Fra den lange kystlinjen nord til sør har Portugal nærmest uendelig med bølger. Knapt en dag i året går forbi uten at mulighetene for surf er til stede.
AMADO BEACH: Algarve og Sagres er ikke fullt så «godt» kommunisert som det et surfmekka sammenliknet med Ericeira, Peniche og strendene nære Lisboa. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 7 minutter
Etter at Portugals surfekultur våknet til liv i begynnelsen av 70-tallet har populæriteten eksplodert av tilreisende og lokale bølgeryttere.
Spottene er ikke like fredelige som før, men det finnes fortsatt steder med lite folk, hvis det er et kriterie på hvor du legger surfeturen.
Portugal er antakelig det mest populære landet å reise til for norske surfere. Mange har er sterkt forhold til den lille kystbyen Ericeira, eller sportspottene på Algarvekysten, der vannet er noen grader varmere.
Utover fantastiske bølger, er Portugal er et ganske laidback land.
Turismen har aldri tatt av på samme måte som i nabolandene Frankrike og Spania. Det merkes i gatene, på strendene og ikke minst de plettfrie motorveiene.
Den jevne portugiser tar riktignok heller omveien for å spare lommeboken for dyre bompenger. Det transporten stort sett køfri til alle døgnets tider.
Her går det meste på skinner. Portugisere er ryddige og fredlige mennesker som tar godt vare på natur og strandsone.
Deilig for oss som helst vil gå i fred og gjøre våre handler uten videre mas og pruting. På tross av høy Euro, er det temmelig billig for oss nordmenn. Prisen du betaler for en portugisisk ferie kan greit halveres sammenliknet med kostnadsnivået her hjemme på berget.
Portugal ligger utsatt til mot Atlanterhavet dønninger og er av den grunn fast holdeplass for flere internasjonale konkurranser. Surfen er god året rundt, selv om det relativt kalde vannet stort sett krever våtdrakt, også på sommeren.
Hovedstaden Lisboa ligger bare 45 minutter fra gode bølger. Noe som har vært med på å gjøre surfing til en folkesport i Portugal.
– Portugal har en lang kyst hvor bølgene kommer inn med mange forskjellige retninger. Sammenliknet med våre franske naboer i nord, er det større sjans for gode forhold i Portugal - spesielt om sommeren, sier Luca Guichard.
Luca er norsk, men oppvokst i Portugal. I likhet med sin tvillingbror Joackim, er de det nærmeste vi kommer profesjonelle surfere med norsk pass.
– Hva er din hjemmespot?
– Tavira helt sør i Portugal er mitt «homebreak». Det funker bare en gang i blant, men bølgene kan bli overraskende fine når det først funker. Dessuten er det blant de få stedene du kan surfe i shorts om sommeren her i Portugal.
– Hvilke anbefalinger har du til en nordmann som skal på surfeferie til Portugal?
– For nybegynnere er det fint i Ericeira eller Peniche. Er du litt mere erfaren, er det fint å kjøre bil langs hele kysten. Husk at vannet ikke er så varmt på Atlanterhavssiden.
Sommeren krever 3 millimeter våtdrakt, med mindre du velger å ta turen sørover mot Algarvekysten hvor det er litt varmere og du kan surfe i bare shorts av og til. Det går flere flyavganger i uken fra Norge til flyplassen i Faro, som ligger på Algarvekysten.
Hovedstaden Lisboa har daglige flyavganger direkte fra Norge.
Minho og Douro (nord)
På grunn av dominerende vinder fra nord, kan det vare lenge mellom de episke dagene i Minho og Douro. Litt trist, med tanke på hvor mye bølger dette området tar imot.
De flotte strendene og gunstige landformasjoner skulle ellers tilsi noe annet. Hovedspottene Viana do Castelo og Espinho surfes regelmessig, og området preges store fordeler er mindre folk i vannet enn lenger sørover.
I umiddelbar nærhet til storbyen Porto kan et besøk på Leca gi full uttelling på en spot som sjeldent blir flat.
Beira Litoral
Tomme strender og ukjente bølger kan være god grunn til å velge seg området Beira Litoral. For mange er det også lite kjent at Figueira de Foz kan tilby en av Europas lengste høyrebølger.
