– En drømmejobb for meg innebærer å kunne jobbe utendørs med en aktivitet som jeg synes er givende, så jobben som surfeinstruktør er vel egentlig midt i blinken, sier Truls Lomm fra Stavanger.
Nå har jeg vært så heldig og fått jobbet som surfeinstruktør i to år for Boretunet på Borestranden, Jæren. En jobbdag for Truls foregår stort sett på stranden og i vannet der han instruerer håpefulle surfaspiranter. Mye arbeid går også med i til logistikk, utleie av utstyr og vedlikehold, som fiksing av ødelagte brett eller sende våtdrakter på reparasjon.
– I lengden kan det bli litt ensidig, men totalt sett har det vært veldig givende, og kan definitivt beskrives som en drømmejobb.
Ingeborg Nakken begynte å surfe da hun var 14. Siden den gang har hun vært hektet, blitt norgesmester, stiftet familie og bosatt seg på en av Jærens aller fineste strender med familien.
Ekstra fornøyd blir Truls når vær, vind og bølger klaffer.
– Solfylte dager og varme skaper god stemning, i tillegg til at en får mest ut av forholdene som støtter kundens mestring. Hvilket gjør alle parter fornøyde.
– Men når er det ikke som i «drømmen»?
– Lave temperaturer, sur vind og generelt dårlige forhold gjør det så klart ekstra krevende å holde kurs. Ikke minst er det i slike tilfeller lite fristende å hive på seg drakten og bli skylt over av iskalde bølger. Likevel vil jeg si at dagene hvor forholdene er dødsbra, bølgene pumper og alle kompisene er samlet og skal ut i vannet.
Da synes Truls det litt ekstra kjipt å stå i hvitvannet med kurs og se kompisene ta bølge på bølge.
Men har han fri, så er det lite som står i veien for ham og bølgene.
– Nå bor jeg i en van jeg har bygget om sammen med min far i fjor vår og sommer. Den har sånn sett alt en trenger med god plass, seng og fullt utstyrt kjøkken.
Men den blir primært brukt som et soverom da jeg gjennom jobben har tilgang til «staff room» for opphold med kjøkken og baderom.
I tillegg til at det er hyggeligere å sitte med kollegaer i «staff-roomet» på kveldingen enn alene i vanen.
Hvor mye Truls kurser varierer med sesongen til sesongene. Det blir mest på sommeren med barnefamilier og turister. Da er det heller ikke like mye tid til å surfe. På vinteren går det i teambuilding, utdrikningslag, folkehøyskoler. Da er det også mer tid for egen surfing.
– Det er greit at de er sånn. Vintersurfen er uansett tiden for best bølger på Jæren, til tross for surere vær, sier Truls.
Kursene legges opp til å passe nivået til deltakerene, slik at alle kan oppleve mestring og utfordringer.
Dette skjedde da et knippe dyktige surfere dro på surfkurs for å bli enda bedre. Dette er hva de lærte.
– Et generelt nybegynnerkurs derimot, består blant annet av håndtering av brett, hvordan lese havet, plassering i havet. Ikke minst ønsker vi at alle skal få oppleve mest mulig mestring og bli så flinke de kan på tiden de har til gode. Men det er veldig individuelt. Noen står på brettet på første bølgen, mens andre synes det er utfordrende å stå på knærne, sier Truls som jobber med å veilede kundene sine til å oppleve mest mulig mestring.
– Men det optimale er likevel å få deltakeren til å kjenne denne mestringen ved å finne en egen bølge, paddle seg opp fart uten hjelp og stå rett frem et lite stykke.
Her er tidenes mest komplette guide til norske bølger. 41 surfspots fra Lofoten i nord til Lista i sør.
– Hva lærer du av dette?
– Personlig har jeg lært mye om kommunikasjon og pedagogikk. I tillegg har jeg fått et mer oppmerksomt forhold til sikkerhet og generelt blitt en bedre surfer.
– For du får surfet en del selv også?
– Ja, jeg har fått surfet en del selv. Samtidig husker en alltid de dagene en må holde kurs mens resten kompisene cruiser forbi og tar bølge på bølge, sier Truls.
Kitejenta fra Madla har levd surfelivet i over 20 år. Hun er verdensmester i kiting åtte ganger, og da hun og hunden Truls flyttet hjem igjen til Jæren, åpnet hun (enda) et vannsportsenter på Solastranden.
Hvordan klarer en helikopterpilot å være familiemann, drive surfebutikk og likevel være i vannet 15-20 dager dager i løpet av en måned?
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.