LØP! Noen ganger får du dårlig tid. Da må du rett og slett ta i bruk pumpeteknikken, som er det nærmeste Luca Petersen Guichard kommer til å løpe på vann. Foto:: Christian Nerdrum
Lesetid: 2 minutter
Fart åpner for nye muligheter når du surfer. Veldig ofte er det nødvendig av den enkle grunnen at bølgen er rask.
Om du da ikke klarer å holde følge, vil du bli tatt av skummet. Andre ganger vil du rekke frem til en brytende seksjon, eventuelt passere den. Her får du oppskriften på hvordan du skal gjøre det.
Enkelte manøvre gjør seg også bedre med fart, som for eksempel floatere, cutbacks, og airs. Pumping er dessuten svært funksjonelt og/eller nødvendig når bølgene er små.
Ni sjekkpunkter alle ambisiøse surfere må huke av. Når disse er på plass, havner du i kategorien avansert surfer.
Slik pumper du en bølgene
1. Mest effekt av pumpingen får du når du legger brettet i de bratte seksjonene av bølgens krumming.
2. Pumpingen skjer med relativt små, raske bevegelser i sinuskurver på bølgen. Flytt bakfoten litt fremover slik at brettet legges flatere. Hold blikket nedover langs bølgen.
Ikke vinkle kroppen inn mot bølgen, men nedover linja. Vri kropp, hofter, ankler og knær i fartsretningen.
3. Begynn pumpebevegelsen ved å flytte vekten fra hæl til tå og tilbake, og skape en jevn rytme. Denne bevegelsen «kobler» kanten (railen) på surfebrettet til vannet, og genererer fart mens kroppen driver nedover bølgen. Legg trykk på bølgesiden av brettet for å få mest mulig feste og respons når du pumper, og sikt deg litt oppover i bølgeveggen når du klemmer fra.
3. Konsentrer pumpebevegelsen til bena. Bevegelsene er så pass må at du ikke rekker å få med overkroppen, slik som når du gjør en bottomturn.
4. Løft bakre arm samtidig som du skyver fra med bena når du er i bunn av sinuskurven. Hold fremre arm i fartsretningen.
5. Sving den bakre armen frem og ned for å skape ekstra moment og vektoverføring til du glir ned igjen fra bølgen og kan gjenta bevegelsen
6. Armbevegelsen skal matche pumpingen
Enkelte bølger er så raske at de ikke engang tillater deg å starte rittet med en bottomturn. For at du ikke skal bli fanget av skummet, må du så snart som mulig opp i veggen og pumpe fart og surfe videre.
En surfskate ser ut som en blanding mellom et vanlig skateboard og et longboard. I realiteten er det ingen av delene, men det føles som et surfbrett. Les hvorfor alle surfere burde ha et stående for flate dager.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.