Et dommertårn til OL i 2024 planlegges på et skjørt korallrev, rett utenfor den ikoniske bølgen Teahupo´o på Tahiti. Det møter voldsom motstand i og utenfor surfmiljøet.
PARISERTÅRN? Det gamle dommertårnet på Teahupo´o planlegges revet til Paris OL 2024. Foto: WSL / Damien Poullen
Lesetid: 4 minutter
– Det nye aluminiumstårnet har fundament av betong, fordi de ønsker seg aircondition og toaletter. Konstruksjonen kommer til å ødelegge store deler av revet, sier den lokale surfproffen Matila Drollet i et innlegg på Instagram.
Dette gamle tårnet er ikke bra nok for Paris OL 2024. Derfor planlegges altså et nytt og større dommertårn med kapasitet til 40 mennesker ute på revet, til en prislapp på 4,6 millioner euro.
Innlegget til Drollet blir for tiden delt av tusenvis av engasjerte surfere i hele verden. 1500 av innbyggerne i den lille byen har gått i tog for å protestere mot planene.
– Dette er bare en av tusen andre årsaker til at tyranniet i IOC ikke er bra. Ikke er det noe nytt heller. Tenk på alle inngrepene de har gjort opp gjennom, sier Terje Haakonsen til Fri Flyt.
Kortversjonen
Planene om å bygge et nytt dommertårn på et skjørt korallrev utenfor den ikoniske bølgen Teahupo´o på Tahiti for OL i Paris 2024 møter stor motstand.
Motstanderne, inkludert lokale surfere og innbyggere, hevder at konstruksjonen vil ødelegge store deler av revet og ha negativ innvirkning på det marine livet.
Det har vært protester og et opprop for å stanse byggingen.
Den olympiske komiteen sier de jobber med innbyggerne for å utvikle stedet for arrangementet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av Fri Flyts journalister.
Vis mer
Kommentaren kommer ikke så overraskende fra Haakonsen, som har uttalt seg kritisk mot IOC og OL utallige ganger.
Franskmennene anser Fransk Polynesia som fransk nok til å legge surfingen nettopp her - 15,700 kilometer unna Triumfbuen. På det som kanskje anses som verdens kraftigste og vakreste bølge - nemlig Teahupo´o.
Antakelig har vi aldri før sett noen surfe større bølger i Norge. En merkedag for de som våget seg ut i havet på Unstad i Lofoten.
Tahiti og Teahupo´o har vært vertskap for store verdenscuper i mange år, og siden surfing dømmes av dommere, er det plassert et tårn av treverk på påler et godt stykke ute på revet, for å komme nærmere bølgen, som ligger 400 meter fra land.
– Risikoen er illevarslende: ødeleggelse av revet og veldig dårlig innvirkning på det marine livet og mulig spredning fiskesykdommen ciguatera. Ciguatera er en sykdom som forgifter fiskene. Teahupo´o er en by med fiskere, som spiser fisk og lever av å selge fisk, fortsetter Drollet.
Matahi Drollet er et sterkt varemerke for Tahiti, og anses som kanskje den aller beste surferen i vannet når monsteret Teahupo´o kommer frem.
Derfor er det også mange som lytter når han snakker Teahupo´os sak.
– Det kan modifisere eller forandre bølgen. I verste fall kan den forsvinne i løpet av noen år. World Surf League har brukt det nåværende tårnet til dømming, filming og live-sendinger de siste 15 årene. Risikoen er for stor for bare tre dager med konkurranse, fortsetter han i filmen.
Videre konfronterer Drollet Paris-OL 2024, som har sine egne nedskrevne ambisjoner for lekene, der det blant annet er formulert følgende: «I møte med den største utfordringen menneskeheten noen gang har kjent, trapper Paris 2024, organet som organiserer verdens største begivenhet, opp sitt ansvar. 2024-lekene i Paris vil være ulik alle andre leker i historien, da de vil være både spektakulære og bærekraftige.»
Ifølge den britiske avisen The Guardian har det vært pågående møter mellom innbyggere, regjeringen og den olympiske organisasjonskomiteen på Tahiti, der det ble enighet om at all ny infrastruktur i Teahupo'o skulle holdes på et minimum. Den olympiske komiteen sier de jobber med innbyggerne for å utvikle stedet for arrangementet.
– Vi har virkelig prøvd å tilpasse oss stedet og miljøet i interessene til befolkningen i Teahupo'o, selv om dette har forårsaket mange logistiske vanskeligheter ... men vi ønsker virkelig å være respektfulle, sier Barbara Martins-Nio, daglig leder for Paris olympiske komité 2024 til The Guardian. Barbara Martins-Nio er basert på Tahiti og ansvarlig for surfearrangementet, som skal holdes i juli neste år.
Innbyggerne på Teahupo´o har altså initiert en demonstrasjon og et opprop for å stanse byggingen av det nye dommertårnet.
«Vi, undertegnede innbyggere og besøkende på Teahupo´o og Māòhi nui, ber landets regjering om å gi avkall på det nye dommertårnet for OL i 2024, boringen av plattformen, undervannsrørledningene, og foreslår å bruke det vanlige tretårnet for surfekonkurranse under OL i 2024.» står det på opprop-siden som vil stoppe denne byggingen på change.org.
Teahupo´o på Tahiti
Teahupo´o er en berømt surfebølge som ligger utenfor kysten av Tahiti i Fransk Polynesia, Stillehavet.
Navnet Teahupo´o stammer fra tahitianske ordene «te aho poo», som betyr «den gamle bølgen».
Teahupo´o er kjent for sine ekstremt kraftige bølger. Det er ikke blant de høyeste bølgene i verden. Det er mengden vann bølgen bryter med som er så oppsiktsvekkende, og gjør at den får den karakteristiske tube-formen.
Bølgen dannes over et korallrev kalt Teahupo´o-revet. Rett før revet er det ekstremt dypt. Det gjør også at bølgene kommer med uforstyrret kraft før de «snubler» i revet og begynner å bryte.
Bølgen er vert for årlige surfekonkurranser, som Billabong Pro Tahiti, der verdens beste surfere samles for å konkurrere i disse utfordrende forholdene.
Sommeren 2024 blir det OL på Teahupo´o med 48 av verdens beste surfere. Ingen norske er kvalifiserte.
Enten det er til surfing, kiting, windsurfing eller annen vannsport, så er det tre ting du skal tenke på når det kommer til valg av våtdrakt: bruksområde, tykkelse og størrelse på drakten.
Hit flytter folk på grunn av bølgene, og stadig flere lever av surfekulturen. Jæren er den ubestridte kongen av surf i Norge.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.