Elevene på H2O-linja ved Stavern Folkehøgskole skiller ikke sommer fra vinter. Selv de ferskeste surferne trosser kulda til fordel for bølgene på Saltstein.
SURFEHØYSKOLEN: Daniel Sørensen på Saltstein med elevene sine på H2O-linje ved Stavern Folkehøyskole. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter
For de fleste som søker seg inn på Stavern Folkehøyskole sin H2O-linje er surfing helt nytt. Elevene til linjelærer Daniel Sørensen har med andre ord mye å bryne seg på når de skal lære kunsten å mestre bølgene.
Ofte er det Saltstein som blir dagens skolebenk, men Sørensen forteller at han mange flere spotter i området rundt Larvik, som egner seg for elevene sine.
Med 15 personer på slep, er det litt å holde styr på. På timeplanen er det lagt inn fokus på sikkerhet og vurdering. Temaer som er svært viktig i en sport som surfing. Ikke mindre viktig når relativt uerfarne ungdommer skal i vannet midt på vinteren.
Er det Saltstein som er trekkplasteret, eller er det surfing generelt?
– Det er nok en kombinasjon av begge, men av 15 elever én til to som har hørt om stedet fra før av. De kommer ofte langveis fra og er nybegynnere i surf og ukjent i surfmiljøet.
For dere reiser til andre spotter rundt i området utenom Saltstein?
– Vi bruker mange ulike spotter, som strekker seg fra Larvik til Nevlunghavn.
Er det fordi Saltstein kan bli i heftigste laget når det står på som verst?
– Saltstein er ofte siste alternativ for oss. Men fordelen med å bo så nærme, er at vi kan stikke til Saltstein når glassbølgene kommer rullende inn i nydelige sett.
Hva slags nivå er elevene på før de begynner? Og hvor gode blir de i løpet av året?
– De fleste er nybegynnere, men progresjonen er høy i løpet av høsten. Flere kjøper seg surfbrett og bruker også fritiden på å surfe.
Ferdighetsnivået varierer veldig, men viktige tema på fagplanen er sikkerhet og vurdering. Vi bruker mye tid på å observere forskjellige spots. Lese bølger, strøm og faremomenter.
Elevene får opplæring i å bruke forskjellige værmeldings-appene: Magic Seaweed, Yr.no, DMI Tidevand blant annet. Det å kunne planlegge trygg aktivitet med verktøy til å vurdere og avstemme konsekvens mot sikkerhet og ferdigheter.
Men dere holder på hele året? Tøffe elever, da!
– Vi er ute hele året, og de beste surfedagene er ofte på vinteren. Det krever litt av både elever og utstyr å takle de tøffeste dagene.
En dag på H2O-linjen i februar kan innebære alpint i Kongsberg, etter en surfeøkt på Batteristranda i Larvik.
Hvordan oppfatter du at miljøet tar dere imot når dere ankommer som en stor gjeng i en buss? Det er jo et klassisk uttrykk i surf-verdenen som heter «don´t bring a crowd».
Må dere jobbe for aksept og må dere gjøre tilpasninger?
– Vi har ikke fått tilbakemeldinger på at vi er en stor gruppe, men så er vi også ekstra obs på at vi kommer som en stor gjeng.
Vi legger oss ikke midt i crowden når det er andre der, men i bukta til høyre. Det er dessuten bedre tilpasset nivået de fleste elevene har.
Parkering og kjøring har jo vært et generelt problem for brukerne av Saltstein. Hvordan løser dere det?
– Vi kjører en 16 seters minibuss og bruker parkeringen i skogen ovenfor Saltstein. Det er ikke helt optimalt, spesielt når det et gjørmete.
For vår del ville dagen blitt enklere om det kunne tilrettelegges gjennom et bedre samarbeid med Oddane Sand camping.
Det har jo vært en del motgang mot vannsportmiljøet på Saltstein generelt. Hva er dine tanker om at der skal være vanskelig å drive med surfing hvis man mot på Østlandet, og hva mener du burde gjøres med det?
– I miljøet omkring Saltstein har det vært flere møter mellom forskjellige interessegrupper, og dialog og retningslinjer som omhandler ferdsel i området.
For å forebygge flere interessekonflikter i området burde vi kanskje få på plass en felles bruksveiledning skrevet i samarbeid mellom alle partene, slik at flest mulig får et eierskap til retningslinjene og at klubbene når ut til deres medlemmer med info.
Hva ville vært drømmen i en ideell verden?
– At alle kan bruke det fantastiske området, og at flere ser de positive synergieffektene av å bruke naturen slik vi gjør. Det ville vært bra om det legges til rette for alle de ulike interessegruppene.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.