Fri Flyt har tatt en prat med vannmann og fotograf Valentin Launay, som foreviget noen av de beste bølgene som traff Reve Havn på Jæren onsdag denne uken.
Som vanlig, må ting klaffe for at bølgene skal bli bra og vinden har en ganske stor faktor i hvordan bølgene blir.
(se filmen til Valentin Launay i toppen av saken)
– Swellet var fra vest, nordvest med en periode på rundt 13 sekunder, om jeg husker riktig. På toppen av dette swellet, var det også et sørlig swell i vannet fra vinden som hadde blåst gjennom natten, noe som skaper rot i primærswellet. Vinden var ikke noe spesielt bra tidlig på dagen, men på kvelden dreide det enda mer fralands. Det skapte mye cleanere forhold, og det sørlige swellet minket veldig.
Hit flytter folk på grunn av bølgene, og stadig flere lever av surfekulturen. Jæren er den ubestridte kongen av surf i Norge.
– Ble det som forventet?
– For meg personlig, prøver jeg alltid å ikke ha for høye forventninger til hvordan bølgene blir etter varselet, da det alltid er noe som ikke blir helt som forventet. Men bølgemeldingen snakker for seg selv, bra periode og størrelse på swellet gir forventninger til bedre bølger. Morgenen var på en måte mye bedre, da det nesten ikke var folk i vannet. Antall folk i vannet er fort avgjørende for om man får bra bølger eller ikke.
– Ser ut som mange fikk med seg meldingen og kom seg ut?
– Crowden blir veldig avgjørende. Folk flest som surfer, har enkel tilgang til bølgevarselet og kan enkelt få med seg når det er meldt bra bølger. Noe som resulterer i flere folk i vannet. Så lenge appene Surfline eller Windy ikke bommer totalt på et varsel, så kan du fort regne med det. Folk som ikke surfer i Norge, tror gjerne at «lineupene» i Norge er nesten tomme på grunn av kulden, men det stemmer ikke. På gode dager er det like mye folk i vannet på Jæren som det er i utlandet på kjente spots. På Reve kan man fort ha opp til 40 uti på samme tid, noe grunnet ekstremt enkel tilgang til bølgen. For å unngå slike mengder folk i vannet, kan det være en fordel å kjenne til kystlinjen for å kunne finne bølger med mindre folk.
Hvordan klarer en helikopterpilot å være familiemann, drive surfebutikk og likevel være i vannet 15-20 dager dager i løpet av en måned?
– Stemmer det at det er ekstra kaldt i vannet i år?
– Det er ikke noe tvil om at det er kaldt i vannet på denne årstiden. Men heldigvis så har våtdraktene, skoene og hanskene nå blitt såpass gode at det går an å surfe i fire timer i strekk fremdeles midt på den kaldeste tiden av vinteren. På de kaldeste dagene med mye venting, blir det vanskelig å holde ut så lenge, men så lenge man er aktiv i vannet så er det helt vanlig å kunne være ute i minst 2-2,5 timer.
Ingeborg Nakken begynte å surfe da hun var 14. Siden den gang har hun vært hektet, blitt norgesmester, stiftet familie og bosatt seg på en av Jærens aller fineste strender med familien.
– Hvordan har egentlig surfevinteren vært?
– Surfevinteren så langt har vært grei. Den siste 1,5 uken som var gått forbi nå, er nok den beste som har vært i vinter, men bra swell nesten hver eneste dag. Du vet at det har vært bra i det siste når alle man treffer på stranda klager over å være slitne i kroppen og nesten ikke orker å hoppe i vannet. Det blir spennende å se om vi får flere slike perioder før vinteren er over, for det gir mersmak med slike swell. Det er det ingen tvil om.
Alle som surfer må lære seg sportens etikette på hvordan du skal oppføre deg i vannet. Disse 11 reglene er laget av hensyn til sikkerhet og trivsel.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.