegor og Biarritz
Hossegor har gjennom årene opparbeidet seg et rykte for noen av klodens saftigste og forutsigbare beachbreaks.
Området verter store konkurranser og viktige industrier i bransjen. Sommerene holder høy puls og god stemning med mye tilreisende turister. Tidevannet sørger for raske skift i området, så det lønner seg å følge med.
Den dominante swellretningen sørger i hovedsak for høyrebølger, men gode unntak finnes. Les Estagnots, Les Culs Nuls og La Gravière er alle kjente spotter som spytter godt fra seg.
Capbreton - Le Prevent og La Pointe, samt Les Bourdaines og Messanges er populære beachbreaks for alle nivåer som bryter både til høyre og venstre. Noen kilometer lenger sør ligger den mer etablerte byen Biarritz. Snobbete, men flott - og episk surf.
Côte de Basque-beach mottok noen av de første surferne i Europa. Bølgen er snill og slakk, og i dag en populær spot for nybegynnere og longboardere. Les Cavaliers kraftige bølger sies å være på høyde med Hossegors verstinger og større enn hva du ellers finner i Anglet.
Baskiske kyst
Krybben for europeisk surfing har en rik surfekultur og fantastiske bølger i alle varianter. Men selv om spottene ligger i nærheten av store byer, er det ikke nødvendigvis her det er flest folk i vannet.
Den baskiske kyst kan være en perfekt avlastning når de nordlige områdene blir proppa. Kort vei til Spania kan også vær forlokkende for reiselystne.
Mange av spottene holder store bølger, som Les Alcyons/Avalanche og Cibure/Soca. Snillere forhold får du f.eks på Hendaye.
Vanntemperaturer Frankrike
Nord i Frankrike
Vinter: 8, Vår: 9, Sommer: 15, Høst: 14
Sør i Frankrike
Vinter: 13, Vår: 15, Sommer: 20, Høst: 18
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.