OPP I BØLGELEPPA: Wes Schaftenaar går til angrep på venstrebølgen på Saltstein. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 2 minutter
– Han har vært gretten. En komplett idiot. Men han hadde vel dårlig samvittighet for de dårlige gjerningene at han ville gi noe tilbake, sier surferen Phil Pope til Fri Flyt før han går ut i vannet.
En sjelden gang i sommerhalvåret ruller bølgene inn på surfspotten Saltstein utenfor Larvik, uten følge av vinden. Denne onsdagen ble det sånn, og det er uværet «Hans» som har skylda. Selv om størrelsen på bølgene var helt på det jevne, er likevel ikke surferne på Saltstein helt vant med bølger uten vind på denne tiden av året.
Lite visste surferne Ivar og Torgeir Trondsen om hvilket unikt sted de hadde funnet like utenfor Larvik.
Det er det mange surfere som ikke vil gå glipp av. Derfor kastet et titalls ivrige bølgeryttere seg i vannet for å prøve seg mot det utskjelte lavtrykket.
Avstanden mellom bølgene var også kneppet høyere enn årstiden stort sett klarer å produsere. Vinden som har bygget opp bølgene har kommet langveisfra, og selv om det nesten var stille på
Saltstein, var det langt fra rolig lenger nedover kysten mot Lista og i Atlanterhavet ut mot England.
Det er her bølgene har sin opprinnelse. Kraften fra vinden har etablert seg i bølger som fortsetter sin reise nordøstover langs kysten. På grunn av den såkalte Norskerenna, blir de styrt rett inn mot surferne på Saltstein, der renna ender opp.
– Ja, det var bra i dag. Vi er heldige her og får brukt vannet på en litt ordentlig måte. Det er helt supert, sier surfentusiast Thomas Olsen, som også fikk med seg kveldssurfen dagen i forveien.
Denne gangen var det Hans som bød opp til dans. I andre deler av verden (f.eks. USA) ville vi fulgt alfabetet videre oppover og følgelig havnet på «I», men navngivning av stormer i Norge gjøres generisk, og er en praksis som ble introdusert av Meteorologisk institutt relativt nylig (1995).
Væreksperter melder om at vi går inn i en ny La Niña-vinter. For store deler av verden har dette stor betydning for temperaturer og nedbør, men hvordan blir det i Norge?
Målet om å øke bevisstheten og forberedelsene til ekstremvær er en viktig motivasjon for å gi uværene navn.
Hadde det ikke vært for at bokstavene Q, W, X, Z, Æ, Ø og Å ikke ble benyttet i denne sammenheng, og vi hadde hatt en annen praksis for navnutvelgelse, ville kanskje noen ønske seg hele veien til Åse eller Åge, mens de fleste har fått mer enn nok med «H».
Guider til hvor du kan surfe og inspirasjon til surfing i Norge og utlandet. Nyheter og hjelp til valg av utstyr og masse teknikktips som gjør deg til en bedre surfer - enten du er nybegynner eller avansert surfer.
Dette skjedde da et knippe dyktige surfere dro på surfkurs for å bli enda bedre. Dette er hva de lærte.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.