60-80% av marint avfall kommer fra land. Søppel av plast brytes saktere ned i havet enn på land på grunn av redusert UV-stråling og lavere temperatur, og det kan derfor ta opp til 500 år å bryte ned en engangsbleie. Ved en undersøkelse gjennomført i 2009 fant man i Nordsjøen 600–1400 gjenstander per 100 m strandlinje, som er blant de høyeste tallene i Europa.
Alvorlige skader skjer i vannet, men mange på land rammes økonomisk av marin forsøpling, blant annet lokale myndigheter, turisme, shipping, fiskeri, havner og båteiere.
Miljøvernminister Erik Solheim sier: «Det er utrolig hva folk kaster på sjøen! Vi er en sjønasjon, er avhengig av turisme og elsker strendene våre. Det må vi vise ved å ta med oss søppelet hjem og ved å hjelpe til på den internasjonale strandryddedagen 17. september».
Du kan hjelpe!
15% av marint avfall havner på land og kan lett gjøres noe med. Vet du om en strand som bør ryddes? Det er internasjonal strandryddedag 17. september, og det er første gang Norge deltar. Vi trenger frivillige og bedrifter og kommuner som vil være med å rydde og bidra med rapportering til viktig, internasjonal forskning. Slik kan du bli en strandrydder!
Strandryddedagen er et pilotprosjekt initiert av Hold Norge rent. Målet er å rydde den norske kyst for søppel, samt bidra til økt dokumentasjon av marint søppel. Hold Norge rent ønsker å belyse engasjement for og kunnskap om marin forsøpling, samt bidra til at flere engasjerer seg i saken.