Da brakkebyen på Boretunet spratt opp på Borestranda, hadde gründerkameratene André Gilje og Per Arne Zahl lite planer og tanker om hva det skulle bli. I 2023 forventer de en omsetning på 15 millioner kroner.
Eventyret på Boretunet begynte i 2016. André Gilje og Per Arne Zahl kjøpte 14 gjenbruksbrakker som de fraktet fra Stavanger og ut til Jærens «viktigste» sandstrand - Borestranden.
Hver av brakkene var 8,5 meter lange, 2,9 meter breie og 3,1 meter høye.
Forbipasserende turgåere var skeptiske, men etterhvert som prosjektet tok form, stilnet kritikken. Arkitektene hadde en plan. Det ble til og med fint. Etterhvert snudde oppmerksomheten til fordel for bærekraftige løsninger og innovativ arkitektur.
– Hvor ellers finnes det et bygg som er gjenbrukt tre ganger, sa Siv Helene Stangeland, arkitekt og partner i Helen & Hard, da Aftenbladet skrev om byggestarten.
Etter endt bygging landet André (bildet) og makkeren Per Arne Zahl på et surfehostell på stranda.
Hit flytter folk på grunn av bølgene, og stadig flere lever av surfekulturen. Jæren er den ubestridte kongen av surf i Norge.
I 2018 hadde de sin første betalende gjest, men det var en trå start.
– Det funka ikke i det hele tatt. Vi endret hele butikken til å fokusere på grupper og tilrettelegge for arrangement. Dette ga effekt og vi utvidet etterhvert i den retningen. Drømmen ble til å overleve, sier Gilje.
– Vi tilbyr overnatting, aktivitet og mat og drikke. Mye samarbeid med lokale aktører, sier deleier André Gilje til Fri Flyt.
Opplevelsen og surfekurs er en del aktivitetstilbudet. Hovedsaklig knyttet til grupper som kombinerer overnatting og aktivitet.
– Boretunet er i ferd med å bidra, sammen med mange andre aktører, til at Borestranda og Jæren blir en destinasjon. Det satses sterkt på turisme. Jæren har veldig mye å by på når det kommer til unikt landskap, natur, opplevelser, mat og jordbruk og historie, sier Gilje til Fri Flyt.
– Var Boretunet noe Jæren trengte?
– Det har vært generelt lav dekning på overnatting i regionen, og nye plasser for å arrangere sammenkomster er alltid et kjekt tilskudd, sier han.
I 2022 ble Boretunet Klepp kommunes byggeskikkpris.
– Prosjektet er et svært vellykket eksempel på hvordan gjenbruk av bygningselementer kan få nytt liv, var deler av juryens begrunnelse for prisen.
– Folk er alltid på jakt etter nye bryllupslokaler, plasser å dra med venner og familie eller holde et arrangement med kollegaer.
Truls Lomm (22) bor på stranden i en van han bygget sammen med sin far, og jobber til daglig som surfeinstruktør på Jæren.
– Passer alt dette med drømmen deres?
– Vi har nok aldri sett så lite til havet som etter at vi startet på Borestranda. Forutsetningene endres hele tiden. Mange barn og utvidelser på jobb er vanskelig å kombinere med surfing. Forhåpentligvis så er dette noe som lar seg bedre kombinere i framtiden.
– Hvilke planer har dere for fremtiden?
– Tipper det ser veldig likt ut. Vi har gjort veldig mye utvidelser og tilpasninger de siste årene og er ganske bra rigget for å starte arbeidet med å hente ut en større utnyttelsesgrad på tilbudet vi har. Vi har lyst å gjøre hagen litt mer koselig, men det er møysommelig arbeid som tar tid.
Ingeborg Nakken begynte å surfe da hun var 14. Siden den gang har hun vært hektet, blitt norgesmester, stiftet familie og bosatt seg på en av Jærens aller fineste strender med familien.
– Jeg er usikker på om det var fornuften eller galskapen som vant frem, men godt hjulpet av at en vennefamilie ville være med, bestemte vi oss for å gi det et forsøk.
Bunker Spreckels ønsket seg en anonym tilværelse. Han fikk alt annet. Surfikonet fra Hawaii var Clark Gables stesønn som arvet flere milliarder på sin 21-årsdag. Det gikk som det måtte gå.
Her er tidenes mest komplette guide til norske bølger. 41 surfspots fra Lofoten i nord til Lista i sør.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.