HER SKJER DET: Lille Havika og Store Havika, to av i alt 15 km med strender på Lista. Foto: Lista Surfing/Listerdrone
Lesetid: 3 minutter
– Jeg har lenge tenkt at det på Lista er potensiale for å skape noe som ligner for eksempel Klitmöller og Stadt. Dette er steder som hvor surfing har bidratt til en positiv samfunnsutvikling i form av tilflytting, flere arbeidsplasser, mindre utfordringer med å få tak i folk som kan jobbe som sykepleiere og lignende, sier Per Christian Brodschöll.
Broschøll er daglig leder av Lista surfing, som ble etablert i 2015.
Nå går den lokale surferen og windsurferen med store planer om å utvikle Havikstranda til et komplett surfesenter med kurs, camper, utleie av surfutstyr, windsurfing og SUP, samt kurs i wingfoil. Brodschöll vil også sette opp nye, arkitekttegnede hytter, som skal bøte på de begrensede overnattingsmulighetene på Lista.
Hit flytter folk på grunn av bølgene, og stadig flere lever av surfekulturen. Jæren er den ubestridte kongen av surf i Norge.
Til tross for fantastiske forhold for vindaktiviteter og surfing på Lista, har dette området kommet i skyggen av Jæren, Stadt og Lofoten.
Det ønsker Brodshöll å gjøre noe med.
– Dersom det går opp for flere at det er kortere å reise til Lista, som også har fine forhold for surfing, kan det jo hende at flere tar turen ned her. Jeg tror ikke det vil føre til at verken Jæren eller Stadt vil få mindre besøk av den grunn. Jeg tror heller at mer surfing på Lista vil føre til mer surfing i Norge generelt, og det er jo bra.
STRANDLIV: Lista Surfing tilbyr i dag utleie og kurs i surfing og windsurfing. Foto: Lista Surfing
LILLE HAVIKA: Lista Surfing tilbyr i dag utleie og kurs i surfing og windsurfing. Foto: Lista Surfing
PLANEN: Rendringer av de planlagte hytter tegnet av arkitekt Tommie Wilhelmsen. Foto: Tommie Wilhelmsen/Lista Surfing
Da brakkebyen på Boretunet spratt opp på Borestranda, hadde gründerkameratene André Gilje og Per Arne Zahl lite planer og tanker om hva det skulle bli. I 2023 forventer de en omsetning på 15 millioner kroner.
En reguleringsplan på nesten 20 mål ble godkjent i midten av juni. Den legger opp til hytter av forskjellig størrelser (65, 45 og 35 kvm). Alle vil ha egne bad og det blir mulig å lagre brett og tørke våtdrakter etter en økt på vannet.
Brodschöll ser for seg at en natt i en fullt utstyrt hytte med 3 soverom, vil komme til å ligge på rundt 3000 kr, som vil være tilsvarende leiepris for et minihus Boretunet, og hyttene vil tidligst stå ferdig 2026/2027.
Saken om at Lista åpner opp for brettbasert vannsport er en sannhet med store modifikasjoner, mener nestleder i Lista Bølgerytterforening Per Christian Brodschöll. Han mener Norges Ornitologisk Forening manipulerer fakta om de nye vernegrensene.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.