/ Surf

Oppgjør med surferne

Eksplosjonsaktig vekst og manglende etikette på surfspotten Saltstein gjør at Ivar Eidsten Trondsen føler det er på tide å ta affære.

Sist oppdatert: 18. september 2012 kl 10.22
LOKAL: Som den første til å surfe på spotten i Larvik føler Ivar Eidsten Trondsen eierskap til Saltstein. Derfor tar han affære. Bilde: Christian Nerdrum
LOKAL: Som den første til å surfe på spotten i Larvik føler Ivar Eidsten Trondsen eierskap til Saltstein. Derfor tar han affære. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter

Ivar Eidsten Trondsen var den første til å surfe Saltstein, en gang mot slutten av åttitallet. Siden den gang har mye skjedd. For få dager siden telte han hele 45 surfere i vannet. Alt for mange har lite erfaring og innsikt i «kjørereglene», surfingen har verden over. Derfor synes Ivar det er på tide med litt folkeopplysning.

SURFETIKETTE

Livet er fylt med regler, dessverre. 

Om ikke det er regler blir det kaos. Også i surfing er det regler. Disse reglene håndheves med forskjellig konsekvens rundt i verden og noen steder kan regelbrudd få nådeløse følger.

Det er uansett hvor du er i verden en solid crowd. Og, de fleste der var antagelig ikke klar over at det var regler overhode. 

Se for deg at du kjøper en bil og setter deg bak rattet, uten lappen eller noen som helst form for kunnskap om trafikk!

Noen må ta litt ansvar å bringe denne kunnskapen ut til alle som benytter spotten. 

Følgende regler overalt i verden, OGSÅ på Saltstein:

1. Du vil bli møtt av de lokale med en holdning om at du i utgangspunktet er uønsket uansett hvor du er i verden. Dette er harde fakta. Saltstein har ingen «localism». Men hold en lav profil, følg reglene, ha respekt for spot og locals. På mange bølger med mye surfere er det ofte anarki som gjelder. Localism vil på mange måter virke oppdragende og opplærende og er derfor egentlig ikke noen negativ sak. Dette er de locale surferenes «hjem» og du er på besøk. Da er det jo vanlig med litt god gammeldags folkeskikk. 

2. Ikke kast søppel. Ha alltid omsorg for naturen. Surfere passer på spotten sin. Manglende respekt for dette, skaper konflikt. Unngå å tenne bål, villcamping og løse bikkjer som fyker rundt. Saltstein er Naturvernområde. Store deler av året er det forbud mot båltenning, hele året er det forbud mot camping og når det er båndtvang skal dette respekteres pga viltlivet. Fuglekikkerne hater oss nok for at vi skremmer fuglene og klager til Fylkesmannen på oppførselen til surferene. 

3. Kommer du sammen med 4-5 gjør dere allerede crowded spot til et mareritt å surfe. Kom færre, og dere blir heller ikke sett på som noen trussel og kommer lettere i kontakt med andre surfere.

 

4. Kjør pent. Hytteeierene på Saltstein er allerede dyktig lei av trafikken og veien har vært stengt flere ganger. Nå har kommunen skiltet kjøring forbudt. Kjør i det minste ikke som en idiot. Nikk og smil høflig til alle du møter på veien. Gjør ditt for at surfere ikke blir sett på som idioter.

5. Bruk noseguard. Med så mange i vannet på en gang er det et tidsspørsmål før noen blir alvorlig skadd. Brettene er vanvittig spisse og uten noseguard fort et dødlig våpen. Ved en punktert hovedpulsåre er det snakk om sekunder. En noseguard koster under hundrelappen. De som selger brett burde sette på dette på alle brett de selger.

6. Ikke drop in. Om du ikke vet hva det betyr, så sjekk google. Kort fortalt betyr det at den som er dypest på bølga har forkjørsrett. Du skal ikke padle deg inn på en bølge som noen allerede surfer. Det er både svært farlig og respektløst.

7. Snaking. Her kan du også bruke google, men kort fortalt betyr det at selv om den som ligger dypest har forkjørsrett kan du ikke bare padle deg på innsiden av en som allerede ligger i posisjon og hevde rett til bølga. Like uhøflig som å snike i drosjekø. MANGE kjenner ikke til denne reglen. 

8. Ikke ligg i veien. Om du havner i en situasjon hvor du ligger i veien på innsia er det DU som skal vike. Det er den som ligger i veien som har ansvaret og vikeplikt, ikke den som kommer på bølga. Blir det kræsj, be pent om unnskyld for at du lå i veien. Ser du at du ligger i veien når en kommer, dukk! 

9. Padle rundt breaken når du skal ut, også etter du har tatt en bølge. Ikke strake veien, da havner du i veien, ref pkt 8 og det er altså du som skal vike.

10. Slipp aldri brettet når du blir tatt på innsiden av et stort sett. Hold fast i brettet ditt uansett. To grunner for det; om du slipper brettet risikerer du at de som ligger innenfor deg blir skadet. Du bør uansett forhold lære å «duckdive bølgene». Dessuten; brettet ditt kan være det eneste som holder deg flytende om du havner i en kritisk situasjon. 

11. Se din begrensning. Ikke gå ut i forhold du ikke mestrer eller er usikker på. Snu i tide. Det er ingen skam å si at en synes det i største laget og ikke ønsker utpå.

12. Nybegynner? Ikke padle ut på en allerede pakket lineup. Finn deg en bølge litt på siden eller lenger inn i bukta. 

13. Ikke vær en «wave hog». Fordi du kan ta alle bølgene, betyr det ikke at du skal det. Gjelder spesielt longboardere og SUPs. 

14. Hvis du gjør en tabbe og f.eks dropper inn på noen, be om unnskyld. Dette bidrar til å redusere spenningen om det er mye folk på en bølge. Og, om du skulle droppe inn på noen for så å overse dette etterpå, er det ganske tåpling.

Dette ble kanskje mye å huske på, men at du uansett kommer langt med litt folkeskikk.

Ses i vannet.

- Ivar

Publisert 18. september 2012 kl 09.11
Sist oppdatert 18. september 2012 kl 10.22
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen