BRITISK KLASSE: Porthmeor Beach i St. Ives er blant mange populære surfestrender i Cornwall. Foto: Robert Harding
Lesetid: 4 minutter
Surfing i England har kommet i skyggen av både Portugal og Frankrike. Irland står også langt foran britenes bølger. når det kommer til tid i rampelyset.
Det betyr ikke at England skal avskrives som en av Europas absolutt topp destinasjoner for surf. For det er det nemlig. Spottene ligger tett som hagl på den britiske kystlinje i sydvest-enden av England.
Kombinasjonen av mildt klima og en bølgeutsatt kystlinje har gjort regionen Cornwall til en ener for britisk surfing. For over 40 år siden tok den fortsatt populære stranden Fistral Beach i Newquay imot de første surfepionerene.
Britene har to kyster å velge mellom:
Én mot den engelske kanal og én mot Atlanteren. På den måten er det stort sett alltid et sted som funker, uavhengig av bølgenes retning.
Andre områder for surfing i England er Bristol, Devon, Northumberland, Dorset og Yorkshire.
Sesong for den beste surfen i England, er som Norge og resten av Europa, høst og vinter. Men det er bølger her hele året. Se vanntemperaturer og anbefalt våtdrakt nederst i artikkelen.
Tidevannsutfordringer
Den største utfordringen du møter når det komme til surfing i England er tidevannet. Det varierer nemlig med flere meter i løpet av dagen. Her gjelder det å følge med i timen og orientere seg om hvilke steder som funker til de ulike vannstandene.
Surfkulturen har infiltrert seg i mange av de viktigste områdene for surf i England. De mest populære plassene er proppet med alt som har med surf å gjøre, med utleiesteder, surfskoler, kaféer og butikker.
Og hvis det er lov å gi et lite pek mot nabolandene i sør, er det stort sett en triveligere holdning blant surfere i lineupen i England. Engelskmenn er rett og slett veldig høflige og vennlige.
Porthtowan Beach i Cornwall er et typisk eksempel på en britisk surfeby. Her finner du det en liten strand, omringet av klipper, med flere peaks på lavvann. Her er det som oftes mange vennlige folk i vannet og en liten kafé hvor du kan nyte en kaffe eller øl innimellom surf.
Denne stranden plukker opp det meste av swell og funker nesten uavhengig av tidevannet, som er et stort problem på enkelte spotter. Sandbankene kan variere, og vinden tar av og til over, men med rette forhold er det ikke uvanlig med en barrel eller to. Og står du ekstra tidlig opp har du får du ofte en peak helt for deg selv.
Cornwall er plassen hvis du ønsker surf og strender. Fylket er kjent for en fantastisk variert natur og strandkultur, og mange sjarmerende plasser som St. Ives og Falmouth, samt massevis av småbyer. Et tips kan være å unngå den mest kjente surfebyen Newquay med mindre du skal på utdrikkningslag. Denne byen er lokalt kjent som Englands svar på Ibiza.
Bo heller lenger sør hvor det er mindre folk (crowds) og færre turister, og billigere. Vil du se mest mulig av den varierte kystlinjen er det best å leie bil. Mange av byene og strendene må du kjøre til hvis swellretningen skulle skifte og revene på sørkysten er det eneste som funker.
Få tak i en tidevannstabell og en surfguide. Tidevannsforskjellene er store og de fleste spottene funker dårlig når vannet er på sitt høyeste. Vær også oppmerksom på at mange av strendene er patruljert av livvakter og at disse strendene har spesifike surfeområder.
Vest Cornwall
Bølgene ruller oftere og bedre i denne landsdelen, samtidig som at været er mildere i Vest Cornwall enn i resten av England.
Her gjelder det ofte å komme seg til nordvendte spotter for å komme seg unna den dominerende sørvestlige vinden. Harlyn, The Marina, St. Ives og den kraftfulle bølgen på St. Agnes er i såfall gode løsninger.
Nord Cornwall
Store deler av Cornwall nord er beskyttede naturreservater, men den vakre kysten tilbyr surfeperler i nydelig natur, som de gode beachbreakene Watergate Bay, Mawgan, Porth, Widemouth Bay og ikke minst Polzeath (Hayle) som plukker opp det meste av swell som måtte ligge i havet.
De tøffeste kan prøve seg på strømutsatte Constantine, Lundy Bay, tubevillige Bude - Summerleaze, samt Bude - Crooklet og Northcott Mouth.
Newquay
Mer enn noen annen plass langs den strandrike kystlinjen er det Newquay som er episenteret for surfen i området og England generelt. Det var nemlig her det britiske bølgeeventyret begynte.
På lavvann er det fire ulike strender i byen som gjelder. Lusty Glaze, Tolcarne, Great Western og Towarn Link. De såkalte Town Beaches har en god blanding mellom feriesurfere og lokale rippere. Porth Beach er også populær på sommeren, men kan bli uutholdelig folksom.
Britiske storbølgeryttere har et spesielt forhold til The Cribber.
Verdensberømte FistralBeach har fått sitt rykte for for sine tubende venstre og høyrebølger, og verter alle de store surfekonkurransene som holdes i England.
Vinter (nov-mars): 5/3 mm eller 4/3 (hansker, støvler, hette)
Vår (april - mai): 4/3 mm (hansker, støvler, hette)
Sommer (juni - august): 2 mm / 3/2
Høst 8sept - okt) : 2 mm / 3/2
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.