Costa Nova med sine effektive moloer produserer noen av de beste forholdene i Beira Litoral. På Praia de Mira slipper du unna den verste konkurransen på fine bølger, som forøvrig bryter på sand.
Peniche har vært en populær magnet for kresne surfere fra hele verden, og i fjor sommer var en trivelige halvøya stoppeplass for WSL-verdenscupen. Innenfor et lite område finnes det en stor variasjon av spotter for alle nivåer som mottar bølger fra mange retninger.
Med swell fra nord, kan Ericeira i sør være flatt, men forholdene er supre i Peniche. Enten du vil surfe den eller ei, besøk den legendariske Supertubos sør for byen. Praia Azul bryter alltid litt større enn alt annet i området og kan som Supertubos også varte opp med hule, kraftige bølger.
Det snillere beachbreakene finner du f.eks. på Praia do Baleal, Praia da Foz do Arelho eller Praia da Areia Branca.
Ericeira
Ericeira er og blir sentrum for portugisisk surfing. Her finnes bølger for alle nivåer med beachbreaks, pointbreaks og rev.
Gunstige vindretninger gjør at det stort sett blåser fra land i denne regionen. Den trivelige stranden Ribeira d'Ilhas Beach var i sin tid arena for Portugals første surfekonkurranse, og har siden den gang vært stedet mange surfere debuterte på bølger brytende på rev. Bare noen hundre meter lenger nord ligger Coxos, som mange karakteriserer som Europas råeste høyrebølge.
Mindre ambisiøse bølgefantaster og nybegynnere bør dog heller komme seg til strendene Foz do Lizandro, Praia do Sul eller São Julião, som dessuten jevnlig varter opp med glimrende sommerbølger.
Lisboa
Portugals hovedstad ligger fascinerende tett på noen av landets beste bølger, men lider naturligvis også av mye folk.
Nordlige og vestlige swell skyller pent inn på Guincho, Praia Grande og Costa da Caparica. Den mest respekterte bølgen i området heter Cabo Raso, bryter over rev og stein, hardt mot høyre.
Den lange sandstranden ved Carcavelos er også en sikker vinner. På dager det bryter i overkant stort i Ericeira og Peniche, søker surferne tilflukt i litt mindre bølger på Caravelos.
Nydelig beachbreak som har plass til mange og alle nivåer. Her det er gode muligheter for både kurs og utleie.
Den smellvakre byen Cascais er ikke til å kimse av verken når det kommer til atmosfære eller bølger. Her finnes det masse spennende plasser å surfe mellom de karakteristiske moloene som stikker ut fra stranda.
Men Cascais er ingen liten by i seg selv og heller ikke langt fra sentrum av Lisboa, så du får nok ikke ha bølgene helt for deg selv her.
Sør - Algarve
Når du kommer langt nok sør i Portugal, brekker landet 90 grader slik at det ikke lenger vender seg vestover mot Atlanterhavet og de dominante dønningene som stort sett kommer fra vest og nord.
Strendene rundt Sagres ligger nord for denne knekken og er derfor det siste skikkelige surfområde i Portugal. Det betyr ikke at surfen kan være perfekt videre ned langs kysten, men det krever et annet swell med en mer sørlig retning - og det skjer ikke like ofte.
Kanskje er det også grunn nok til å dra sørover. Algarve kan blant annet friste med noen ekstra varmegrader i vannet. Til tider er det såpass varmt her, at du kan droppe våtdrakten.
På strendene rundt Sagres er det mye som skjer rundt surfkulturen. Her er det lett å leie utstyr eller gå et passende kurs, som for eksempel Amado Beach.
Mellom øktene er det stort sett alltid en restaurant på stranden, der du kan nyte en bedre lunsj eller middag.
Videre sørøst for Sagres, er det som nevnt ikke like mye muligheter for de som er på jakt etter bølger, men det finnes noen perler med swell fra sør.
De rette dagene er det god surf på steder som Carriagem, Lage do Pescador og Zavial.
Beachbreakene Tonel, Manta Rota og Mareta byr forøvrig på supre høyre og venstrebølger for alle nivåer.
Vanntemperaturer i Portugal
Nord i Portugal
Vinter: 12, Vår: 14,
Sommer: 16, Høst: 16
Sør i Portugal
Vinter: 14, Vår: 15,
Sommer: 18, Høst: 18
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.